Η Τουρκία συμφώνησε για την χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ από τις ΗΠΑ




Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία συμφώνησαν να επιτρέψουν σε μαχητικά αεροσκάφη της συμμαχίας της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην ανατολική Τουρκία για να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους, ανέφεραν χθες αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι, μιλώντας σε καθεστώς ανωνυμίας, αρνήθηκαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες της συμφωνίας, παραπέμποντας για διευκρινίσεις στις τουρκικές αρχές

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Οι αρχές της Τουρκίας συμφώνησαν να επιτρέψουν στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να διεξάγουν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιώντας την αμερικανική αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal που επικαλείται αξιωματούχους από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η συμφωνία οριστικοποιήθηκε την Τετάρτη, με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς να μην μπορεί να επιβεβαιώσει την είδηση.

Νωρίτερα χθες, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (στη φωτογραφία με τον Μουσταφά Ακιντζί) συζήτησαν τις κοινές προσπάθειες των δύο χωρών για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ουάσινγκτον

Ίντσιρλικ έναντι ουδέτερης ζώνης παραχωρεί ο Ερντογάν στους Αμερικανούς

Την στρατιωτική βάση Ίντσιρλικ συμφώνησε να παραχωρήσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στους Αμερικανούς κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το βράδυ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρουν πληροφορίες που μεταδίδει η εφημερίδα Μιλλιέτ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα η βάση Ίντσιρλικ θα δοθεί για τις στρατιωτικές ανάγκες της συμμαχίας εναντίον των τζιχαντιστών και από εκεί θα μπορούν να πετάνε τα στρατιωτικά μαχητικά για να χτυπούν στόχους του Ισλαμικού Κράτους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ως αντάλλαγμα ο Τούρκος Πρόεδρος εξασφάλισε την στήριξη των Αμερικανών για την δημιουργία ουδέτερης ζώνης εντός της Συρίας.

Στο μεταξύ σχετικά με την μάχη μεταξύ του τουρκικού στρατού και των τζιχαντιστών στα σύνορα με τη Συρία, κάποιες τουρκικές ιστοσελίδες επικαλούνται πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με τις οποίες F16 απογειώθηκαν από το Ντιγιάρμπακιρ με κατεύθυνση τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν αναφέρεται σε F16, ωστόσο αναφέρει ότι εναντίον του τουρκικού στρατού άνοιξαν πυρ πέντε τζιχαντιστές με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αξιωματικός του τουρκικού στρατού και δύο να τραυματιστούν. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο τουρκικός στρατός απάντησε σκοτώνοντας τους τζιχαντιστές. Επίσης κατέστρεψαν τρία οχήματα των τζιχαντιστών.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: