Ο Τσακαλώτος αναλαμβάνει τη θέση του ΥΠΟΙΚ στην πιο δυσκολη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας




Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους οικονομικούς εταίρους, είναι ο διάδοχος του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο νέος «τσάρος» της οικονομίας, που ορκίστηκε χθες στις 8 το βράδυ, αναλαμβάνει σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα καθώς πρέπει να μεταβεί στο σημερινό Eurogroup και να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία και κυρίως να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τους εταίρους. Αλλωστε, ο κ. Τσακαλώτος δεν έχει φθαρεί σε σχέση με τον προκάτοχό τους.

Ο κ. Τσακαλώτος ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ ακολούθησε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών.

Τι συνέβη στην τελετή παράδοσης – παραλαβής

Φορτισμένη συναισθηματικά ήταν η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να πλέκει το εγκώμιο του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το μήνυμα της Κυριακής είναι κάτι που θα μείνει στην πολιτική Ιστορία και θα είναι γραμμένο στην συλλογική μνήμη της Ευρώπης και πολύ πιο πέρα. Οπως ανέφερε, ο ελληνικός λαός παρά τα χρόνια κρίσης, την πίεση από τις κλειστές τράπεζες και την στάση που κράτησαν πολλά μέσα ενημέρωσης, αλλά και την κατάσταση στην αγορά εργασίας, επέλεξε να απαντήσει αρνητικά στις προτάσεις των δανειστών και να δηλώσει ότι αυτός ο τόπος αξίζει κάτι καλύτερο.

Σε αυτό το σημείο δεν θα είχαμε φτάσει χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη και όσα έκανε από τις 27 Ιανουαρίου και μέχρι σήμερα, σημείωσε ο κ.Τσακαλώτος. Κανένας άλλος υπουργός δεν θα μπορούσε να φέρει σε πέρας αυτό το έργο, να μιλάει για την βιώσιμη λύση όλος ο πλανήτης, να συζητάει ότι σε τούτη τη χώρα κάτι γίνεται.

Ελπίζω ότι μπορώ να συνεχίσω το έργο αυτό και ότι θα είναι δίπλα μου με τις συμβουλές του που τις χρειάζομαι, συνέχισε ο κ.Τσακαλώτος, ο οποίος μάλιστα παραδέχθηκε ότι έχει μεγάλο τρακ. «Δεν παίρνω αυτή τη θέση στην πιο εύκολη στιγμή της ελληνικής Ιστορίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για “αλλαγή φρουράς μεταξύ κάτι παραπάνω από συντρόφων, φίλων, συναδέλφων, πανεπιστημιακών”. “Με τον Ευκλείδη έχουμε κοινές, φιλοσοφικές, ιδεολογικές, ακαδημαϊκές αναφορές εδώ και πάρα πολλά χρόνια” είπε ο απερχόμενος υπουργός, ενώ μίλησε και για “κοινή απέχθεια στην απουσία επιχειρημάτων που συνήθως παίρνει τη μορφή ότι έτσι θα γίνει επειδή έτσι γινόταν τόσο καιρό”.

Μίλησε ακόμη για “κοινή διάγνωση ότι το πρόβλημα των τελευταίων πέντε ετών είναι η ανάδραση μεταξύ της αυτοτροφοδοτούμενης λιτότητας, της ύφεσης, της ανισότητας και του μη βιώσιμου χρέους” για να τονίσει: “Κοινός στόχος μας είναι το σπάσιμο αυτού του αυτοτροφοδοτούμενου κύκλου αυτής της ανάδρασης”.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε σε ζητήματα του υπουργείου Οικονομικών, κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορά στο ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής για το οποίο είπε ότι “μέχρι τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει ένα σοβαρότατο πλήγμα και σημαντικά ευρήματα που θα μετατραπούν σε σημαντικά έσοδα”.

Ο κ. Βαρουφάκης δεν έκανε καμία αναφορά στην αποχώρησή του, σημειώνοντας ότι “σήμερα η μοναδική είδηση πρέπει να είναι το μεγαλειώδες ‘όχι’ του ελληνικού λαού και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα κεφαλαιοποιήσει αυτή την ιστορική στιγμή”.

Το προφίλ Τσακαλώτου

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσακαλώτος έχει κινηθεί με μετριοπάθεια τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, δύο δηλώσεις του έκαναν αίσθηση.

Η πρώτη ήταν τον Μάιο όταν είπε: «Νομίζω ότι αυτοί που λένε ότι υπήρχε καθυστέρηση γιατί δεν είμαστε έτοιμοι, δεν είχαμε ιδέες, δεν είχαμε προτάσεις συγκεκριμένες νομίζω ότι σε ό,τι λένε υπάρχει μια βάση αλήθειας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

«Όταν μια καινούρια κυβέρνηση έρχεται στην εξουσία, ιδιαίτερα όταν ήτανε εκτός εντελώς του πολιτικού συστήματος, ότι έχει και μια έλλειψη και τεχνογνωσίας και διοικητική βοήθεια δεν έχει και τεχνοκρατική βοήθεια δεν έχει…», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πρόσθεσε: «Αλλά νομίζω ότι τα βασικά προβλήματα ήταν πολιτικά».

Η δεύτερη λίγες μέρες πριν το δημοψήφισμα όταν υποστήριξε: «Αν φέρνατε το πρόγραμμα στη Βουλή θα έπεφτε η κυβέρνηση;», τον ρώτησε ο δημοσιογράφος: «Ε μάλλον. Άμα φέρεις το πρόγραμμα και δεν περνάει τι θα κανε η κυβέρνηση; Θα έλεγε “συνεχίζω”;», απάντησε και πρόσθεσε: «Θα έπεφτε και θα είχαμε σε τρεις βδομάδες εκλογές».

«Είχαμε την επιλογή να πάμε σε δημοψήφισμα, ώστε μόνο σε οκτώ μέρες να αποφανθει ο ελληνικός λαός», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και είναι γιος του Στέφανου Τσακαλώτου. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από παλιά οικογένεια της Πρέβεζας ενώ ξάδερφος του παππού του ήταν ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος. Φοίτησε στο κολέγιο Ήτον και σπούδασε οικονομικά & πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης.

Δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Κεντ και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο είναι τακτικός καθηγητής από το 2010 Στις βουλευτικές εκλογές του 2015 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση Τσίπρα διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Επίσης είναι επικεφαλής της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους οικονομικούς εταίρους για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Είναι παντρεμένος με την Σκωτσέζα οικονομολόγο Χέδερ Γκίμπσον, διευθύντρια του Τμήματος Ερευνών της Τράπεζας της Ελλάδος και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.

Ο κ. Τσακαλώτος συνδέεται με μακρά φιλία με τον Γιάννη Στουρνάρα και είναι από τους λίγους υπουργούς της κυβέρνησης που έχουν εξαιρετική σχέση με τον διοικητή της ΤτΕ. Εγιναν φίλοι από τα χρόνια των σπουδών στην Οξφόρδη και σίγουρα θα συνεργαστούν περισσότερο απ’ ότι ο κ. Βαρουφάκης ο οποίος αν και έχει ευεργετηθεί στο παρελθόν από τον κ. Στουρνάρα από τότε που έγινε υπουργός πάγωσε τις σχέσεις του.

Με τον Γιάννη Στουρνάρα, μάλιστα, συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, δημοσιεύοντας το 1994 στην Ελληνική Οικονομική Επιθεώρηση κοινό άρθρο με θέμα τις επενδύσεις σε τέσσερις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ηταν στην Οξφόρδη ο νεότερος και μάλλον ο πιο επαναστάτης μιας παρέας προοδευτικών, καλλιεργημένων, φιλόδοξων Ελλήνων, που μιλούσε διαρκώς πολιτικά.

«Επειδή ερχόμουν από την Αγγλία με θεωρούσαν λίγο δεξιούλη» έχει πει ο ίδιος. «Με τον Γιάννη βρισκόμασταν σε διαφορετικό στρατόπεδα από τότε. Παρ’ ότι με έλεγαν δεξιούλη, εγώ ήμουν με τα λεγόμενα ετερόδοξα οικονομικά, ενώ εκείνος ήταν πιο mainstream».

Ηρθε το 1993 και με την επιστροφή στην Ελλάδα, συνέχισε το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του, ενώ παράλληλα από το 2010 έγινε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι ριζοσπαστικές απόψεις που είχε από παιδί τον οδήγησαν στο Συνασπισμό, αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο κατέβηκε υποψήφιος για το ελληνικό Κοινοβούλιο στις εκλογές του 2004, στο νομό Πρεβέζης, από όπου κατάγεται η οικογένειά του -είναι απόγονος του στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου.

Ο κ. Τσακαλώτος ξεχωρίζει για τις ενδυματολογικές του προτιμήσεις με τα έντονα χρώματα σε πουκάμισα και παντελόνια ενώ κυκλοφορεί πάντα με ένα σακίδιο στον ώμο και είναι εξίσου αντισυμβατικός με τον προκάτοχό του.

Η σύζυγός του είναι ήπιων τόνων αλλά με λαμπρό βιογραφικό και έγινε σύμβουλος και συνεργάτης του πρώην διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου αλλά προσελήφθη όταν διοικητής ήταν ο Λ. Παπαδήμος.

Εχει μεγάλο ερευνητικό και συγγραφικό της έργο και στον κύκλο της χαίρει απόλυτης εκτίμησης, ως ένα εξαιρετικό μυαλό.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και η τελευταία έρευνα της ΤτΕ που η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέστρεψε ως απαράδεκτη στον κ. Στουρνάρα, έχει περάσει από τα χέρια της συζύγου του κ. Τσακαλώτου.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: