Της Δήμητρας Κατσιμεντέ

Τη βεβαιότητά του, ότι η Νέα Δημοκρατία, η οποία θεμελίωσε και δρομολόγησε την πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη, θα βάλει «πλάτη» σε αυτή την πορεία, η οποία είναι μονόδρομος, χωρίς να υπολογίσει κανένα πολιτικό κόστος, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του σήμερα το πρωί με τον μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Αυτή την κρίσιμη ώρα είστε στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας, αυτής της ιστορικής παράταξης, και εκφράζετε μία διαδρομή ιστορικής μνήμης γι’ αυτή την παράταξη», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Μεϊμαράκη, τον οποίο και συνεχάρη για τα νέα του καθήκοντα. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη συμβολή του κ. Μεϊμαράκη στην πρόσφατη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, «για να καταλήξουμε σε κοινά σημεία» όπως είπε και υπογράμμισε ότι «η σύσκεψη και τα συμπεράσματά της έπαιξαν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, πράγμα που αναγνωρίζει και ο πρωθυπουργός και είναι σημαντικό, ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή, βρεθήκαμε όλοι ενωμένοι».

«Οι δημοκρατικές δυνάμεις που στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, βρεθήκαμε ενωμένοι και για να πούμε ότι δεν υπάρχει όχι μόνο πρόθεση ρήξης αλλά ούτε σκέψη, και επιπλέον ότι είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι για να διασφαλιστεί αυτή η πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη γιατί αυτά πάνε και τα δύο μαζί» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στη διαδρομή του κ. Μεϊμαράκη, σημείωσε: «Επειδή γνωρίζω και την προσωπική σας σχέση, αλλά και της οικογένειάς σας, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αυτή η παράταξη, όπως θεμελίωσε και δρομολόγησε την πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη, έτσι ακριβώς και σήμερα, χωρίς να υπολογίσει κανένα πολιτικό κόστος, θα βάλει “πλάτη” σε αυτή την πορεία, η οποία είναι μονόδρομος».

Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» για τη Νέα Δημοκρατία την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ευρωζώνη και επεσήμανε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί θεσμική ενημέρωση, ενώ εξέφρασε την εντύπωσή του για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε την κατά μόνας ενημέρωση, επιστρέφοντας χθες από τις Βρυξέλλες.

«Επειδή είναι κρίσιμες οι ώρες και πρέπει να γίνονται όλα όπως απαιτούν το Σύνταγμα και οι νόμοι, γι αυτό και ζήτησα να γίνει μία ενημέρωση υπό την Προεδρία σας ή όλων των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό. Διότι αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να συζητούνται προσωπικά μεταξύ δύο ανθρώπων, ούτε είναι θεσμικά, ούτε είναι θέματα κοινωνικών σχέσεων. Συζητούμε για το μέλλον της χώρας σε πολύ κρίσιμες στιγμές και θεωρώ ότι θα έπρεπε η ενημέρωση να είναι κοινή, έστω, εφόσον δεν θα ήταν υπό την Προεδρία σας. Ως εκ τούτου και επειδή δεν είναι θέμα αν συμπαθώ τον πρωθυπουργό ή με συμπαθεί, τον συμπαθώ άλλωστε και το ξέρει, είναι όμως θέμα θεσμικό» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης.

Παράλληλα, εξέφρασε μήνυμα προς τους εταίρους μας ότι δεν μπορεί και αυτοί να είναι τόσο σκληροί, «πρέπει να κατανοήσουν ότι πάνω από το 80% του ελληνικού λαού επιθυμεί να είναι στο ευρώ» και πρόσθεσε: «Είμαστε παρόντες στην πρόταση του πρωθυπουργού, που είπε ότι εάν λάβει ένα βροντερό “όχι” θα πει ένα μεγάλο “ναι”. Αυτό εμείς το στηρίζουμε και είμαστε έτοιμοι, αφού θα έχουμε και την ενημέρωση από εσάς, να επαναλάβουμε ότι πρέπει να πει το μεγάλο “ναι” για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Διαπραγματευόμενος, βέβαια, αλλά αυτός έχει την ευθύνη, αυτός θα πρέπει να συνεννοηθεί με τη δικιά του Κοινοβουλευτική Ομάδα, και εμείς πιστεύουμε ότι στη Βουλή η συμφωνία θα έχει μία πολύ μεγάλη απήχηση, έστω και εάν κάποιοι συνάδελφοι, από το δικό του κόμμα, ψηφίσουν κατά συνείδηση διαφορετικά».

Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε ένα μήνυμα «προς τα έξω» όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας: «Είμαστε ενωμένοι συνταγματικά και θεσμικά και προχωράμε». Χαρακτηρίζοντας «κόκκινη γραμμή» την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και την Ευρωζώνη, τάχθηκε υπέρ των θεσμικών διαδικασιών για αυτά τα ζητήματα, γιατί- όπως σημείωσε – δεν είναι προσωπικά θέματα. «Δεν είναι για να τα συζητάμε ερήμην του ελληνικού λαού. Δεν είναι για να τα συζητάμε χωρίς κανείς να γνωρίζει. Με διαφάνεια, με τη θεσμική διαδικασία για να μπορέσουμε να στηρίξουμε απερίφραστα, όπως κάνουμε άλλωστε και αυτή την στιγμή» κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: