Βράζει το “καζάνι” του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν ψηφίζουμε – δεν παραιτούμαστε», απαντά η Πλατφόρμα Λαφαζάνη




Σε καζάνι που βράζει στην πλέον κρίσιμη στιγμή έχει μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι διάφορες τάσεις δείχνουν ότι, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τραβά το χαρτί της συμφωνίας για να αποφύγει η χώρα το Grexit, στελέχη του κόμματος ακολουθούν φανερά άλλη πορεία εξετάζοντας σοβαρά προτάσεις για την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

«Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό για να κρατήσω ενωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ» δεσμευόταν χθες ο πρωθυπουργός, ενώ την ίδια ώρα σε αίθουσα ξενοδοχείου στην Αθήνα η Αριστερή Πλατφόρμα ετοιμαζόταν για την αντίσταση εναντίον του νέου Μνημονίου.

Μάλιστα έγκυρες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, συνεπής με τις απόψεις που εξέφραζε μέχρι τώρα αλλά χωρίς να έχει παραιτηθεί από τα υπουργικά του καθήκοντα, μιλούσε στη συνάντηση για τον στόχο της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, για την καταψήφιση της πρότασης για συμφωνία – στελέχη δε της ίδιας τάσης έδειξαν ότι έχουν αποφασίσει να κρατήσουν τις βουλευτικές τους έδρες και να μην τις παραδώσουν στο κόμμα με το οποίο εξελέγησαν.

«Φαίνεται ότι προσανατολίζονται στη συγκρότηση… ΣΥΡΙΖΑ-2» έλεγε χθες πολύ αργά το βράδυ έμπειρο στέλεχος θέλοντας να επισημάνει ότι η διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος είναι προ των πυλών.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Στην ανακοίνωση της παραίτησής του από τη θέση του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων προχώρησε ο Γιώργος Ρωμανιάς. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, αποκάλυψε ότι σε λίγες μέρες θα παραιτηθεί από τη θέση του και εμφανίστηκε οργισμένος, προχωρώντας σε καταγγελίες για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Οι λόγοι που τον οδηγούν στην παραίτηση είναι δύο: αφενός δεν συμφωνεί με τα μέτρα και αφετέρου αισθάνεται οργισμένος για τις παρεμβάσεις που δέχτηκε, οι οποίες, σύμφωνα με τις καταγγελίες του, δεν προέρχονται από του θεσμούς, αλλά από το εσωτερικό.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι χθες, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ωρών, πήρε τρεις διαφορετικές προτάσεις-παρεμβάσεις για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

«Δεν πρόκειται να παραμείνω για να εφαρμόσω πράγματα, στα οποία δεν πιστεύω. Κάποιοι δεν ξέρουν τι τους γίνεται» υποστήριξε με έμφαση ο Γιώργος Ρωμανιάς.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του κ. Ρωμανιά ότι το υπουργείο Εργασίας δεν γνώριζε τίποτα για την κατάρτιση του νομοσχεδίου που το αφορά και δεν ρωτήθηκε ποτέ! Μάλιστα, συμπλήρωσε πως ούτε ο κ. Δημήτρης Στρατούλης γνώριζε τίποτα.

Ο κ. Ρωμανιάς συνέχισε σε έντονο ύφος τις καταγγελίες του, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει μέτρα στα οποία δεν πιστεύει και έκανε λόγο για «παρακάμαρα», η οποία λαμβάνει τις αποφάσεις.

Υποστήριξε επίσης πως παραιτείται για να προστατεύσει τον κ. Τσίπρα, γιατί ίσως έτσι καταλάβει ποιοι είναι δίπλα του και κινδυνεύει να τον πάρουν «στο λαιμό τους».

«Δεν πρόκειται να παραμείνω στη θέση μου, μόνο και μόνο για να παίρνω 4.750 ευρώ το μήνα» κατέληξε ο κ. Ρωμανιάς.

Σε κάθε περίπτωση, χθες στη συνάντηση στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας φάνηκε ότι προσπαθούν ταυτόχρονα να συντονίσουν τη δράση τους με τις άλλες οργανωμένες ομάδες διαφωνούντων, την πρώην συνιστώσα ΚΟΕ και το Κόκκινο Δίκτυο, προκειμένου να έχουν κοινή γραμμή στις επόμενες συνεδριάσεις τόσο στην Ολομέλεια της Βουλής όσο και στα όργανα του κόμματος.

Ο οδικός μας χάρτης είναι να πάμε σε εθνικό νόμισμα, αυτό θα έπρεπε να το έχουμε κάνει ήδη, ή μπορούμε να το κάνουμε τώρα, παίρνοντας 22 δισ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος με τα οποία θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και στο μεσοδιάστημα να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο για να τυπώσουμε δικό μας νόμισμα, φέρεται ότι είπε ο κ. Λαφαζάνης στην κλειστή σύσκεψη, αν και δεν εκδόθηκε ανακοινωθέν από την τάση της Αριστερής Πλατφόρμας για το πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Το σίγουρο είναι ότι πολλά στελέχη της ίδιας τάσης μίλησαν ανοιχτά υπέρ της καταψήφισης της κυβερνητικής πρότασης που θα οδηγήσει σε συμφωνία, άφησαν ανοιχτό πάντως τον δρόμο της επικοινωνίας και επανέλαβαν την ανάγκη να απορριφθεί από την κυβέρνηση, έστω και τώρα, η πρόταση των δανειστών.

Εγκυρότατες πληροφορίες επιμένουν ότι πολύ κοντά στα συμβαίνοντα στην Αριστερή Πλατφόρμα, ενώ συνομιλεί και ανταλλάσσει απόψεις με τον Π. Λαφαζάνη βρίσκεται ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις που έδωσε χθες, αργά το βράδυ στο thepresss-project δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα ψηφίσει την πρόταση της συνόδου κορυφής. «Κάποιοι μπορεί να φοβήθηκαν», τόνισε.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, υποστήριξε ότι «ήθελαν να μας τρομοκρατήσουν, όμως δεν θα μας πετούσαν ποτέ έξω». Για τη συμφωνία της συνόδου κορυφής, σημείωσε ότι πρόκειται για γελοιωδέστατο κείμενο που έχει σκοπό τον εξευτελισμό της κυβέρνησης και την ταπείνωση των λαών και απειλεί να καταστρέψει την Ευρώπη.

Σε ανοιχτή γραμμή με όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που κρατούν σοβαρές επιφυλάξεις για την επικείμενη συμφωνία, είναι και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κάποιοι δεν αποκλείουν ότι δημοφιλή πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γ. Βαρουφάκης και η νυν πρόεδρος της Βουλής μπορεί να συμμαχήσουν με την Αριστερή Πλατφόρμα και τις άλλες τάσεις και να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο, μετά από μια διάσπαση, της συγκρότησης νέου κόμματος.

Αρκετοί βουλευτές, όχι μόνο όσοι καταψήφισαν την πρόταση εξουσιοδότησης του πρωθυπουργού και της ομάδας διαπραγμάτευσης για συμφωνία, εκφράζουν ανοιχτά πλέον την αντίδρασή τους με το «πλάνο» και προειδοποιούν ότι θα καταψηφίσουν, όπως η αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης κ.ά. Που σημαίνει ότι οι «διαρροές» κατά τη σημερινή ψηφοφορία μπορεί να αγγίξουν τις 40 και πλέον…

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ, ΕΘΝΟΣ – WWW.ETHNOS.GR

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: