ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη που κράτησε περίπου επτά ώρες οι Πολιτικοί Αρχηγοί κατέληξαν σε έναν κοινό ανακοινωθέν, το οποίο φέρει την υπογραφή όλων των πολιτικών αρχηγών πλην του ΚΚΕ και αναφέρει τα εξής:

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.

Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

‘Αμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων».

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας , η Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, πραγματοποιήθηκε ύστερα από σχετικό αίτημα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, και έλαβαν μέρος:

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,

Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης,

Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», Σταύρος Θεοδωράκης,

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτριος Κουτσούμπας,

Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Παναγιώτης Καμμένος και

Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», Φώφη Γεννηματά.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.

Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί -με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην κοινή τους ανακοίνωση.

Δήμητρα Κατσιμεντέ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μετά από σχεδόν επτά ώρες ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο και από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η κοινή ανακοίνωση την οποία υπογράφουν όλοι οι αρχηγοί πλην του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου απέφυγε να κάνει δηλώσεις, ενώ ο Πάνος Καμμένος τόνισε πως υπάρχει εθνική ομοψυχία και ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τον πρωθυπουργό στη διαπραγμάτευση που θα γίνει αύριο στη σύνοδο κορυφής.

Ο προεδρεύων στη Νέα Δημοκρατία, Ευ. Μεϊμαράκης, υπογράμμισε πως η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι στα χέρια του πρωθυπουργού και τόνισε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου θα πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί δραματικά με ευθύνη της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, έκανε λόγο για ανταλλαγή απόψεων των αρχηγών για το τι πρέπει να διεκδικήσουμε ως χώρα και πρόσθεσε ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται μικροκομματικές κόντρες. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην πρότασή του να μην δημοσιοποιηθούν άμεσα τα πρακτικά της συνάντησης τουλάχιστον μέχρι να επανέλθει στη χώρα η ομαλότητα.

Από την πλευρά του ο γγ του ΚΚΕ, Δημ. Κουτσούμπας, δήλωσε πως το κόμμα του διαφώνησε συνολικά με το κείμενο και εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην παραμονή της χώρας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, υπογράμμισε πως η σύσκεψη θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό και πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, που έχει εντολή για συμφωνία και όχι για ρήξη.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Σύσκεψη αρχηγών: Η πρόταση Γιούνκερ στο τραπέζι;

Να συνδράμουν στο να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού από το χτεσινό δημοψήφισμα για μια βιώσιμη λύση, ζήτησε, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη σύσκεψη που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στο Προέδρικό Μέγαρο.

Πηγές αναφέρουν ότι συντάσσεται κοινό κείμενο των αρχηγών για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και αναζητεί βιώσιμη λύση εντός αυτής – διαφωνεί ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έριξε στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών την τελευταία πρόταση Γιούνκερ ως βάση συζήτησης για συμφωνία.

Το συμβούλιο ξεκίνησε εκ νέου, ύστερα από μια μικρή διακοπή που έγινε προκειμένου να πραγματοποιηθούν τηλεφωνικές συνομιλίες.

Υπήρχε η πληροφορία πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργος Αλέξης Τσίπρας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ – πληροφορία που αρνήθηκε πάντως το Παρίσι.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία και με τον Κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο των ραγδαίων εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και την ρευστότητα.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ενώ πριν λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε και ο Π. Λαφαζάνης.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: