To «ναι» του ΔΝΤ στο δημοψήφισμα και το «όχι» του Σόιμπλε




Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής σχετίζεται άμεσα με το θέμα της εκκρεμούσας διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Η χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους έδειξε πως πλέον οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωσή του δεν χωρούν άλλης αναβολής.
Ωστόσο, η μόνη εξέλιξη που θα μπορούσε να αποτρέψει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι η επικράτηση του «Όχι» στο δημοψήφισμα.

Η Γερμανία έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή της σε πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Aνώτατα στελέχη του Ταμείου παρουσιάζοντας την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους αποσαφήνισαν πως χωρίς κάποιου είδους ελάφρυνση του χρέους το ΔΝΤ δεν μπορεί να μετάσχει σε ελληνικό πρόγραμμα. Έτσι, μετέθεσαν στη Γερμανία και διασταλτικά στους Ευρωπαίους το βάρος των αποφάσεων.

Αλλά δεν έμειναν μόνον εκεί. Όπως τόνισαν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια άνω των 60 δισ. ευρώ (και όχι 52 δισ. ευρώ όπως αναφέρεται στην έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ)  για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως τα τέλη του 2018, εκ των οποίων άνω των 36 δισ. ευρώ πρέπει να προέλθουν από τη ζώνη του ευρώ.

Το ΔΝΤ θεωρεί πως δεδομένης της πρόσθετης ανάγκης στήριξης της Ελλάδας, αλλά ειδικά του γεγονότος ότι η χώρα δεν μπορεί να απορροφήσει άλλο χρέος, επιβάλλεται δραστική επιμήκυνση των λήξεων των δανείων που έχει δώσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα ύψους 200 δισ. ευρώ έως και κατά 40 χρόνια!

Η κίνηση αυτή – συνυπολογιζόμενου και του νέου δανεισμού- θα μπορούσε να σταθεροποιήσει το χρέος της Ελλάδας κάτω από το 120% του ΑΕΠ σε βάθος πενταετίας με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα και θα καταγράφει ήπια ανάπτυξη.

Για τη Γερμανία ο νέος δανεισμός της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, αλλά ειδικά η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι πολιτικά τοξικά θέματα, ειδικά για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος απολαμβάνει σήμερα ποσοστά δημοφιλίας άνω του 70%.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ ο Σόιμπλε θα υποδεχόταν με χαρά την επικράτηση του «Όχι» στην Ελλάδα, καθώς θα τον έβγαζε από τη δύσκολη θέση να εξηγήσει στους Γερμανούς ψηφοφόρους του ότι θα πρέπει να δώσει πρόσθετα δανεικά στην Ελλάδα, αλλά και να «κουρέψει» την ίδια στιγμή τα δάνεια που ήδη έχει δώσει η Γερμανία στην Ελλάδα.

Σε πιθανή επικράτηση του «Ναι» στο δημοψήφισμα η διαπραγμάτευση θα γίνει σε εντελώς νέο πλαίσιο, νομικό και ουσιαστικό.

Ο τερματισμός του δεύτερου προγράμματος χωρίς την ολοκλήρωσή του οδηγεί την Ελλάδα κατευθείαν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που έχει πολύ αυστηρότερους όρους ενεργοποίησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), στο οποίο εντασσόταν μέχρι τις 30 Ιουνίου η Ελλάδα.

Για να αρχίσουν οι συζητήσεις με τον ESM, ο Σόιμπλε πρέπει να πάρει εντολή διαπραγμάτευσης από την ολομέλεια της γερμανικής Βουλής, κάτι που θα τον φέρει στη θέση να υποστηρίξει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, κάτι που ουσιαστικά δεν επιθυμεί.

Όπως γράφει το περιοδικό Der Spiegel σε σημερινό του άρθρο η άρνηση της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Σόιμπλε να διαπραγματευτούν με την Ελλάδα προ δημοψηφίσματος είναι για λόγους τακτικής.

«Αν οι Έλληνες πουν «Όχι», όπως τους συμβουλεύει ο Τσίπρας, η Μέρκελ δε χρειάζεται να φοβάται την οργή από τις δικές της γραμμές. Τότε δε θα υπάρξει τρίτο πακέτο», σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Εν κατακλείδι βρισκόμαστε μπροστά σε νέο κίνδυνο «ατυχήματος». Εάν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «Όχι» τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε την ευκαιρία της συντεταγμένης αναδιάρθρωσης του χρέους που πλέον το ΔΝΤ «επιβάλει» στην ζώνη του ευρώ.

Θανάσης Κουκάκης, www.in.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: