O Ευκλείδης μίλησε για ‘πρόταση με 4 ποδάρια’




Η πρόταση που καταθέτει η Αθήνα είναι καλύτερη από το πακέτο Γιούνκερ, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακλώτος, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι τα μέτρα που προτείνονται από την ελληνική κυβέρνηση προς τους εταίρους «δεν είναι εντελώς δίκαια» διότι θα επιθυμούσε πιο πολλά υπέρ των αδυνάτων.

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική πρόταση «στηρίζεται σε τέσσερα ποδάρια», και περιέγραψε το κάθε ένα μονολεκτικά: Δημοσιονομικό, μεταρρυθμιστικό, επενδυτικό και ελάφρυνση του χρέους.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας είπε ότι είναι αισιόδοξος πως η συμφωνία θα επιτευχθεί, και ζήτησε από τους βουλευτές να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης.

Υπάρχει, είπε, μία «γκρίζα ζώνη» προς την επίτευξη της συμφωνίας, και αυτή, πρόσθεσε, είναι η αποσαφήνιση της μορφής που θα έχει η εποπτεία της εφαρμογής της.

Μέχρι τώρα, όσο ίσχυε το Μνημόνιο, συνέχισε ο Υπουργός, ίσχυε το «λαμβάναμε ένα μέτρο, παίρναμε κάποια λεφτά, πληρώναμε τις υποχρεώσεις μας».

«Αυτό, θεωρούμε πως δεν πρέπει και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όταν έχεις ένα δύσκολο πρόγραμμα να υλοποιήσεις, χρειάζεσαι χώρο και χρόνο για να το αφήσεις να εξελιχθεί», τόνισε.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε μία διαφορά μεταξύ Ανατολής και Δύσης, όταν υπογράφονται δύσκολες συμφωνίες:

«Στην Ανατολή, Κίνα και Ιαπωνία κυρίως, δεν υπάρχουν πανηγυρισμοί μετά, κι ούτε θα δείτε χειραψίες. Στην Αμερική, αντίθετα, και στην Ευρώπη, υπάρχει θριαμβολογία. Ο λόγος που οι ανατολικοί δεν πανηγυρίζουν είναι ότι ξέρουν πως, όταν δύο μέρη έχουν καταλήξει σε συμφωνία, ενίοτε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, η υλοποίησή της θα είναι δύσκολη και επίπονη. Στο ίδιο σημείο είμαστε και εμείς: Δεν θα θριαμβολογήσουμε όταν επιτευχθεί η συμφωνία με τους εταίρους μας», σημείωσε.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: