Θα ευλογήσει την εμπλοκή Ε.Ε. – Ο Γιούνκερ θα συζητήσει τους τρόπους σε συνάντηση με Αναστασιάδη και Ακιντζί




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Με θέμα στην ατζέντα τον τρόπο εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό,θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Γιούνκερ- Αναστασιάδη και Ακιντζί, τις ημέρες που ο Πρόεδρος της Κομισιόν θα βρίσκεται στην Κύπρο (15-18 Ιουλίου). Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα η συνάντηση θα γίνει σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη ενώ ενδιαφέρον θα έχουν οι απόψεις που θα παρουσιάσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ενδιαφέρον θα έχει, επίσης, πώς θα παρουσιαστεί αυτή η συνάντηση και πως θα περιγραφούν οι συμμετέχοντες.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει διαμορφώσει κάποιες ιδέες, μερικές από τις οποίες έχει ήδη συζητήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. Παράλληλα, ο αξιωματούχος της Ένωσης έχει μιλήσει το θέμα τούτο και με τα Ηνωμένα Έθνη. Είναι σαφές πως υπάρχει έδαφος για την εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, το ζητούμενο είναι να προσεγγίζουν το θέμα όλοι πρωταγωνιστές με τον ίδιο τρόπο. Σημειώνεται πως ο βρισκόμενος στις Βρυξέλλες ο Μουσταφά Ακιντζί υποστήριξε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνεί στο να εργαστεί ώστε να υπάρξει μια λύση και η συμφωνία να αποτελεί πρωτογενές δίκαιο». Μια τοποθέτηση που δεν άρεσε στη Λευκωσία, καθώς παραπέμπει στην πάγια διαχρονική θέση της Τουρκίας. Ουσιαστικά η τουρκική προσέγγιση είναι πως η συμφωνία στο Κυπριακό θα ενσωματωθεί ως πρωτογενές δίκαιο, «κλειδώνοντας» τις όποιες παρεκκλίσεις από το κεκτημένο υιοθετηθούν.

Σημειώνεται συναφώς ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά σημειώνει πως μετά τη συμφωνία το θέμα της εναρμόνισης των κατεχόμενων με το κοινοτικό κεκτημένο θα γίνει με βάση το Πρωτόκολλο 10. Υπενθυμίζεται πως η τουρκική πλευρά μέχρι τώρα δεν αποδεχόταν  το Πρωτόκολλο 10 και ζητά όπως σε περίπτωση συμφωνίας στο Κυπριακό, να περάσει η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. μέσα από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Την ίδια, ο κ. Ακιντζί συζήτησε το θέμα του χαλουμιού στις Βρυξέλλες. Υποστήριξε δε πως το θέμα συζητήθηκε στις συνομιλίες και συμφωνήθηκε να βρεθεί μια φόρμουλα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά διαψεύδει σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό, πάντως, που έχουμε πληροφορηθεί είναι πως το θέμα του χαλουμιού και η διαχείριση που πρέπει να τύχει σε σχέση με την πατέντα απασχόλησε υπηρεσιακή σύσκεψη της κυβέρνησης.

Χθες πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Ονζτίλ Ναμί στην παρουσία των ομάδων τους. Συζήτησαν τα τρία κεφάλαια, Διακυβέρνηση, περιουσιακό, κριτήρια εδαφικού με στόχο να διαμορφώσουν την τελική εικόνα για τα τρία κεφάλαια. Όπως ανέφερε ενημερωμένη πηγή, οι δυο διαπραγματευτές «κτενίζουν» τις λεπτομέρειες υπό το φως και των όσων συζήτησαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί στη συνάντησή τους την περασμένη Δευτέρα. Παράλληλα προετοιμάζουν την επόμενη συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί, που χρονικά τοποθετείται στις 10 Ιουλίου,  προβαίνοντας σε προκαταρκτικές συζητήσεις. Έχει διανυθεί αρκετός δρόμος, σύμφωνα με πηγή των Ηνωμένων Εθνών, που εκτιμά πως για αυτό το λόγο ο κ. Άιντα, ο οποίος ήταν παρών στη χθεσινή συνάντηση, αποφάσισε να αυξήσει τους ρυθμούς.

ΣΟΥΛΤΣ: Στις συνομιλίες δυο που αποδέχθηκαν το σχέδιο Ανάν – Επαφές Ακιντζί στις Βρυξέλλες

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε πως είναι προς το συμφέρον της ΕΕ μια λύση του Κυπριακού και χαρακτήρισε θετικό στοιχείο το ότι στις συνομιλίες μετέχουν δυο άνθρωποι που υποστήριξαν το σχέδιο Ανάν και στηρίζουν μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, που πάλεψαν για την ενότητα της χώρας τους.Οι δηλώσεις του κ. Σουλτς έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μουσταφά Ακιντζί.

Ανέφερε επίσης ότι συζήτησε με τον κ. Ακιντζί και πτυχές των συνομιλιών και τόνισε πως το Ευρωκοινοβούλιο θα κάνει ό,τι μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση, σε ¨αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που έχουμε μπροστά μας¨. Από την πλευρά του, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αντιλαμβάνεται πως το Κυπριακό είναι σημαντικό για την ΕΕ. Εμείς, όμως, θέλουμε την επίλυση για το λαό μας, τόνισε.

«Δεν θέλουμε τη συνέχιση του status quo, θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Όπως έχω πει πολλές φορές, η δική μας γενιά και η μεγαλύτερη έχουμε υποφέρει πολύ, έχουμε μοιραστεί θρήνους, τώρα είναι καιρός για τις νεότερες γενιές να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον», είπε.

Όπως ανέφερε «είμαστε εκτός Διεθνούς Δικαίου για πολλά- πολλά χρόνια. Θέλουμε η κοινότητά μας να είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, θέλουμε να είμαστε εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και της Τάξης».

Ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε και με  τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Συναντήθηκε, επίσης με την πρόεδρο της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Γκάπη Τσίμερ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνάντηση συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Ν. Συλικιώτης καθώς και ο Ευρωβουλευτής Τ. Χατζηγεωργίου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΕΑ, στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη για εξεύρεση μιας  δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό.

Ο κ. Ακιντζί είχε επαφές και με Ευρωβουλευτές, με τους οποίους είδε στα πλαίσια προγεύματος εργασίας.

Ο Mουσταφά Ακιντζή ενημέρωσε ότι οι συνομιλίες κινούνται με γρήγορους ρυθμούς και τόνισε πως πρέπει να παλέψουμε ώστε να υπερβούμε τις όποιες δυσκολίες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε επίσης στην στήριξη  που έδωσε μέχρι σήμερα και τον θετικό ρόλο που συνεχίζει να διαδραματίζει η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου και του Κυπριακού λαού.

«Δεν θα ανακοινώνονται λεπτομέρειες των συνομιλιών»

Ο ΕΣΠΕΝ Μπαρθ Άιντα δήλωσε πως η ειρήνη έχει πραγματικά μια ευκαιρία στην Κύπρο, επαναλαμβάνοντας πως  υπάρχει τώρα μια γνήσια ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού που οι δύο ηγέτες έχουν πραγματικά αδράξει.
Μιλώντας σε δικοινοτική εκδήλωση στο Σπίτι της Συνεργασίας, ο κ. ‘Άιντα ανέφερε ότι αποφασίστηκε πως δεν θα ανακοινώνονται οι λεπτομέρειες των συνομιλιών,σημειώνοντας παράλληλα “ προχθες και χθες ήταν ίσως από τις καλύτερες μέρες σε αυτή τη δουλειά μου λόγω της δημιουργίας αυτής της μοναδικής ατμόσφαιρας εμπιστοσύνης, θέλησης και ηγεσίας”.

Οι δύο πλευρές αφού συμφώνησαν πού στέκονται πάνω στα γνωστά θέματα, έχουν τώρα αρχίσει να μπαίνουν σε νέα περίπλοκα θέματα και το κάνουν αυτό με υψηλό βαθμό σεβασμού, δημιουργίας και θέλησης να εξεύρουν λύσεις και να κατανοήσουν η μια την άλλη,  και θεωρώ ότι αυτό είναι μοναδικό για την Κύπρο, αλλά και μοναδικό στον κόσμο αυτή τη στιγμή”.

“Είναι πολύ ενθαρρυντικό”, συνέχισε, σημειώνοντας ότι η (τελευταία )συνάντηση των δυο ηγετών ήταν πολύ καλή, και πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση των “εξαίρετων διαπραγματευτών” Οζντίλ Ναμί και Ανδρέα Μαυρογιάννη “που όπως οι ηγέτες τους, έχουν συντονιστεί στο να εργάζονται μαζί”.

Ο κ. Άιντα ανέφερε πως οι ηγέτες δεν μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο από μόνοι τους και χρειάζονται στήριξη. “Γι αυτό είμαι ευτυχισμένος να είμαι εδώ να ακούσω στην όμορφη μουσική, την ποίηση αλλά και να νιώσω τη θέληση και το πνεύμα – ανάμεσα σε όλους εσάς – να δώσετε αυτή τη στήριξη, την ενθάρρυνση και να ζητήσετε από τους ηγέτες να προχωρήσουν μπροστά, γιατί χρειάζονται στήριξη και ενθάρρυνση στη φάση των διαπραγματεύσεων. Μετέπειτα θα χρειαστούν στήριξη για να πάρουν το ‘ναι’ στα μελλοντικά δημοψηφίσματα και μετά θα χρειαστούν στήριξη για να εφαρμόσουν αυτά που αποφάσισαν”, είπε.

Δεν θα είναι εύκολο, συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι θα υπάρχουν και καλές και κακές μέρες, αλλά “με αυτό το πνεύμα που αισθάνομαι απόψε εδώ θεωρώ ότι είναι σχεδόν αδύνατον να πούμε ότι η ειρήνη δεν θα έλθει, γιατί η ειρήνη έχει πραγματικά μια ευκαιρία στην Κύπρο”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: