Προεδρική παρέμβαση ενώπιον του Αλέξη εναντίον της ρήξης και υπέρ του ευρώ




Ξεκάθαρο μήνυμα ότι «και το δημοψήφισμα και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού σε καμία περίπτωση δεν σήμαιναν ρήξη αλλά επανέναρξη όλης αυτής της διαπραγματευτικής προσπάθειας, που έχει έναν και μόνο στόχο την αταλάντευτη παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη» έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χθες το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Στην κρίσιμη σημερινή ημέρα υπάρχουν ορισμένα γεγονότα που έχουν βαρύνουσα σημασία. Το πρώτο είναι το ξεκαθάρισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε αυτό το λίκνο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Το ξεκαθάρισμα ότι και το δημοψήφισμα και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού σε καμία περίπτωση δεν σήμαιναν ρήξη αλλά επανέναρξη όλης αυτής της διαπραγματευτικής προσπάθειας, που έχει έναν και μόνο στόχο την αταλάντευτη παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

“Υπάρχουν και δυο άλλα στοιχεία τα οποία αξίζει να επισημάνει κανείς: τη θέση που έχουν πάρει συγκεκριμένοι άνθρωποι όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα αλλά στον ευρωπαϊκό χώρο. Πρώτα από όλα, η, για πολλοστή φορά, τοποθέτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του κ. Τουσκ, ότι η παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη αφορά βεβαίως την Ελλάδα αλλά και την ίδια την Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Γιατί οτιδήποτε θα έθιγε την ενότητα της Ευρωζώνης και άρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν κάτι το οποίο θα είχε απρόβλεπτες επιπτώσεις. Αυτό είναι μια ειλικρινής τοποθέτηση, η οποία διαλύει οποιεσδήποτε συνωμοτικές διαπιστώσεις ή διαθέσεις».

Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε «Και το δεύτερο, το οποίο ίσως δε είναι γνωστό, είναι η για εμένα, καθοριστικής σημασίας παρέμβαση του πρωθυπουργού της Γαλλίας Εμμανουέλ Βάλς, σήμερα στο Γαλλικό Κοινοβούλιο, όπου εκεί τόνισε δυο πράγματα: Όχι μόνο τη σημασία της Ελλάδας στην καθοριστική σημασία της Ελλάδας στην Ευρώπη και ότι η Γαλλία αρνείται την οιαδήποτε εκδοχή Grexit, αλλά το σημαντικό- ότι πήρε θέση πάνω στην αίτηση που έγινε σήμερα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης λέγοντας ότι είναι μια ισορροπημένη θέση που αποτελεί την βάση για την έναρξη της όλης διαπραγμάτευσης».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος σημείωσε «Ας πάρουμε λοιπόν τη σημερινή ημέρα σαν την αρχή εκείνη που την Κυριακή θα κορυφωθεί με την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα -αναπόσπαστο μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης- και θα σταθεί όρθια αλλά και θα συμβάλλει γενικότερα στην πορεία της Ευρώπης σε αυτό το δύσκολο μέλλον που μας περιμένει».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι “Κινούμαστε στα πλαίσια της εθνικής γραμμής, που χαράχθηκε τη Δευτέρα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό την Προεδρία σας» και πρόσθεσε « Χθες καταθέσαμε ακριβώς αυτό το πλαίσιο και στο Eurogroup και στη Σύνοδο των επικεφαλής των χωρών της Ευρωζώνης».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι « Στα πλαίσια αυτά, σήμερα, καταθέσαμε επίσημη πρόταση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για ένα πρόγραμμα στήριξης με επαρκή χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα και αύριο θα καταθέσουμε ανοιχτά τις προτάσεις μας με αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μπορέσουμε να φθάσουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό. Προϋπόθεση γι΄αυτό είναι οι αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις από την μια πλευρά και από την άλλη σαφείς δεσμεύσεις για επαρκή χρηματοδότηση αλλά και για την αναγκαία απομείωση του χρέους προκειμένου να έχουμε μια βιώσιμη λύση, για μια οριστική έξοδο από την κρίση. Αυτός είναι ο στόχος μας , αυτή είναι η προσπάθειά μας. Πιστεύω ότι σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού με το μέρος μας».

Καταλήγοντας, ο κ.Τσίπρας ανέφερε « Είμαι στη διάθεσή σας για διαρκή ενημέρωση. Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση, αλλά η συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και φυσικά στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο, είναι προϋπόθεση για να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Δήμητρα Κατσιμεντέ-Κατερίνα Βλαχοδήμου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: