Παριστάνοντας την Αριστερά… Λάθη, αστοχίες, αποτυχίες…




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Ή σε άλλη χώρα ζούμε ή απλώς δεν φοράμε τα ίδια παραμορφωτικά γυαλιά. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση που να απαντά στην απορία που προκαλεί το άρθρο του κ. Γιάννη Δραγασάκη στην «Αυγή» και η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα χθες στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Δραγασάκης απαριθμεί μια σειρά από λάθη, αστοχίες και αποτυχίες το τελευταίο εξάμηνο, για να ανακαλύψει και επιτυχίες όπως η συμπάθεια ορισμένων Ευρωπαίων, ότι συζητούμε για το χρέος και κυρίως ότι μια αριστερή κυβέρνηση γρατζούνισε το συντηρητικό κατεστημένο της Ευρώπης. Και θεωρεί ότι αυτές οι επιτυχίες είναι τόσο σημαντικές που οδήγησαν τους δανειστές σε αντίποινα επιβάλλοντας το Μνημόνιο. Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύεται κάποιος να αντιληφθεί ότι ο ίδιος, τα παιδιά του και τα εγγόνια του θα υποστούν αυτό το σκληρότατο Μνημόνιο, για να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ δάφνες και περγαμηνές αριστεροσύνης που είχαν μάλιστα ημερομηνία λήξης τη 12η Ιουλίου.

Λέει ο κ. Δραγασάκης ότι πρέπει να μείνει η κυβέρνηση της Αριστεράς γιατί θα κάνει κι άλλα μαζί με τα Μνημόνια. Τι εννοεί; Συσσίτια για τους ανέργους και τους αστέγους που θα φέρει το τρίτο Μνημόνιο; Το άρθρο του κ. Δραγασάκη ήταν το προοίμιο της χθεσινής ομιλίας του κ. Τσίπρα στην ΠΓ του κόμματός του. Ο κ. Τσίπρας πρόβαλε ως επιτυχία το «χαμηλότοκο δάνειο 85 δισ. για τρία χρόνια», θυμίζοντας λίγο Παπανδρέου (τον Γιώργο), που ακόμη και τώρα καυχιέται για το «μεγαλύτερο δάνειο που εξασφάλισε στην παγκόσμια Ιστορία». Με τη λεπτομέρεια ότι και τα δύο συνοδεύονται και από τα σκληρότερα Μνημόνια. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και αυτός στο χρέος που θα αντιμετωπιστεί (από το 2012 είχε πανηγυρίσει αντιστοίχως ο κ. Σαμαράς) και ζήτησε από τους συντρόφους του να στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς για να επιδιώξει αλλαγές?

Είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Δραγασάκης αναζητούν ένα αφήγημα για να συγκρατήσουν ψηφοφόρους, να περιχαρακώσουν βουλευτές. Πάντως, τα περί αριστερής κυβέρνησης που θα εφαρμόζει Μνημόνια για να επιδιώξει να τα αλλάξει δεν πείθουν. Εξάλλου αποδείχθηκε το πόσο? αποτελεσματική ήταν στις παρεμβάσεις της το τελευταίο εξάμηνο η κυβέρνηση της Αριστεράς…

Η αλήθεια είναι ότι και οι δανειστές έχουν επενδύσει στην κυβέρνηση ως την τελευταία ευκαιρία για την εφαρμογή του Μνημονίου που ίσως διασώσει τη χώρα. Ποντάροντας στη γλυκιά γοητεία που ασκεί η εξουσία. Κι έτσι, δεν μένει άλλη επιλογή από το να παριστάνουν στην κυβέρνηση τους αριστερούς και οι Γερμανοί και το ΔΝΤ να καμώνονται ότι το έχαψαν.

[email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: