Βαρύτερο τιμημα θα πληρώσει η Ελλάδα υποστηρίζει έκθεση του ΔΝΤ




Ελαφρά μειωμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία, σε σύγκριση με τον περασμένο Απρίλιο, κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συμπληρωματικό έγγραφο για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προβλέψεις του 2015, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος).

Στην έκθεση υποστηρίζεται ότι το τίμημα που θα πληρώσει η Ελλάδα θα είναι βαρύτερο λόγω των γεγονότων της τελευταίας περιόδου.

Το ποσοστό της ανάπτυξης παγκοσμίως υπολογίζεται με τις νέες εκτιμήσεις στο 3,3%, οριακά μικρότερο του 2014, με σταδιακή αύξηση στις αναπτυγμένες οικονομίες και επιβράδυνση στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες. Το 2016 οι προβλέψεις είναι πως θα ενισχυθεί στο 3,8%.

Εκείνο που επηρέασε την πρόβλεψη ήταν το ποσοστό της ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2015, που έπεσε από το 3% στο 2,2%. , εξ αιτίας των εξελίξεων στην αμερικανική οικονομία και της διάχυσής τους στον Καναδά και το Μεξικό.

Σε σχέση την επίδραση των εξελίξεων στην Ελλάδα, η έκθεση καταγράφει πως «πιο πρόσφατα, η τραπεζική αργία στην Ελλάδα και το δημοψήφισμα που ακολούθησε, μαζί με την αυξημένη αβεβαιότητα για τις προοπτικές και τη φύση της οποιασδήποτε μελλοντικής υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα, οδήγησαν σε απότομα υψηλότερα spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ιδίως στα μικρής διάρκειας».

Αλλού, οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών ήταν σχετικά υποτονικές, με κάποια μείωση στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού υψηλού κινδύνου και μια μέτρια αύξηση των τιμών κρατικών ομολόγων που λειτουργούν ως ασφαλές καταφύγιο.

Σε σχέση με την ευρωζώνη, η συμπληρωματική έκθεση αναφέρει πως φαίνεται ότι σε γενικές γραμμές είναι σε καλό δρόμο, με μια γενικά ισχυρή ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και τον πληθωρισμό να αρχίζει να αυξάνει.

«Οι προβλέψεις για ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω για πολλές οικονομίες της ζώνης του ευρώ, αλλά στην Ελλάδα, οι εξελίξεις που ξεδιπλώνονται είναι πιθανό να έχουν ένα πολύ βαρύτερο τίμημα σε δραστηριότητες που έχουν σχέση με τις προηγούμενες προσδοκίες».

Σε σχέση με τους κινδύνους που υπάρχουν, η έκθεση επισημαίνει ότι «οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν έχουν μέχρι στιγμής οδηγήσει σε σημαντική μετάδοσή της. Η έγκαιρη δράση με πολιτικές θα πρέπει να βοηθήσει στη διαχείριση των κινδύνων αυτών, εάν πρόκειται να συμβεί. Παρ ‘όλα αυτά, οι πρόσφατες αυξήσεις των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε ορισμένες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, μειώνουν τους ανοδικούς κινδύνους για τη δραστηριότητα σε αυτές τις οικονομίες και ορισμένοι κίνδυνοι για επανεμφάνιση εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: