Στον ΣΥΡΙΖΑ ζητούν εκλογές: Ο Βίτσας απορρίπτει τη διαφορετικότητα που ζήτησε ο Στρατούλης




Yπέρ της προσφυγής σε πρόωρες εκλογές «αμέσως μετά» την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές τάχθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός ‘Αμυνας Δημήτρης Βίτσας.

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση, αυτό δεν μπορεί να σημαίνει τίποτε άλλο [παρά εκλογές]» τόνισε ο κ. Βίτσας, απορρίπτοντας το σενάριο συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Διαμήνυσε προς τους διαφωνούντες ότι «η διαφορετικότητα δεν μπορεί να υπερβαίνει την ενότητα» και συμπλήρωσε: «Καλύτερα να χρεοκοπήσει μια πολιτική ρητορική, παρά μια κοινωνία».

Ο κ. Βίτσας είπε πως βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με συγκεκριμένη στοχοθεσία σε πολλούς τομείς και συντονισμένες δράσεις ώστε να επιτευχθεί σταδιακά μια συνολική αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου. «Αυτό σημαίνει αναδιάταξη και του ιδιωτικού τομέα, που είναι πλήρως συνδεδεμένος με το Δημόσιο» υποστήριξε.

Σχετικά με το «Σχέδιο Β» που φέρεται ετοίμαζε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο κ. Βίτσας τόνισε πως ο στόχος της κυβέρνησης ήταν εξαρχής να υπάρξει μια ωφέλιμη συμφωνία, προσθέτοντας πως «δεν δίνει μεγάλη σημασία» σε οτιδήποτε βρίσκεται στο περιθώριο αυτής της προσπάθειας.

ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: «Η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι διασφαλισμένη μόνο με τον πλήρη σεβασμό της διαφορετικότητας»

Η κυβέρνηση οδηγείται σε πλήρη ακύρωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή». «Αυτό που εκτιμούμε ότι θα συμβεί από εδώ και πέρα, εάν η κυβέρνηση επιμείνει και υπογράψει τον Αύγουστο το τρίτο μνημόνιο, είναι ότι θα οδηγηθεί, και με το νεοφιλελεύθερης κοπής περιεχόμενό του και με τη σκληρή και ταπεινωτική εποπτεία του κουαρτέτου πλέον των δανειστών, στην πλήρη ακύρωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και των προγραμματικών δηλώσεών της» δηλώνει ο κ. Στρατούλης.

«Η κυβέρνηση έπρεπε να απεγκλωβιστεί από το θανάσιμο και φρικτό εκβιασμό των δανειστών και να ακολουθήσει άλλο δρόμο σε απόλυτη εναρμόνιση με το όχι του λαού και της νεολαίας στο πρόσφατο δημοψήφισμα που η ίδια- και σωστά- προκάλεσε» αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως «έγιναν σημαντικά λάθη, όπως η συμφωνία στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου και η πληρωμή υποχρεώσεων 8 δις στους δανειστές, την ίδια στιγμή μάλιστα που δεν μας έδιναν καμία χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους της χώρας μας».

«Το «ωσαννά των Βαΐων» μετατρέπεται εύκολα σε «σταύρωσον αυτόν» όταν θα αρχίσουν να φαίνονται οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του νέου μνημονίου» αναφέρει ο Δημήτρης Στρατούλης, ενώ για τη στάση που τήρησε απαντά: «Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισα στη Βουλή ΟΧΙ σε νέο μνημόνιο και μάλιστα από κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη εναρμόνιση με τις συνεδριακές αποφάσεις του κομματός μου και τις προγραμματικές δεσμεύσεις του. Αυτό το έκανα, όχι μόνο για λόγους αρχής και συνείδησης, αλλά και γιατί θεωρώ ότι η συνέχιση των μνημονίων θα είναι καταστροφική για το λαό και τη χώρα».

«Αυτό που έφταιγε δεν ήταν η απουσία εναλλακτικής λύσης, αλλά η δογματική εμμονή στην πάση θυσία παραμονή στην ευρωζώνη» δηλώνει ο κ. Στρατούλης και υπογραμμίζει ότι «αδικούμε τους εαυτούς μας, την ιστορία μας και τους αγώνες μας, όταν ισχυριζόμαστε ότι είναι μονόδρομος τα μνημόνια και η λιτότητα και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σ’ αυτά».

Για το εσωκομματικό πεδίο αναφέρει πως «η ενότητα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι διασφαλισμένη μόνο με τον πλήρη σεβασμό της διαφορετικότητας. Γι’ αυτό αυτή την ώρα δεν χρειάζεται να σηκώνονται οι τόνοι ούτε να εξαπολύονται απειλές ενάντια σε όσους διαφωνούμε με το νέο μνημόνιο».

Είναι λυπηρό να παρουσιάζεται, τουλάχιστον με την ανοχή ή και το χλευασμό κύκλων του κόμματος και της κυβέρνησης, από τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης η όποια αριστερή εναλλακτική λύση ως «ριφιφί» στο Νομισματοκοπείο ή στην Τράπεζα της Ελλάδας ή επίσης όσοι σύντροφοι/συντρόφισσες υποστηρίζουμε τέτοιες προτάσεις να αποκαλούμαστε «συμμορία της δραχμής»», δηλώνει ο Δημήτρης Στρατούλης.

«Κατά τη γνώμη μου υπάρχει ζωή για τη χώρα μας εκτός ευρωζώνης. Με μια συντεταγμένη πορεία, καλά προετοιμασμένη στα πλαίσια ενός συνολικού εναλλακτικού σχεδίου, που θα περιλαμβάνει όχι μόνο το εθνικό νόμισμα, αλλά και την αμφισβήτηση και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών» αναφέρει επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως εξάλλου σπεύδει να υπογραμμίσει, «το πολιτικό πρόβλημα που έχει προκύψει μετά την ήττα της κυβέρνησης μόνο με ουσιαστική και δημοκρατική συζήτηση στα συλλογικά όργανα του κόμματος μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: