Μαξίμου: «Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας»;




Την απάντηση της κυβέρνησης σε όσα μεταδίδονται για τις σημερινές εξελίξεις στο Eurogroup μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ), επικαλούμενο κυβερνητικούς κύκλους.

«”Δεν έχουμε προτάσεις”, υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι. Όπως δεν είχαμε με τις 47 σελίδες, το ίδιο την προπερασμένη Δευτέρα, το ίδιο σήμερα», σχολιάζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν: «Δεν έχουμε προτάσεις ή δεν τους αρέσουν οι προτάσεις μας»;

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προτάσεις της προηγούμενης εβδομάδας – τις οποίες τότε οι υπουργοί Οικονομικών δεν είχαν εξετάσει λόγω δημοψηφίσματος – φέρεται να κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι η ελληνική πλευρά «πιθανόν» να υποβάλει την Τετάρτη νέο αίτημα για βοήθεια και προτάσεις. Προτάσεις που θα κατατεθούν στους θεσμούς, αφού οι ΥΠΟΙΚ δεν θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες.

Ο Ελληνας υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να κατέθεσε τις ίδιες προτάσεις, παρόλο που οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ είχαν διαμηνύσει ότι αναμένουν νέο βελτιωμένο σχέδιο από την Αθήνα.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε είναι το ότι ξένοι δημοσιογράφοι δήλωναν ότι λάμβαναν μηνύματα από ευρωπαίους αξιωματούχους που έλεγαν ότι «η συνεδρίαση είναι άκαρπη» και «τί κάνουμε εδώ;»

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Καθημερινής (Ελένη Βαρβιτσιώτη), όταν οι ελληνικές προτάσεις φτάσουν στα χέρια των θεσμών, τότε αυτοί θα προχωρήσουν στην αξιολόγησή τους.

Σύμφωνα με μήνυμα του Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times, η πρόταση της Ελλάδας θα κατατεθεί και θα αξιολογηθεί από τους Θεσμούς, προφανώς από το EUroWorkingGroup, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σήμερα αλλά αύριο. Βεβαίως μένει να δούμε τι θα συμβεί με τις τράπεζες και βεβαίως με τις αποφάσεις που θα λάβει αύριο η ΕΚΤ. Αν η αξιολόγηση της πρότασης (όποια κι αν είναι αυτή) θεωρηθεί ως επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τότε ο Ντράγκι δεν θα τραβήξει την πρίζα. «Δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι μου είπαν ότι η Ελλάδα δεν έχει έρθει με νέα πρόταση στο Eurogroup. Ενας τρίτος μου λέει ότι θα έρθει αύριο», γράφει ο Σπίγκελ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει συνάντηση Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ πριν την αποψινή Σύνοδο Κορυφής.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: «Νομίζω ότι η πίεση είναι κυρίως στην ελληνική πλευρά» δήλωνε νωρίτερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο επικεφαλής του Ντάισελμπλουμ τόνισε ακόμα ότι οι υπουργοί Οικονομικών περιμένουν τις προτάσεις της Ελλάδας και θα προσπαθήσουν να βήμα βήμα να βρουν λύση.

«Η μπάλα είναι στην ελληνική πλευρά. Περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις του κ. Τσακαλώτου,  μια πρόταση αξιόπιστη» δήλωσε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι «το Grexit θα ήταν αποτυχία, δεν το θέλουμε». «Οι Ελληνες μίλησαν την Κυριακή. Τώρα πρέπει να ακουστούν και οι άλλοι της ευρωζώνης» δήλωσε ακόμα ο Μοσκοβισί.

«Περιμένουμε προτάσεις» δήλωσε από την πλευρά του  και ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ Κάζιμιρ,  ο οποίος επισήμανε ότι, κατά τη γνώμη του, μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε πολιτικό επίπεδο. «Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αλλά αυτό δεν αλλάζει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα» δήλωσε ο Πέτερ Κάζιμιρ.

Ελπίζω να επικρατήσει εποικοδομητικό πνεύμα στο σημερινό Eurogroup, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Ο Ιταλός υπουργός είπε ότι αναμένει από την ελληνική πλευρά να ακούσει τί ακριβώς ζητάει, και ποιές δεσμεύσεις είναι διατεθειμένη να αναλάβει με αντάλλαγμα ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Ο χρόνος που απομένει είναι λίγος και η μπάλα βρίσεκται στο ελληνικό γήπεδο, τόνισε ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος. Σημείωσε ότι αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσει τις θέσεις και τις προτάσεις του νέου υπουργού οικονομικών της Ελλάδας. Πρόσθεσε,πάντως ότι το Grexit δεν είναι λύση και ότι πρέπει να αποφευχθεί. Όσον αφορά το θέμα του χρέους της Ελλάδας, ο Ντε Γκίντος είπε ότι δεν είναι της παρούσης.

Σχετικά με το θέμα του χρέους, ο υπουργός οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικουλίνα, είπε ότι είναι δύσκολο να συζητηθεί τώρα, γιατί υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ελληνική πλευρά. Όπως είπε πρέπει πρώτα η ελληνική πλευρά να επιδείξει πνεύμα καλής θέλησης. Ο ίδιος σημείωσε ότι πλέον οι πιθανότητες ενός Grexit είναι 50%-50% και η ευρωζώνη θα πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται.

Αναμένουμε μεγαλύτερη σαφήνεια από τον νέο Έλληνα υπουργό οικονομικών για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, είπε ο υπουργός οικονομικών της Λιθουανίας, Ριμάντας Σάτζιους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης εργάζονται στο σενάριο παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά όπως είπε εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση τί θα αποφασίσει να κάνει. “Στην πολιτική υπάρχει πάντα χώρος για συμβιβασμούς”, πρόσθεσε.

REUTERS, Financial Times, Καθημερινή, Ημερησία, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: