Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι δύο επίμαχα μέτρα δεν θα συζητηθούν στη Βουλή την Τετάρτη




Οι επίμαχες τροποποιήσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις όπως και η φορολόγηση των αγροτών, μέτρα που εμπεριέχονται στα λεγόμενα «προαπαιτούμενα» των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδος προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία νέας δανειοδότησής της, δεν πρόκειται να συζητηθούν και να ψηφιστούν αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή, διαμηνύει με έκτακτο non-paper (άτυπο κείμενο) που απέστειλε προ ολίγου στα ΜΜΕ το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με αυτήν την ενημέρωση, την Τετάρτη 22.07.2015, η συζήτηση / ψηφοφορία στη Βουλή αφορά:

– Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος «αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη», όπως αναφέρει το κείμενο.

– Και την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά «την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων».

Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένο να ψηφιστεί στη Βουλή το Β’ Άρθρο του νομοσχεδίου με τα λεγόμενα «προαπαιτούμενα μέτρα».

Η κυβέρνηση αποφάσισε εξαρχής να εισάξει το νομοσχέδιο σε δύο άρθρα, για να διευκολύνει, όπως είπε, την επ’ αυτού συζήτησή τους.

Το πρώτο πακέτο μέτρων υπερψηφίστηκε με 229 θετικές ψήφους, με τη βοήθεια και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απώλεια 39 ψήφων, αφού 32 βουλευτές ψήφισαν «όχι», 8 δήλωσαν «παρών», και 1 βουλευτής απουσίαζε.

Τα τελευταία 24ωρα, ιδίως μετά τον ανασχηματισμό της Παρασκευής, η κυβέρνηση λέγεται πως έγινε αποδέκτης μηνυμάτων ότι και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ίσως καταψηφίσουν την ερχόμενη Τετάρτη το Β’ πακέτο μέτρων, με πιο επίφοβα, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ βασικό κυβερνητικό στέλεχος, εκείνο για τη φορολόγηση των αγροτών και την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επίμαχα αυτά μέτρα θα εισαχθούν «τις επόμενες μέρες», χωρίς να αποσαφηνίζεται εάν αυτό είναι κατόπιν συνεννόησης με τους εταίρους, οι οποίοι ρητώς έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την έναρξη των τελικών διαπραγματεύσεων της οριστικοποίησης της δανειακής σύμβασης, να «περάσουν» όλα τα μέτρα από τη Βουλή.

ΚΥΠΕ, Χρήστος Μιχαηλίδης, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: