Τα εκβιαστικά διλήμματα και το «σχέδιο Β»




Του Πανίκου Παναγιώτου – www.philenews.com

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι εκβίασαν και ανάγκασαν τη Λευκωσία να αποδεχτεί το «κούρεμα» των καταθέσεων και την Αθήνα να αποδεχτεί το νέο Μνημόνιο. Κι όταν λέμε Ευρωπαίοι σύμμαχοι, εννοούμε αυτούς που καθορίζουν τις αποφάσεις, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι δεν θα αποδεχόταν καμία πρόνοια για «κούρεμα». Μετά την απόφαση του Eurogroup, δήλωσε ότι βρέθηκε προ του διλήμματος: «Είτε να πω ένα ηρωικό όχι ή να αποδεχθώ την τελική πρόταση. Αν δεν υπήρχε συμφωνία, θα υπήρχε κατάρρευση των τραπεζών».

Με πανομοιότυπο επιχείρημα, ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχτηκε νέα μέτρα σκληρής λιτότητας και μια συμφωνία που δεν την πιστεύει, όπως δήλωσε. Προεκλογικά, διακήρυττε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσουμε σε νέα Μνημόνια».

Μπροστά λοιπόν στα εκβιαστικά διλήμματα προτίμησαν την ταπεινωτική αποδοχή, παρά την άτακτη χρεοκοπία -σύμφωνα με τις απειλές των συμμάχων- με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν για Κύπρο και Ελλάδα.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται, όμως, είναι το εξής: Εάν είχαν μελετήσει όλες τις παραμέτρους στα όσα υπόσχονταν, κι αν λειτουργούσαν με βάση τις πραγματικότητες και τις απαιτήσεις των συμμάχων-δανειστών, δεν θα έπρεπε ως υπεύθυνοι ηγέτες να είχαν επεξεργαστεί έγκαιρα κάποιο «σχέδιο Β» για κάθε ενδεχόμενο;

Και κυρίως, δεν θα έπρεπε από την αρχή να είχαν μια τέτοια στρατηγική ώστε να μην σύρονταν σε εκείνες τις στιγμές ντροπής για τον Ελληνισμό και συνάμα για την Ευρώπη;

Αν ένας ηγέτης θέλει να αντισταθεί και να υπερασπιστεί το δίκαιο και την αξιοπρέπεια του λαού του, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τα όσα υποσχέθηκε για να ανέλθει στην εξουσία, είναι υποχρεωμένος εκ των προτέρων να ετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα.

Και επειδή φαίνεται ότι «κάτι κινείται» στο Κυπριακό, ισχύει το ίδιο ερώτημα: Υπάρχει «σχέδιο Β» σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρεθεί, αργά ή γρήγορα, σε κάποια πολυμερή διάσκεψη με εκβιαστικά διλήμματα;

Στάλθηκε ξεκάθαρο μήνυμα στους μεσολαβητές ότι δεν μπορεί να συγκληθεί μια τέτοια διάσκεψη χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις;

Ελπίζουμε να μην επαναληφθεί και στο εθνικό θέμα παρόμοιο σκηνικό, με εκ των υστέρων αιτιολογίες, όπως για παράδειγμα: «Αναγκαστήκαμε να συμφωνήσουμε σ’ ένα μη επιθυμητό σχέδιο λύσης, αφού δεν υπήρχε άλλη επιλογή για να αποφύγουμε την αναγνώριση του ψευδοκράτους».

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: