Τσίπρας: Η συμφωνία μπορεί να διώξει για πάντα το Grexit




Του Χρήστου Μιχαηλίδη, ΚΥΠΕ, ΑΘΗΝΑ

Αναγνωρίζοντας ότι την 12η Ιουλίου στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση οδηγήθηκε «σε έναν δύσκολο συμβιβασμό», και ότι καλείται σήμερα βάσει αυτού να νομοθετήσει, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε χθες το βράδυ στη Βουλή, λίγο πριν από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου των προαπαιτούμενων μέτρων, ότι τελικά «έχουμε μια συμφωνία καλύτερη από το τελεσίγραφο της 25 Ιούνη», που ήταν η αφορμή για να οδηγηθεί η χώρα σε δημοψήφισμα.

«Έχουμε μια συμφωνία με τριετή ορίζονται και με καλυμμένες τις υποχρεώσεις της χώρας στο εξωτερικό».

Και αμέσως μετά την έγκριση των προαπαιτουμένων, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «είμαστε αναγκασμένοι να διαπραγματευτούμε ξανά με τους εταίρους για να διαμορφώσουμε τους όρους της επόμενης μέρας, τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης».

Αντί μιας συμφωνίας με πεντάμηνο ορίζοντα, αυτή που έχουμε μπροστά μας μπορεί να διώξει μια για πάντα τον κίνδυνο του Grexit και να ανοίξει το δρόμο για επιστροφή στις αγορές, είπε ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας ότι θα καταβληθεί από τη μεριά της κυβέρνησης μεγάλη προσπάθεια για βελτίωση του τελικού κειμένου της συμφωνίας, στη διαπραγμάτευση που αναμένεται να αρχίσει άμεσα.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι αυτός ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος. Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν δίνονται», ανέφερε, προσθέτοντας πως «όχι μόνο δεν μετανιώνω για αυτόν τον αγώνα, αλλά είμαι υπερήφανος που δώσαμε αυτή τη μάχη, που σηκώσαμε ψηλά το ανάστημα του ελληνικού λαού, που ακούστηκε το δίκιο του λαού, που σηκώσαμε ανάστημα διεκδίκησης», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Λάθη», είπε, «δεν κάνουν μόνο αυτοί που δεν προσπαθούν. Δώσαμε μια μάχη επί έξι μήνες σε ένα δυσμενές πλαίσιο και φυσικά κάναμε και λάθη».

«Οδηγηθήκαμε σ` ένα δύσκολο συμβιβασμό προκειμένου να αποφύγουμε τα πιο ακραία σχέδια των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, όχι μόνο σε βάρος του ελληνικού λαού αλλά και σε βάρος άλλων λαών».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας θέλοντας, όπως είπε, να δώσει τέλος «στην φημολογία τω ημερών», διαβεβαίωσε το Σώμα ότι οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα στο προτεινόμενο νομοσχέδιο θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2016, και ότι σε καμία περίπτωση δεν θέτουν σε κίνδυνο την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: