Πάλη για ενότητα (ή διάσπαση) στο ΣΥΡΙΖΑ: Ο Λεουτσάκος λέει ότι ουδείς υιοθετεί το Πρόγραμμα




Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίασή της την Πέμπτη θα αποφασίσει για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει το κόμμα στο άμεσο μέλλον, έχοντας ως καταρχήν δεδομένη την πρόταση της πλειοψηφίας της Πολιτικής Γραμματείας η οποία προτείνει την σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο.

Στον αντίποδα η Αριστερή Πλατφόρμα, πρότεινε την σύγκληση διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και το Σαββατοκύριακο.

Η διαφορά μεταξύ εκτάκτου και διαρκούς Συνεδρίου συνίσταται στο ότι για το έκτακτο Συνέδριο εκλέγονται νέοι αντιπρόσωποι από τις Οργανώσεις Μελών του κόμματος, ενώ στο διαρκές μετέχουν οι σύνεδροι που είχαν εκλεγεί για το τακτικό Συνέδριο.

Σημειώνεται ότι ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει συμπληρώσει δύο μήνες συμμετοχής του σε Οργάνωση Μελών, προκειμένου να έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλειοψηφία της ΠΓ, κατέθεσε εναλλακτικά και την πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, πιθανόν το Σαββατοκύριακο.

Έτσι η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί την Πέμπτη να λάβει αποφάσεις για την σύγκληση Συνεδρίου είτε έκτακτου, είτε διαρκούς, ενώ αν προκριθεί η λύση του δημοψηφίσματος θα καθορίσει τα ερωτήματά του.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είπαν πως ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες προτάσεις τις οποίες θα συζητήσει η ΚΕ στην συνεδρίαση της Πέμπτης.

«Μεγάλη πολυτέλεια», χαρακτήρισε ο Ν. Βούτσης τη διάσπαση

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μία έμμεση έναρξη ενός διαλόγου που μπορεί και θα πρέπει να φτάσει σε ένα προωθητικό αλλά και ταυτόχρονα θετικό αποτέλεσμα. Προφανώς αυτό που επιθυμούμε είναι να επουλωθούν τα τραύματα και να υπάρχει μία επαναβεβαίωση των κανόνων της συνύπαρξης, της συλλειτουργίας γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και θα γίνουν ίσως και πιο δύσκολοι μελλοντικά».

Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, σχετικά με τις εσωτερικές διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Άλφα 9,65 της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε «μεγάλη πολυτέλεια» τη διάσπαση δυνάμεων της Αριστεράς, για να συμπληρώσει: «Το πώς θα το πετύχουμε αυτό; Η ίδια ιστορία αποδεικνύει τελικά το σωστό και το λάθος».

Για το θέμα Βαρουφάκη, ο κ. Βούτσης είπε ότι προφανώς ο τέως υπουργός Οικονομικών «έψαχνε υποκατάστατα ή εναλλακτικές σε περίπτωση που η χώρα στριμωχνόταν πάρα πολύ. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρχε σχέδιο για Grexit. Τέτοιο σχέδιο δεν υπεβλήθη, δεν κατοχυρώθηκε και προφανώς δεν εφαρμόστηκε ποτέ στο πλαίσιο των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων. Κι εγώ συμμετέχω σε όλα αυτά τα όργανα. Ούτε υπεβλήθη, ούτε αναλύθηκε ούτε χρεώθηκε για να γίνει».

Προσέθεσε δε ότι «μπορεί προφανώς εφόσον ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης τα λέει, να υπήρχε σε επίπεδο διανοητικό και πειραματικό ένα τέτοιο σχέδιο αλλά όχι προς εφαρμογή. Πάντως είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κάποιος για επέμβαση της δικαιοσύνης».

Για τη διαπραγμάτευση, ο κ. Βούτσης είπε ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους έχει μπει πλέον στο τραπέζι στους κύκλους της ευρωπαϊκής ηγεσίας και του ΔΝΤ και «έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί δημιουργούνται και οι κατάλληλες ρωγμές για τις οποίες έχει μιλήσει και ο πρωθυπουργός, έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατόν διαπραγμάτευση, τουλάχιστον μεσομακροπρόθεσμα».

Τόνισε δε ότι υπάρχει η προοπτική μιας συμφωνίας με μία γενναία απομείωση του χρέους, με μια γενναία επενδυτική πρωτοβουλία και ταυτόχρονα με μικρά πλεονάσματα, αναφέροντας ότι τα παραπάνω θα επιτρέψουν μία πολιτική υπέρ των κοινωνικών τάξεων και των αδυνάτων, για να συμπληρώσει: «Όσο θα υπάρχει η δυνατότητα μέσω της πραγματικής οικονομίας για να εφαρμόζονται πολιτικές που θα ανακουφίζουν και θα δρουν ισοδύναμα απέναντι σε μέτρα που ενδεχομένως έχουν αρνητικό πρόσημο, θα μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που θα προσεγγίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια, η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η αλήθεια όμως είναι ότι η συμφωνία που έγινε αφήνει αυτές τις πιθανότητες και τώρα γίνεται ακριβώς αυτή η διαπραγμάτευση».

“Κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν υιοθετεί το πρόγραμμα” τόνισε ο Στάθης Λεουτσάκος

«Δεν έχω ακούσει κάποιον να θέτει θέμα αλλαγής ηγεσίας» όμως έχει τεθεί θέμα αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής σχετικά με το νέο πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας, Στάθης Λεουτσάκος.

Ο κ. Λεουτσάκος τόνισε πως κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεν υιοθετεί το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με τους εταίρους, σημειώνοντας πως πρόκειται για συμφωνία η οποία, κατά δήλωση πολλών στελεχών,«αποτελεί προϊόν εκβιασμού».

Επισήμανε πως οι διαφωνούντες επιδιώκουν τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ, όμως πρόσθεσε ότι το κόμμα δεν είναι δυνατό να χάσει την αντιμνημονιακή και λαϊκή του βάση. «Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει μνημονιακό κόμμα», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε όμως, ότι «μπορεί να υπάρξει επανατοποθέτηση της κυβέρνησης». «Αύριο μπορεί να υπάρξουν δυνατότητες η κυβέρνηση να αποφύγει τον εκβιασμό ή να φανεί ότι υπάρχουν κι άλλες λύσεις», πρόσθεσε.

‘Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνοντας ότι με τη διαπραγμάτευση αποδείχτηκε πως εντός ευρωζώνης – με τη μορφή που αυτή έχει λάβει – είναι πολύ δύσκολο να ακολουθηθεί η λαϊκή εντολή περί κατάργησης του μνημονίου.

Υποστήριξε πως τα αρνητικά που θα μπορούσαν να προέλθουν από ένα Grexit ήδη επιβάλλονται εντός του ευρώ.

Αθηναϊκό Πρακτορείο, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: