Το Κυπριακό στη σωστή του διάσταση από τον Νίκο Κοτζιά: Πρόβλημα εισβολής και κατοχής




Της Σ. Αραβοπούλου

«Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Η δίκαια επίλυσή του παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε μήνυμά του, σήμερα, με αφορμή την 41η επέτειο έναρξης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι «αναπόσπαστο μέρος μιας πραγματικής και οριστικής λύσης του προβλήματος είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο και ο τερματισμός των αναχρονιστικών Συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας του 1960».

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών στο μήνυμά του αναφέρει:

«Στη σημερινή 41η επέτειο της έναρξης της βάρβαρης και από πολλών ετών πριν σχεδιασμένης τουρκικής εισβολής στη Κύπρο, η Ελλάδα αποτίει φόρο τιμής στους γενναίους, νεκρούς, αγνοουμένους και ζώντες Ελλαδίτες και Κυπρίους που σε τραγικά αντίξοες συνθήκες υπερασπίσθηκαν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τη συνταγματική νομιμότητα της αδελφής Κυπριακής Δημοκρατίας.

»Η Ελλάδα, ουδέποτε αποδέχθηκε και ουδέποτε στο μέλλον πρόκειται να αποδεχθεί ως τετελεσμένα γεγονότα τις συνέπειες της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, της βίαιης διχοτόμησης και του εποικισμού στη Κύπρο».

«Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Η δίκαια επίλυσή του παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η ιδιότητα της Κύπρου ως ισότιμου εταίρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσδιορίζουν το πλαίσιο της επίλυσης του προβλήματος.

Αναπόσπαστο μέρος μιας πραγματικής και οριστικής λύσης του προβλήματος είναι η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο και ο τερματισμός των αναχρονιστικών Συνθηκών Εγγύησης και Συμμαχίας του 1960. Στην κατεύθυνση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τις δικοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες αποτελούν τη μόνη συμπεφωνημένη μέθοδο επίλυσης».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: