Μαξίμου: Δεν τέθηκε θέμα Grexit από Σόιμπλε στο Eurogroup – Τι “μαγειρεύει” ο Γερμανός…




Κυβερνητικοί κύκλοι καθιστούν σαφές ότι ποτέ δεν τέθηκε από κανέναν, ούτε από τον κ. Σόιμπλε στο Eurogroup, θέμα Grexit, διαψεύδοντας έτσι σχετικό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται να μην ικανοποιείται από τις ελληνικές προτάσεις σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε και δημοσιεύεται στην αυριανή έκδοση της Frankfurter Allgemeine Sinntagszeitung και προτείνει δύο δρόμους για την Ελλάδα:

Ο πρώτος δρόμος είναι « να βελτιώσει η Ελλάδα τις προτάσεις της γρήγορα και συνολικά, με πλήρη στήριξη του Κοινοβουλίου. Το υπουργείο προτείνει μεταξύ άλλων η Ελλάδα να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία σε ένα Ταμείο το οποίο θα τα εκποιήσει και τα έσοδα θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους».

Σύμφωνα με τον δεύτερο δρόμο, «θα γίνει διαπραγμάτευση με την Αθήνα για ένα ‘τάιμ άουτ’. Η Ελλάδα εγκαταλείπει την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια και αναδιαρθρώνει το χρέος της. Παραμένει όμως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχίζει να λαμβάνει ‘αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική’ στήριξη».

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι «από τις προτάσεις (ενν. της ελληνικής κυβέρνησης) λείπουν μεταρρυθμιστικοί τομείς κομβικής σημασίας προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η χώρα και για να προωθηθεί μακροπρόθεσμα η οικονομική ανάπτυξη και η βιώσιμη ανάπτυξη» και για αυτό δεν μπορούν (οι προτάσεις) «να αποτελέσουν τη βάση για ένα απολύτως νέο, διάρκειας τριών ετών, πρόγραμμα του ΕΜΣ».

 Γ.Μ. – Φ.Κ., ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει μήνυμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ στο Twitter το απόγευμα και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Eurogroup, σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο εκτιμά ότι τα νέα μέτρα δεν μπορούν να στηρίξουν ένα 3ο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα και θέτει πλέον στο τραπέζι το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, έστω και προσωρινά. Το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε  άμεσα και κατηγορηγματικά την είδηση, τονίζοντας ότι τέτοιο θέμα δεν τέθηκε «ποτέ και από κανέναν».

Σύμφωνα με το Tweet, o B. Σόιμπλε φέρεται να προτείνει δύο «λύσεις»:

1) Περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα με διακομματική στήριξη.

2) Εξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για περιορισμένο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Το οποίο ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ φέρεται να υπολογίζει στα… πέντε χρόνια! Το πενταετές διαζύγιο δεν θα προβλέπει επίσης έξοδο από την ΕΕ.

Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι πάντως διαψεύδουν ως αναληθές το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, ενώ και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Τόσο το tweet όσο και το έγγραφο δεν έχουν σχολιαστεί επισήμως από το Βερολίνο, ενώ στην Αθήνα γίνεται λόγος για παιχνίδι εντυπώσεων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, αν και εκτιμάται ότι το θέμα του «βελούδινου διαζυγίου» θα μπορούσε να τεθεί στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής από ηγέτη χώρας που πρόσκειται στο γερμανικό άξονα.

Παππάς: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα – Θα πάνε όλα καλά

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου το απόγευμα του Σαββάτου, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της FAZ για πρόταση Σόιμπλε περί 5ετούς Grexit.

Ο κ.Παππάς βγήκε λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση μίας πληροφορίας από τη FAZ για γερμανική πρόταση στο Eurogroup να βγει για πέντε χρόνια η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

«Θα πάνε όλα καλά» ήταν η πρώτη του φράση και σε ερώτηση δημοσιογράφου για το δημοσίευμα απάντησε λακωνικά «Δεν υπάρχει».

Το δημοσίευμα της FAZ διαψεύδει κατηγορηματικά και το Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως μετέδωσε το Mega, πηγές από το πρωθυπουργικό μέγαρο διέψευσαν ότι υπήρξε οποιαδήποτε πρόταση περί Grexit στο Eurogroup.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: