Το βρώμικο μυστικό του Βερολίνου: Σε γνώση της καγκελαρίας το έγγραφο-σοκ του Σόιμπλε




Της Φαίης Καραβίτη

«Όλα όσα κάνει ο Σόιμπλε είναι σε συνεννόηση με την καγκελάριο», δήλωσε υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό n-tv, ο οποίος στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «όλα όσα λέει και κάνει έχουν συντονιστεί με την καγκελάριο».

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του Βερολίνου «Der Τagesspiegel» αναφέρεται ακόμη ότι τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα πιθανό πενταετές «τάιμ άουτ» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι σε συνεννόηση με την καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Αυτό έμαθε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) το Σάββατο το βράδυ στις Βρυξέλλες», γράφει η εφημερίδα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ

Σάλος έχει προκληθεί από δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ που αναφέρει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, απέρριψε τις ελληνικές προτάσεις και ζητά ριζικές αλλαγές στην Ελλάδα, χωρίς τις οποίες, προτείνει να υπάρξει «προσωρινή, πενταετής έξοδος» της χώρας μας από την ευρωζώνη και ταυτόχρονη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε το δημοσίευμα ως αναληθές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προτείνει να βελτιώσει η χώρα μας τις ήδη υπάρχουσες προτάσεις και να μεταφέρει περιουσιακά αξία 50 δισ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό. Τα περιουσιακά στοιχεία στη συνέχεια θα πουληθούν και τα έσοδα θα αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή χρεών (χωρίς να ξεκαθαρίζεται σε ποια περιουσιακά στοιχεία αναφέρεται το ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας).

Εξετάζεται επίσης η επιλογή είναι να βγει η Ελλάδα από την νομισματική ένωση για τουλάχιστον πέντε χρόνια και να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Η χώρα μας θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και θα λάβει ανθρωπιστική και τεχνικής φύσεως βοήθεια.

Η ίδια η FAZ πάντως στην ηλεκτρονική της έκδοση σημειώνει ότι «δεν είναι πάντως σαφές πόσους υποστηρικτές θα βρει ο Σόιμπλε μεταξύ των συναδέλφων του από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης σε αυτό το αίτημα, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο αν το έγγραφο του υπουργείου απηχεί την επίσημη θέση του Βερολίνου ή συνιστά «προειδοποιητική βολή».

Σύγχυση προκλήθηκε αρχικά σε σχέση με το αν αυτές οι προτάσεις παρουσιάστηκαν σήμερα επισήμως στο Eurogroup από τον Β. Σόιμπλε. Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών με το σενάριο της πενταετούς εξόδου υπάρχει και διακινείται, αλλά δεν έχει συζητηθεί ακόμη στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Παράλληλα και το κρατικό γερμανικό κανάλι ZDF μετέδωσε ότι το έγγραφο το οποίο θα παρουσιάσει στο αυριανό φύλλο της η FAZ είναι υπαρκτό, απλώς ο Σόιμπλε δεν το έχει θέσει στο τραπέζι της συζήτησης.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως διαψεύδει ως αναληθές το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, ενώ και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Προσερχόμενος νωρίτερα στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Β. Σόιμπλε έκανε λόγο για «πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις σε αντίθετη με την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί», ενώ αναφέρθηκε με έμφαση στο θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. Απέκλεισε εκ νέου το κούρεμα, υπογράμμισε πάντως ότι εντός του σαββατοκύριακου πρέπει να βρεθεί λύση.

Σε συνεννόηση Σόιμπλε και Μέρκελ
«Όλα όσα κάνει ο Σόιμπλε είναι σε συνεννόηση με την καγκελάριο», δήλωσε υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό n-tv, ο οποίος στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «όλα όσα λέει και κάνει έχουν συντονιστεί με την καγκελάριο».

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του Βερολίνου «Der Τagesspiegel» αναφέρεται ακόμη ότι τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα πιθανό πενταετές «τάιμ άουτ» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι σε συνεννόηση με την καγκελάριο, ‘Αγγελα Μέρκελ και τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Αυτό έμαθε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) το Σάββατο το βράδυ στις Βρυξέλλες», γράφει η εφημερίδα.

SPD: «Είναι τραγικό» αυτό που συμβαίνει στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ
«Υπερβολικά πολλοί νομικοί και υπερβολικά λίγοι οικονομολόγοι στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών. Τραγικό να “πατάς το πόδι κάτω (ενν. με πείσμα) και να θέλεις να έχεις πάντα δίκιο”» έγραψε πριν από λίγο στον λογαριασμό του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Κάρστεν Σνάιντερ, σχολιάζοντας δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sinntagszeitung για διαρροή εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο οποίο γινόταν λόγος για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια και πρόσθεσε:

«Ένα προσωρινό Grexit δεν αποτελεί σοβαρή πρόταση, είναι απειλή για την υπόλοιπη Ευρωζώνη», ενώ λίγο νωρίτερα είχε γράψει: «Θα υπάρξει συμφωνία εντός ευρώ. Προφανώς το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών να αντισταθμίσει τον ρόλο του στο περιθώριο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: