Μόνη έκπληξη το “ναι” του Γιάνη – Ισχυρή ομάδα η Πλατφόρμα




Χωρίς εκπλήξεις, εκτός του “ναι” του Γιάνη Βαρουφάκη, και με ελάχιστες διαφορές σε σχέση με την ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης, υπερψηφίστηκε τα ξημερώματα σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων με 230 «ναι», 63 «όχι» και 5 «παρών», το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων.

Έτσι από σήμερα ανοίγει τυπικά και ο δρόμος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους – ήδη βρίσκεται στην Αθήνα κλιμάκιο της «τρόικας» – για την οριστικοποίηση και υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, του 3ου Μνημονίου για την Ελλάδα, ύψους περίπου 85 δις ευρώ.

Κυβερνητικό στέλεχος, πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στις 5 παρά 15 το πρωί, ότι αυτό το αποτέλεσμα, μαζί και με εκείνο της προηγούμενης εβδομάδας όπου 226 ήταν συνολικά τα «ναι», θα αποτελέσει «το βαρόμετρο του κ. Τσίπρα πηγαίνοντας προς την κρίσιμη διαπραγμάτευση».

Υπέρ του επίμαχου νομοσχεδίου που περιείχε τραπεζικές διευθετήσεις, αλλά κυρίως σειρά αλλαγών στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ψήφισαν όλοι οι βουλευτές των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ), καθώς και όλοι του συγκυβερνώντος κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ).

Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά είναι 36 διαρροές, αφού 31 βουλευτές του ψήφισαν «όχι», και 5 δήλωσαν «παρών», ενώ μία εβδομάδα πριν στην ψηφοφορία του πρώτου πακέτου υπήρχαν 39 διαρροές, μιας και 32 καταψήφισαν, 6 είπαν «παρών», και υπήρχε και 1 απουσία.

Η μία διαρροή του ΣΥΡΙΖΑ από την προηγούμενη φορά, που τώρα μετατράπηκε σε «ναι» ήταν του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη δήλωσε «παρών» που, όπως έλεγε ο ίδιος, ισοδυναμούσε με όχι.

Μετά και από τη σημερινή ψηφοφορία, η κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετρά 126 βουλευτές, που μπορεί να είναι πάνω από το ψυχολογικό όριο των 120 βουλευτών, κάτω από το οποίο θεωρείται ότι χάνεται η δεδηλωμένη πλειοψηφία.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας άφησε το βράδυ να εννοηθεί κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση στη Βουλή, ότι δεν υπάρχει σκέψη επί του παρόντος για πρόωρες εκλογές. Το ίδιο του ζήτησε και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γεννηματά, θεωρώντας ότι η πρόωρη προσφυγή στη κάλπη ενώ δεν έχει καν υπογραφεί η δανειακή σύμβαση και αρχίσει η εφαρμογή της, θα είναι «εγκληματικό λάθος».

Εκτός από τους 31 διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «όχι» στο προτεινόμενο νομοσχέδιο ψήφισαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο ένας από τους διαφωνούντες, πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικεφαλής της λεγόμενης «Αριστερής Πλατφόρμας» που είναι μία από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «οι διαφορές είναι μέσα στα πλαίσια του καταστατικού, πρέπει να γίνονται σεβαστές. Είναι δύναμη και ζωντάνια οι διαφορετικότητες».

«Όχι» ψήφισαν ακόμα οι πρώην υπουργοί Στρατούλης, Ήσυχος και Βαλαβάνη, καθώς και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει «συλλογικές διαδικασίες για να αντιμετωπίσει όποια  πολιτικά προβλήματα» προκύψουν από τους διαφωνούντες βουλευτές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: