Βρυξέλλες, ώρα 6:55 πμ: Σε εξέλιξή η σύνοδος, πρόταση για συμβιβασμό, αλλά όχι λευκός καπνός




Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα η Σύνοδος Κορυφής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δύο θέματα παραμένουν ανοιχτά αυτήν την ώρα. Το πρώτο αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης (Μάρτιος 2016) και το ζήτημα της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ύψους μέχρι 50 δισ. σε ειδικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο.

Προηγουμένως είχε γίνει γνωστό, ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της ευρωζώνης που βρίσκονται από την Κυριακή στις Βρυξέλλες για επείγουσα Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα θα ξανασυναντηθούν νωρίς σήμερα το πρωί για να συζητήσουν μια συμβιβαστική πρόταση για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για τη χώρα. Αυτό είχε πει ένας εκπρόσωπος του επικεφαλής της Συνόδου, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.

“Ο κ. Τούσκ στοχεύε σε νεα συνάντηση Κορυφής του ευρωγκρούπ για την Ελλάδα σε 10 λεπτά με συμβιβαστική πρόταση”, είπε ο εκπρόσωπος σε μήνυμά του στον κοινωνικό ιστότοπο Twitter λίγο μετά τις 5:00 π.μ. ώρα Ελλάδας .

Η Σύνοδος Κορυφής είχε διακοπεί για πάνω από τέσσερις ώρες ενώ ο Τούσκ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ είχαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Μετά από 12ωρες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ανάρτηση στο twitter λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα έκανε λόγο για πρόταση συμβιβασμού, που θα έχει στα χέρια του ο Ντόναλντ Τουσκ ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση ξανά.

Σύμφωνα με το Mega, ο εκπρόσωπος +Πρέμπεν Ααμαν έγραψε χαρακτηριστικά στις 05:10 το πρωί: “Ο κ. Τουσκ περιμένει να συγκαλέσει εκ νέου τη Σύνοδο των κρατών – μελών της ευρωζώνης σε 10 λεπτά με συμβιβαστική πρόταση”.

Με την επανέναρξη των εργασιών της συνόδου, ωστόσο, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε γνωστό με δική του ανάρτηση στο twitter ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα δύο βασικά ζητήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν δημοσιογράφοι διεθνών δικτύων, τα ζητήματα αυτά αφορούν το ταμείο των 50 δισ. για τις ιδιωτικοποιήσεις και στην εποπτεία από το ΔΝΤ μετά τον Μάρτιο του 2016.

Νωρίτερα, δημοσιογράφοι διεθνών πρακτορείων και ΜΜΕ μετέδιδαν μέσω των λογαριασμών τους στο twitter ότι φεύγει εντελώς από το τραπέζι το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ δεν συζητείται η εκχώρηση περιουσιακών στοιχείων από τη χώρα μας ύψους 50 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του Channel 4, Πόλ Μέισον, η Ελλάδα φαίνεται πως αποδέχεται τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα και ετοιμάζει ήδη τα νομοσχέδια που της ζητούν οι εταίροι να περάσει από το κοινοβούλιο.

Ο ίδιος επικαλούμενος διαφορετικές πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις σημείωνε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να άρει την ασφυξία στις τράπεζες βοηθώντας μέσω του ELA. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν απομένει αδιευκρίνιστο με ποιον τρόπο θα γίνει η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της χώρας μας.

Πληροφορίες θέλουν αυτό να γίνεται μέσω των SMPs, ενώ φήμες που ήθελαν τη Γαλλία να ετοιμάζει διμερές δάνειο προς τη χώρα μας διαψεύστηκαν σχεδόν άμεσα.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: