Δεν θα συγκρουστούμε με την Ευρώπη: Ομιλία-έκκληση αλληλεγγύης του Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο




«Είναι τιμή για μένα να μιλώ στο ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης, σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση να μιλώ στους αιρετούς εκπροσώπους των λαών της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μου την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας την ομιλία του στο ευρωκοινοβούλιο.

«Βρίσκομαι εδώ λίγες μόλις μέρες μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού για μια βιώσιμη και έντιμη λύση», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής είπε πως ο ελληνικός λαός έκανε μια γενναία επιλογή μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης.

Είπε ακόμη ότι η επιλογή του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης. «Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη το κοινό μας ευρωπαϊκό οικοδόμημα ή θα είναι δημοκρατικό ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εισήλθε στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το ευρωκοινοβούλιο με χειροκροτήματα από ευρωβουλευτές, αρκετοί από τους οποίους είχαν στα έδρανά τους αναρτήσει το «όχι» γραμμένο με λευκά γράμματα σε κόκκινο φόντο. Είναι η πρώτη φορά που ο έλληνας πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στους εκπροσώπους των άλλων κρατών και να μιλήσει για την κατάσταση στην Ελλάδα.

«Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες μέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας, τόσο για το καλό της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης θα έλεγα κυρίως όχι μόνο για το οικονομικό αλλά και για το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Θέλω στο σημείο αυτό να είμαι ξεκάθαρος. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων της και για την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα- ας είμαστε ειλικρινείς- δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό ήταν χρήματα για να σωθούν οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό».

«Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της ευρωζώνης να βρει μια οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείται ευρωπαϊκή λύση», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι μια ιστορία συγκρούσεων αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Αλλά είναι και μια ιστορία συγκλίσεων και διευρύνσεων. Μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Γι’ αυτό άλλωστε μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη. Ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη. Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό. Προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε. Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη».

Φωτογραφία Αθηναϊκό Πρακτορείο
Φωτογραφία Αθηναϊκό Πρακτορείο

Για το ίδιο θέμα, η Ολυμπία Τσίπηρα του ΑΠΕ μετέδωσε τα εξής:

«Δεν ερχόμαστε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

«Σήμερα ερχόμαστε με την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού και την αποφασιστική μας βούληση, όχι να συγκρουστούμε με την Ευρώπη, αλλά να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που διοίκησαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την Ευρωζώνη» υπογράμμισε.

Αφού έδωσε την εικόνα της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην αναποτελεσματικότητα των έως τώρα επιβεβλημένων μεταρρυθμίσεων: «Καμία από τις υποτιθέμενες μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων του μνημονίου δεν βελτίωσε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό που κατέρρευσε παρά τον υπερβάλλοντα ζήλο κάποιων φωτισμένων αλλά και δικαίως φοβισμένων κρατικών υπαλλήλων.

Καμιά υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το περιβόητο τρίγωνο της διαπλοκής που στήθηκε στη χώρα μας, ανάμεσα στο πολιτικό κατεστημένο, στους ολιγάρχες και τις τράπεζες. Καμία μεταρρύθμιση δεν βελτίωσε την αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής που έχει μάθει να λειτουργεί ώστε να εξυπηρετούνται ιδιοτελή συμφέροντα και όχι το κοινό καλό. Δυστυχώς, αυτές οι προτάσεις βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο, ενώ οι δικές μας προτάσεις στοχεύουν να αλλάξουν την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε τους βασικούς άξονες των προτάσεων που προετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες σκοπεύουν:

– Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ολιγοπωλειακής δομής και των πρακτικών των καρτέλ στις αγορές, περιλαμβανομένης και της άναρχης και ασύδοτης τηλεοπτικής αγοράς.

– Στην ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στα δημόσια έσοδα και την αγορά εργασίας, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

– Στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

«Αυτές είναι οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, για τις οποίες αναμένουμε και τη συμφωνία των εταίρων μας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση, δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει μία οριστική λύση σε μία αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι για ένα αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα και σαν ευρωπαϊκό πρόβλημα, απαιτείται ευρωπαϊκή λύση.

»Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι μία ιστορία συγκρούσεων, αλλά στο τέλος της ημέρας, συμβιβασμών. Είναι, επίσης, μία ιστορία συγκλίσεων και διευρύνσεων, μία ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης, γι αυτό μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη. Ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη» κατέληξε μέσω χειροκροτημάτων ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ ορισμένοι ευρωβουλευτές είχαν ανυψώσει στα έδρανά τους πανώ που έγραφαν «ΟΧΙ» με κόκκινα γράμματα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: