Κατάρρευση πολιτικών συνομιλιών και αλληλοκατηγορίες στα Σκόπια…




Του Ν. Φραγκόπουλου

Προς αδιέξοδο οδεύουν οι συνομιλίες μεταξύ και κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ σχετικά με την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα, όπως και η προκαταρκτική συμφωνία των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τον Απρίλιο του 2015.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) Ζόραν Ζάεβ δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, οι οποίες είχαν λάβει χώρα όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν ανεπιτυχείς και επέρριψε την ευθύνη στον πρωθυπουργό και αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος VMRO – DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο Ζόραν Ζάεβ κατηγόρησε τον Νίκολα Γκρούεφσκι ότι «τορπίλισε τις συνομιλίες» καθώς, όπως είπε, αρνείται να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση για την αποκατάσταση της λειτουργίας του κράτους δικαίου και της διαμόρφωσης των απαραίτητων συνθηκών που θα διασφαλίσουν αδιάβλητες και δημοκρατικές εκλογές στη χώρα, τον Απρίλιο του 2016.

Σημειώνεται, ότι οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ (Νίκολα Γκρούεφσκι του κυβερνώντος VMRO – DPMNE, Ζόραν Ζάεβ της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Αλί Αχμέτι του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI και Μεντούχ Θάτσι του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών), σε συνάντηση που είχαν στα Σκόπια στις 2 Ιουνίου, με τη συμμετοχή του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, συμφώνησαν κατ’ αρχάς για τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, μέχρι τα τέλη Απριλίου του 2016, μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί η επίλυση της πολιτικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα.

Ωστόσο, σε νέα συνάντηση που είχαν με τον Γιοχάνες Χαν στις Βρυξέλλες, στις 10 Ιουνίου, δεν κατέστη δυνατό να επικυρωθεί η συμφωνία, καθώς παραμένει η διαφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ, σχετικά με το τι είδους κυβέρνηση θα διεξάγει τις πρόωρες εκλογές.
Τελικά, η προθεσμία για την επικύρωση της συμφωνίας είχε παραταθεί μέχρι τις 29 Ιουνίου, όμως οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων, στη συνάντηση που είχαν την αναφερόμενη ημερομηνία, δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Τις τελευταίες ημέρες η αντιπολίτευση ζητούσε επίμονα να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων, όμως ο Νίκολα Γκρούεφσκι, μόλις χθες δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχίζονται, ωστόσο, δεν έχουν καταλήξει κάπου και ως εκ τούτου, όπως είπε, δεν συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της χώρας.

Στις δηλώσεις αυτές του πρωθυπουργού αντέδρασε έντονα ο αρχηγός της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης», ο οποίος ζήτησε επιτακτικά από τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί αμέσως για νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, διαφορετικά, όπως είπε, θα γνωστοποιούσε σήμερα την τελική θέση του.

Τελικά ο Νίκολα Γκρούεφσκι δεν απάντησε στο “τελεσίγραφο” αυτό του Ζόραν Ζάεβ και ο τελευταίος προχώρησε σήμερα στη “λήξη” των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση στη χώρα.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης ερωτώμενος αν μετά την εξέλιξη αυτή, ισχύει ακόμη η προκαταρκτική συμφωνία για πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο του 2016 ανέφερε: «Σας λέω κατηγορηματικά ότι δεν αναμένουμε εκλογές τον Απρίλιο, ούτε αυτές μπορούν να διεξαχθούν, χωρίς την αντιπολίτευση».

Πάντως, ο Ζόραν Ζάεβ άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο συνέχισης των συνομιλιών, λέγοντας πως αν υπάρξει κάποια συγκεκριμένη πρόταση για την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση που ταλανίζει την ΠΓΔΜ από την μεριά της διεθνούς κοινότητας και πιο συγκεκριμένα από τον επίτροπο της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, ή την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, ή ακόμη και από την μεριά των ΗΠΑ, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στα Σκόπια την προσεχή Δευτέρα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ (στο πλαίσιο περιοδείας της σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων), τότε αυτή θα έπρεπε να εξεταστεί και να συζητηθεί.

Το κυβερνών κόμμα VMRO – DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι σε ανακοίνωση του ανέφερε πως ο Ζόραν Ζάεβ και το SDSM δεν επιθυμούν να γίνουν εκλογές γιατί φοβούνται το αποτέλεσμα τους, ειδικά μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας γνώμης του Διεθνούς Ινστιτούτου Δημοκρατίας (International Republican Institute – IRI). «Ο Ζόραν Ζάεβ γνωρίζει ότι θα ηττηθεί στις επόμενες εκλογές και καταβάλλει προσπάθειες για να τις αποφύγει», τονίζεται στην ανακοίνωση του VMRO-DPMNE.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του IRI, το κυβερνών VMRO – DPMNE συνεχίζει να προηγείται στην προτίμηση των ψηφοφόρων της ΠΓΔΜ με 23%, έναντι 11% που συγκεντρώνει το SDSM.Ο Νίκο λα Γκρούεφσκι είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην ΠΓΔΜ με ποσοστό 18%, έναντι 7% που αποσπά ο Ζόραν Ζάεβ.

O Ζόραν Ζάεβ κληθείς να σχολιάσει, σήμερα, τη δημοσκόπηση αυτή του IRI ανέφερε ότι σε μία χώρα «με υβριδική δημοκρατία», καμία δημοσκόπηση δεν μπορεί να εκληφθεί ως αξιόπιστη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: