Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Η καταστροφή που έχει σηµειωθεί στην ελληνική οικονοµία είναι αναµφισβήτητη και ήδη µεγάλα, σοβαρά ξένα ΜΜΕ την υπολογίζουν µε αρκετή ακρίβεια σε επίπεδο δεκάδων δισεκατοµµυρίων…Τις τελευταίες ώρες όµως υπάρχει και η θετική είδηση, καθώς έχει αναδειχθεί το µεγάλο ζήτηµα της βιωσιµότητας του χρέους, θέµα στο οποίο είναι προφανής πια η διαφοροποίηση και η σύγκρουση µεταξύ του ΔΝΤ και της Ουάσιγκτον µε το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Αυτό στο οποίο όλοι συµφωνούν, και η Αθήνα από κοντά, είναι ότι χωρίς ουσιαστική αντιµετώπιση του προβλήµατος του χρέους δεν υπάρχει καµία απολύτως ελπίδα. Ακόµη και ο Σόιµπλε το παραδέχτηκε.

Είναι διαφορετικές οι απόψεις, διαφορετικές οι ιδέες, διαφορετικά τα συµφέροντα που θα συγκρουστούν για το θέµα του χρέους. Και η σύγκρουση θα είναι σκληρή.
Οµως στην πολύ δύσκολη αυτή διαδικασία που ξεκινά, το µόνο που δεν πρέπει να συµβεί είναι να δώσει η Ελλάδα την αφορµή. Να είναι ελληνικό το εµπόδιο.

Προϋπόθεση και για τους µεν και για τους δε είναι να προχωρήσει το πρόγραµµα. Να πάνε όλα καλά και µετά είναι έτοιµοι να βρουν τη λύση για το χρέος…

Η εφαρµογή του Μνηµονίου το οποίο έφερε η κυβέρνηση είναι προϋπόθεση για να σωθεί η Ελλάδα. Πιθανόν µε τον κ. Βερναρδάκη και την κ. Αντωνοπούλου στην κυβέρνηση, τους κ. Σκουρλέτη και Κατρούγκαλο να κάνουν τράµπες σε υπουργεία, τα πράγµατα να γίνουν καλύτερα. Σίγουρα πάντως η τρόικα θα περάσει αξέχαστα διαπραγµατευόµενη το Ασφαλιστικό µε τον βαθύ γνώστη του θέµατος κ. Χαϊκάλη…

Η κυβέρνηση συνεχίζει να δείχνει εγκλωβισµένη στα πολιτικά της αδιέξοδα.

Ας µην τα αφήσει να υπονοµεύσουν το -όποιο- µέλλον µπορεί να υπάρξει ακόµη για τη χώρα…

Η χθεσινή δοκιµασία στη Μάνη και στον Υµηττό έδειξε ότι δεν αρκεί µόνο η διαπραγµάτευση µε τη Μέρκελ και τον Οµπάµα. Μια κυβέρνηση οφείλει και να κυβερνά.

Και οι φωτιές που κλήθηκε να αντιµετωπίσει η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας είναι ίσως πολύ πιο ακίνδυνες από τις πυρκαγιές που θα υποχρεωθεί να σβήσει τις επόµενες εβδοµάδες και µήνες… Κι ας έχει στην εµπροσθοφυλακή του τον κ. Χαϊκάλη…

[email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: