Κοτζιάς στον Νετανιάχου: ‘ Ελλάδα-Κύπρος-Ισραηλ αποτελούν γραμμή σταθερότητας στην περιοχή’




Σχέσεις σημαντικές, που συνιστούν «μία γραμμή σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολική Μεσογείου, χαρακτήρισε αυτές μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών  Νίκος Κοτζιάς μετά την συνάντησή του χθες με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Μπενγιαμίν Νετανιάχου.

Η επισήμανση αυτή έγινε στα πλαίσια αναφοράς του κ. Κοτζιά σε «έναν βαθύ και διμερή διάλογο» που διεξάγεται μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την ασφάλεια στην περιοχή.

Τόνισε ότι «ζούμε εντός ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης», στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Ουκρανία, στα αριστερά η Λιβύη και στα δεξιά η Μέση Ανατολή: το Ιράκ και η Συρία.

Και πρέπει, πρόσθεσε, να δημιουργήσουμε εντός αυτού του τριγώνου ένα πλαίσιο σταθερότητας και ασφάλειας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε ακόμα κατά την συνάντησή του με τον κ. Νετανιάχου ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν αναπτύξει τις διμερείς τους  σχέσεις σε όλους τους τομείς, όπως στην ασφάλεια, την ενέργεια, τον τουρισμό και την οικονομία.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια αμοιβαία απόφαση για μια δυναμική ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των λαών μας, που συνδέονται με δεσμούς φιλίας. Και πάντα, όταν βλέπω ανθρώπους από το Ισραήλ, σκέφτομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι, αυτός ο λαός αγαπά την Ελλάδα τόσο πολύ, που και εμείς θα πρέπει να μάθουμε εξίσου να αγαπάμε το Ισραήλ», είπε ακόμα ο κ. Κοτζιάς, δήλωση που αναπαράγεται με ιδιαίτερη έμφαση από πολλά Ισραηλινά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδα, Νίκος Κοτζιάς, πραγματοποιεί από προχθες, Κυριακή 5 Ιουλίου έως την Τρίτη 7 Ιουλίου, επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ.

Χθες  Δευτέρα, εκτός με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και Υπουργό Εξωτερικών, Benjamin Netanyahu, συναντήθηκε επίσης με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Υπουργό Εσωτερικών και κύριο Διαπραγματευτή για το Παλαιστινιακό, Silvan Shalom, με τον Υπουργό Ενέργειας, Yuval Steinitz και με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών, Tzipi Hotevely.

Το απόγευμα επισκέφθηκε το Ίδρυμα Yad Vashem, όπου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Την Τρίτη 7 Ιουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ισραήλ, Reuven Rivlin.

Σήμερα την έναρξη των επαφών του με την ισραηλινή πλευρά, ο κ. Κοτζιάς είχε χθες συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ΄.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: