Οταν ο Σόιμπλε μιλά για έλλειψη εμπιστοσύνης εννοεί κυβέρνηση “εθνικής σωτηρίας”; Μάλλον…




Για «πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις σε αντίθετη με την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί», έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο Γερμανός υπουργός έθεσε θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, απέκλεισε εκ νέου το κούρεμα, ενώ υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση εντός του σαββατοκύριακου πρέπει να βρεθεί λύση για την Ελλάδα.

Πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη, δεν μπορούμε απλώς να δεχθούμε διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση, ή υπολογισμούς που δεν είναι αξιόπιστοι, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι πλέον τα χρηματοδοτικά κενά της Ελλάδας είναι μεγαλύτερα από ποτέ.

Επανέλαβε ότι το κούρεμα χρέους δεν είναι εφικτό σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Έθεσε επίσης θέμα εμπιστοσύνης, λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά έκανε τα πάντα για να κλονίσει την εμπιστοσύνη. Είπε ότι θα πρέπει να συζητήσουμε για το πως θα ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια, ώστε να υπάρξει μια λύση μέσα στο σαββατοκύριακο, κάτι που δεν θα είναι εύκολο.

Είναι φανερό πλέον ότι ο κ. Σόιμπλε ωθεί όλο και περισσότερο τα πράγματα σε ρήξη, και με την απειλή για έξοδο από την Ευρωζώνη στοχεύει σε αλλαγή προσώπων στην ελληνική κυβέρνηση. Σοβαρές πηγές στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι ο βασικός του στόχος, τώρα που πέτυχε την “υιοθέτηση” του Μνημονίου και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είναι η είσοδος τεχνοκρατών στην κυβέρνηση για να “τρέξουν” το νέο Πρόγραμμα.

ΟΛΗ Η ΔΗΛΩΣΗ: “Θα έχουμε εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις. Αντίθετα με την εντύπωση που έχει εν μέρει σχηματιστεί, αυτές θα είναι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις. Έχουμε να κάνουμε με χρηματοδοτικά κενά που ξεπερνούν οτιδήποτε είχαμε να αντιμετωπίσουμε στο παρελθόν. Μέχρι τώρα συζητούσαμε την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος με περιορισμένα ποσά. Τώρα συζητάμε για ένα πλήρες τριετές πρόγραμμα – αυτό από μόνο του δείχνει ότι τα προηγούμενα συμπεράσματα τώρα είναι φυσικά ανεπαρκή. Όπως γνωρίζουμε από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες η διαγραφή χρέους δεν είναι δυνατή. Για μένα, δεν είναι δυνατή εντός της νομισματικής ένωσης. Γνωρίζουμε – και είμαστε αποφασιστικοί σε αυτό – πως δεν πρόκειται να πληρώσουμε λογαριασμούς που μας παρουσιάζουν και που όλοι ξέρουν ότι δεν μπορούν να γίνουν πιστευτοί.Επίσης έχουμε μια κατάσταση – και πρέπει να το δηλώσουμε ξανά και ξανά στους Έλληνες συναδέλφους – ότι έκαναν το παν για να μην αναλάβουν αυτό που αποκαλούμε “ιδιοκτησία” (ownership), δηλαδή να κάνουν αυτά που υπόσχονται. Θα συζητήσουμε πώς θα ξεπεράσουμε αυτά τα σημαντικά εμπόδια. Οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες και δεν βλέπω να φθάνουμε εύκολα σε συμφωνία. Πέρα από αυτά οι ηγέτες σωστά έχουν δηλώσει ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί αυτό το Σαββατοκύριακο, επομένως θα δούμε ποιό θα είναι το αποτέλεσμα σήμερα ή αύριο.Το πρόβλημα είναι ότι παρά τον σκεπτικισμό των προηγούμενων ετών υπήρχαν ελπίδες στο τέλος του 2014 που καταστράφηκαν σε απίστευτη κλίμακα κατά τους τελευταίους μήνες, ημέρες και ώρες. Μόλις πριν μια εβδομάδα είχαμε ένα δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρχουν όροι, και μάλιστα με καθαρή πλειοψηφία – και τώρα μας λένε το αντίθετο.Είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουμε να αρκεστούμε σε υποσχέσεις. Η φιλοσοφία όλων των προγραμμάτων βοήθειας είναι η εφαρμογή τους βήμα-βήμα, ώστε να παίρνεις και άλλη βοήθεια. Αυτό δεν θα αποδυναμωθεί, μάλλον θα ενταθεί”.

Η Ελλάδα δεν ήταν ανταγωνιστική ούτε πριν από την κρίση, δήλωσε ο Σόιμπλε

Η Ελλάδα δεν ήταν ανταγωνιστική, και πριν ακόμη από την κρίση – δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο της Bundesbank στην Φρανκφούρτη πριν λίγες μέρες, και έκανε λόγο για ένα θεσμικό πλαίσιο «που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο σε αυτό μιας αναπτυγμένης οικονομίας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις παραινέσεις Αμερικανών αξιωματούχων να προχωρήσει η Ευρωζώνη σε διαγραφή του ελληνικού χρέους, όπως έγινε με το γερμανικό χρέος το 1953, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι οι δύο περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες και χαρακτήρισε την σύγκριση παραπλανητική, καθώς «η κατάσταση τότε δεν αφορούσε την συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση».

Οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει νομισματική ένωση – τόνισε ο κ. Σόιμπλε – και αποκάλυψε ότι πρόσφατα είπε στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου ότι η Ευρώπη θα ήταν έτοιμη να δεχθεί το Πουέρτο Ρίκο στην Ευρωζώνη, εάν οι ΗΠΑ δέχονταν την Ελλάδα στην περιοχή του δολαρίου. «Νόμιζε ότι αστειευόμουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τον ρόλο του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι δεν υπήρχε αρκετή εμπιστοσύνη στην αντικειμενικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών και για αυτό η Καγκελάριος επέμενε για την συμμετοχή του ΔΝΤ – «και είχε δίκιο». Σε κάθε περίπτωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε το παράπονό του, για το ότι έχει στοχοποιηθεί ως πιο αυστηρός αν και προσπαθούσε πάντα να βοηθήσει, ενώ ήταν το ΔΝΤ που τον προειδοποιούσε πάντα να μην δείχνει τόση γενναιοδωρία προς την Ελλάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: