Οι Θεσμοί έστειλαν την εισήγησή τους στο Eurogroup




Θετικά κρίνουν, κατ` αρχήν, την ελληνική πρόταση οι “θεσμοί” σύμφωνα με πληροφορίες από Βρυξέλλες. Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγή “με γνώση των εξελίξεων”, μεταδίδει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αξιολόγησαν θετικά τις προτάσεις της Ελλάδας, με στόχο να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Την Πέμπτη απέστειλε η Ελλάδα την πρότασή της στον  Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που με τη σειρά του την προώθησε στους δανειστές προκειμένου να την μελετήσουν να υποβάλουν την εισήγησή τους.

Βάσει αυτής της εισήγησης των τριών “θεσμών”, θα κληθεί το απόγευμα τουΣαββάτου να αποφανθεί το Eurogroup εάν μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, με σκοπό την επίτευξη νέας δανειακής σύμβασης με προβλεπόμενη διάρκεια τριών ετών.

Η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να αρχίσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ εξέτασαν χθες μέχρι αργά τις ελληνικές προτάσεις και κατέληξαν σε θετική εισήγηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει πρόγραμμα του ESM προς την Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως διευκρίνιζαν, η θετική εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για τους Υπουργούς – με την έννοια ότι κάποιος Υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup μπορεί να διατυπώσει ενστάσεις επί των ελληνικών προτάσεων παρά τη σχετική αποτίμηση των θεσμών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: