Ο Γιούνκερ, ο χάρτινος τίγρης, ο “λακές” Σούλτς και το Grexit




«Δεν θα επιτρέψω να με φιμώσουν» δήλωσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ αφήνοντας να διαφανούν οι προφανείς εντάσεις της Επιτροπής και του ΕΚ με το Συμβούλιο, αλλά και το ρόλο των γερμανικών μίντια. Πρόσθεσε δε ότι το ΕΚ δεν είναι «χάρτινος τίγρης» και ο πρόεδρός του Μάρτιν Σουλτς «δεν είναι λακές κανενός».

« Διαβάζω στον γερμανικό τύπο ότι «ο Γιούνκερ κρύβεται». Αλλά να μην χαίρεστε πολλοί, εκ των προτέρων, δήλωσε και πρόσθεσε: «Για το ελληνικό δημοψήφισμα δεν είπα τίποτα ούτε την Κυριακή το βράδυ, ούτε χθες, γιατί μερικές φορές πρέπει να γίνεται αυτό, δηλαδή πρέπει να σκεφτόμαστε πριν πάρουμε το λόγο….και αυτό αφορά και όσους φωνάζουν εδωπέρα. Όχι δεν κρύβομαι. Θα μιλήσω για πρώτη φορά για το ελληνικό ζήτημα εδώ, γιατί εδώ είναι ο χώρος της δημοκρατίας. Εδώ πρέπει να λογοδοτήσω και να σας παρουσιάσω την άποψή μου λέγοντας το εξής:

Για το θέμα της Ελλάδας ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρξε συχνά αντικείμενο επικρίσεων σε ορισμένα κράτη-μέλη, ιδιαίτερα σε ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ορισμένοι θα ήθελαν να είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πολιτικό όργανο και να εκφράζεται πολιτικά, ενώ άλλοι θέλουν να αποτελείται από ουδέτερους υπαλλήλους υψηλού επιπέδου.

Δεν είμαι ουδέτερος υπάλληλος υψηλού επιπέδου. Είμαι πολιτικός. Και το βρίσκω περίεργο ότι για τα θέματα της Ελλάδας και του μέλλοντος της ευρωζώνης, όλοι μπορούν να μιλάνε λέγοντας τη γνώμη τους και όχι ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Δεν θα επιτρέψω να με φιμώσουν» υπογράμμισε και στρεφόμενος προς τον πρόεδρο Σουλτς που προέδρευε της Ολομέλειας πρόσθεσε :

« Το ίδιο ισχύει και για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον κ. Σουλτς. Ο πρόεδρος του ΕΚ συμμετέχει τακτικά στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μας παρουσιάζει τις απόψεις τις ευαισθησίες τις προτεραιότητες του ΕΚ και το κάνει έστω και εάν δεν είναι πάντα πολύ ευχάριστο για όλους….»είπε με υπονοούμενο τις συχνές αντιδράσεις του Συμβουλίου στις θέσεις του ΕΚ.

«Τι θέλουμε από τον πρόεδρο του ΕΚ να μιλάει μέσα στο Συμβούλιο και όταν βγαίνει να μην ξαναμιλάει έως ότου ξαναμπεί στο Συμβούλιο; Το ΕΚ δεν είναι χάρτινος τίγρης. Ασχολείται με τα θέματα της Ευρώπης και μεταξύ των συνεδριάσεων του Συμβουλίου, όπου συχνά παρεμβαίνει, ακόμα και εάν δεν έχει σαφή εντολή, ορισμένες φορές διευκρινίζει, το ΕΚ δεν είναι χάρτινος τίγρης και ο πρόεδρός του δεν είναι λακές κανενός, μπορεί να μιλάει», υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ – της Ολυμπίας Τσίπηρα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ευχή μου είναι όπως αποφευχθεί μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

“Ευχή μου είναι να αποφευχθεί ένα Grexit”, είπε ο κ. Γιούνκερ αλλά ανέφερε επίσης ότι η λύση στο πρόβλημα δεν θα βρεθεί εντός μιας νυχτός.

Τάχθηκε κατά όλων όσοι υποστηρίζουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας ότι τέτοιες θέσεις είναι πολύ απλουστευμένες και λανθασμένες.

Ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά ευθύνεται για τη διακοπή των συνομιλιών και είπε ότι αυτό ήταν ένα σοβαρό ολίσθημα.

Όπως είπε, σήμερα, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες δεν θα υπάρξει μια λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά θα υπάρξει μια προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

Η μπάλα πλέον, είπε, βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας, η οποία αναμένεται να καταθέσει προτάσεις για επίλυση της κρίσης.

Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι ο κ. Γιούνκερ δεν θα βρίσκεται στην διάσκεψη Τύπου για την απερχόμενη λετονική προεδρία. Θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο της Ευρωζώνης.

Της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Αθηνάς ΑρσαλίδουΣτρασβούργο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: