Παίκτης στην περιοχή η Κύπρος: Η Μογκερίνι θεωρεί ότι η Λευκωσία μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες της Ε.Ε.




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σημαντικό ρόλο στην περιοχή μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος, υποστηρίζει η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία πραγματοποίησε χθες επαφές στη Λευκωσία. Παράλληλα διαβεβαίωσε πως η Ε.Ε. στηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό διά της παρουσίας του απεσταλμένου της Πίτερ Βαν Νούφελ.

Η κ. Μογκερίνι συναντήθηκε διαδοχικά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είχε συναντήσεις στη Βουλή, πέρασε στα κατεχόμενα για «να μεταφέρει στον Ακιντζί μήνυμα στήριξης στη διαδικασία» ενώ είχε συνομιλίες στο ΥΠΕΞ με τον Ιωάννη Κασουλίδη.

Όπως πληροφορούμαστε, η Φεντερίκα Μογκερίνι επισήμανε κατά τις επαφές της πως η Κύπρος ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., μπορεί να μεταφέρει τις απόψεις/θέσεις της Ένωσης στις χώρες της περιοχής και να αναπτύξει πρωτοβουλίες, χαρακτηρίζοντας τη Λευκωσία ως πολύτιμη για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης. Όπως, σημείωσε, η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να μεταφέρει τις θέσεις των χωρών αυτών στην Ένωση, καθώς ως γειτονικό κράτος, μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα τις προσεγγίσεις τους. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τον Πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ τέθηκε και η πρωτοβουλία του κ. Αναστασιάδη να προσκληθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χωριστά, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Τούτο αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Στην ατζέντα των επαφών της και η επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο την επόμενη εβδομάδα. «Ο ρόλος που παίζει η Κύπρος προς την κατεύθυνση αυτή είναι σημαντικός για την ΕΕ» είπε η κ. Μογκερίνι, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, όπως είπε και μετά τη συνάντηση με τον Ιωάννη Κασουλίδη, η κ. Μογκερίνι προέβη σε μια έκκληση, η οποία ήταν εναρμονισμένη με τα όσα είπε και ο Πρόεδρο Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα όταν επισκέφθηκε την Κύπρο. «Θα ήθελα να καλέσω όλους να αναλογιστούν το κόστος της μη επανένωσης» είπε προσθέτοντας πως η μη επίλυση του Κυπριακού θα έχει κόστος οικονομικό, πολιτικό, ανθρωπιστικό αλλά και κόστος στην ασφάλεια.

ΘΕΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΛΕΓΕΙ Ο ΑΒΕΡΩΦ

ΣΤΟΝ θετικό ρόλο της εμπλοκής της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, λέγοντας παράλληλα ότι κατά τη συνάντηση με την Φεντερίκα Μογκερίνι «επαναβεβαιώθηκε η θέση της ΕΕ για την στήριξη των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού». Ο κ. Νεοφύτου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των Επιτροπών Εξωτερικών και Άμυνας με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, στη Βουλή, είπε ότι έγινε μια παραγωγική συζήτηση για το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης.

ΠΗΓΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΚΙΝΤΖΙ 

Η ΕΕ θα συνεχίσει ενισχύοντας τη στήριξη της στη διαδικασία των συνομιλιών ανέφερε στον Ακιντζί η Φεντερίκα Μονγκερίνι όπως δήλωσε ο ίδιος μετά την συνάντηση μισής ώρας που είχαν. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η συνάντηση άρχισε με μισή ώρα καθυστέρηση στην άφιξη της κ. Μονγκερίνι, η οποία αναχώρησε μισή ώρα μετά χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Ο κ. Ακιντζί είπε πως είναι σημαντικό να υπάρχει ο διάλογος της τ/κ πλευράς και με τον Πρόεδρο και με την κ. Μονγκερίνι, λέγοντας ότι βρήκε την ευκαιρία να μοιραστεί μαζί τους τις σκέψεις και τα συναισθήματα των Τ/κ και ευχόμενος αυτός ο διάλογος να συνεχιστεί

ΙΣΧΥΡΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι «η Κύπρος είναι υπέρμαχος μιας ισχυρής και ενιαίας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας», διατυπώνοντας την προσήλωση της Κύπρου στην περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης  και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι σημερινές διαβουλεύσεις αποδεικνύουν τη δέσμευση της Κύπρου στα θέματα εξωτερικών υποθέσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε ότι αφορά τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, ο Ιωάννης Κασουλίδης επεσήμανε ότι η δέσμευση στο διάλογο είναι καλύτερη από τη σύγκρουση και τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης από την ΕΕ ενός στρατηγικού οράματος για τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

ΜΟΓΚΕΡΙΝΙ: Μπόλικο κεκτημένο άκουσε στη Βουλή – Επισημάνσεις από το κοινοβούλιο

Με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου συναντήθηκε η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι  Κατά τη συνάντηση, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η λύση θα είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες της Ε.Ε., προσθέτοντας επίσης ότι η λύση δεν μπορεί να αποτελέσει πρωτογενές δίκαιο ούτε να συνεπάγεται μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, αφού αυτό το ενδεχόμενο θα ήταν αντίθετο με το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης. Η κα Mogherini τόνισε τη σημασία της λύσης, τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Ε.Ε. και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αφού αυτή θα αποτελούσε ελπιδοφόρο μήνυμα και θα συνέβαλλε στη δημιουργία σταθερότητας και ώθηση  της ειρήνης στην ταλανιζόμενη περιοχή.

Η κ. Μογκερίνι μετείχε ακολούθως σε συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Άμυνας. Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι η παρουσία της κ. Μογκερίνι στην Κύπρο δίνει την ευκαιρία «να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να εδράζεται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες». Πρόσθεσε ότι δίνεται η ευκαιρία «να θέσουμε βασικά ερωτήματα για την ευαισθησία της Ευρώπης για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο», η οποία δεν είναι ανάλογη με αυτή που υπάρχει για την Ουκρανία, μια χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι έθεσε το θέμα των εγγυήσεων «με έναν τρόπο ξεκάθαρο» προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ. χωρίς να πάρει απάντηση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: