Η Ντέλια δεν αναχώρησε για την Αθήνα (ακόμα)…




Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον δεν επιβεβαιώνουν την είδηση για κάθοδο των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, το Σαββατοκύριακο. Τουλάχιστον από την πλευρά του Ταμείου, φαίνεται πως δεν έχει ληφθεί καν η απόφαση για το χρόνο μετάβασης της επικεφαλής της Αποστολής, Ντέλιας Βελσκουλέσκου.

Η αξιωματούχος του ΔΝΤ βρίσκεται ακόμα στην Ουάσιγκτον, και δεν έχει λάβει εντολή για αναχώρηση. Το Μέγκα πληροφορήθηκε ότι εάν δεν ρυθμισθούν τα θέματα της διαμονής και του τόπου των συναντήσεων, δεν θα πάει στην ελληνική πρωτεύουσα. Πάντως, τη Δευτέρα θα είναι στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει πολλά εσωτερικά ραντεβού για την Ελλάδα.

Αλλωστε η χθεσινή ανακοίνωση του Ταμείου αναφέρει ότι «θα συζητήσουμε με τις Αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους το χρόνο και τους όρους των συνομιλιών», κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα.

Την άλλη εβδομάδα –και πριν από την Τετάρτη- αναμένουμε τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για ενημέρωση. Ενημερωμένη πηγή είπε ότι “τότε θα έχουμε και εμείς μια καλύτερη ιδέα για τις προθέσεις του Ταμείου”.

Αναμένουμε ότι τα μέλη των τεχνικών ομάδων θα πάνε πριν από την κ. Βελσκουλέσκου στην Αθήνα, βασικά για να δουν που βρίσκεται η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή. Στο Ταμείο εκφράζουν παράπονα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δίνει τους αριθμούς στους δανειστές και έτσι δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και για τα ταμειακά αποθέματα της χώρας.

Οι αξιωματούχοι του Ταμείου ζήτησαν να συναντηθούν με όλους τους αρμόδιους υπουργούς διότι, όπως είπαν, πρέπει να γνωρίζουν τους ανθρώπους που θα υλοποιήσουν το Πρόγραμμα. Ενας εκ των αξιωματούχων μου είπε ότι δεν γνωρίζουμε καν τα πρόσωπά τους.

Επίσης, οι αξιωματούχοι του Ταμείου υπενθυμίζουν ότι χωρίς την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους δεν πρόκειται να λάβουν μέρος σε κανένα Πρόγραμμα και οπωσδήποτε χωρίς την ανάλυση της βιωσιμότητας δεν θα συμμετέχουν στη χρηματοδότηση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: