Ο Ομπάμα θέλει πακέτο με μεταρρυθμίσεις, χρηματοδότηση, ανάπτυξη και βιωσιμότητα χρέους




«Για τις ιδέες του για μία πορεία προς τα εμπρός», ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα του Αμερικανού Πρόεδρου και στην Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο Πρόεδρος Ομπάμα επανέλαβε ότι είναι προς το συμφέρον όλων, όπως η Ελλάδα και οι πιστωτές της καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζο Ερνεστ ενθάρρυνε χθες όλες τις πλευρές της ελληνικής κρίσης  να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, στέλνουν το ίδιο μήνυμα στην Ελλάδα και τους εταίρους της ότι είναι προς το συλλογικό συμφέρον όλων η χώρα μας να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Κι αυτό, όπως είπε, θα γίνει με μία συμφωνία σ’ ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου το γεγονός ότι είναι εύκολο να διατυπώσεις μία λύση δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να συμφωνήσεις σε μία λύση.

«Κατ’ ακρίβεια είναι περίπλοκο», τόνισε και πρόσθεσε: «Αλλά κατ’ ακρίβεια μας ενθαρρύνει το γεγονός που ο καθένας που κάθεται γύρω από το τραπέζι αναγνωρίζει ότι στο συλλογικό τους συμφέρον να επιλυθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Ο κ. Ερνεστ ανακοίνωσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο Πρόεδρος Ομπάμα πρώτα με την κ. Μερκελ και στη συνέχεια με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Είπε σχετικά:

«Ο πρόεδρος ξεκίνησε την ημέρα του με συνομιλία με την Καγκελάριο Μέρκελ και μετά το τέλος της συνέχισε με συνομιλία με τον κ. Τσίπρα. Οι συνομιλίες αντανακλούν στην άποψη που εξέφρασα χθες. Που είναι όλα τα μέρη να συνεχίσουν να αναγνωρίζουν ότι είναι προς το συλλογικό και αμοιβαίο τους συμφέρον η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Όμως ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε τον στόχο είναι να συμφωνήσουν σ’ ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης που βάζει πίσω την Ελλάδα σε δρόμο οικονομικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας του χρέους. Εδώ βρίσκεται η λύση».

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν όλους να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις εποικοδομητικά και χαρακτήρισε καλό το ότι συναντούνται οι ηγέτες αυτή την ώρα. «Είναι αναγκαίο για να φτάσουμε σε συμφωνία», κατέληξε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι το ελληνικό πρόβλημα «δυστυχώς, δεν είναι θέμα της λιτότητας και μόνο. Αυτό που θα απαιτηθεί, είπε, είναι όλες οι πλευρές να καθορίσουν ένα καλύτερο συνδυασμό από αυτά τα πράγματα. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η λιτότητα από μόνη της δεν πρόκειται να οδηγήσει σε μια λύση. Επίσης δεν είναι επιλογή η χαλάρωση των προηγούμενων δεσμεύσεων. Θα απαιτήσει ένα μείγμα, ένα συνδυασμό που θα πρέπει να καθοριστεί» (εννοεί από την Ελλάδα και τους πιστωτές της).

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: