Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά τη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο




Στην ανάγκη συνεννόησης και στην συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για την εξεύρεση λύσης και την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί -πλην ΚΚΕ- κατά την σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε για το Μέγαρο Μαξίμου δίχως δηλώσεις.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Βαγγέλης Μειμαράκης ανέφερε ότι “προσήλθα με διάθεση συνεννόησης”, και πρόσθεσε ότι “μας ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή , η προστασία των κοινωνικά αδυνάτων”. Εξέφρασε την άποψη ότι το δημοψήφισμα δεν προσέθεσε κάτι ουσιαστικό και πρόσθεσε: ” Αυτή η συνάντηση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό. Η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη από ότι ήταν πριν από δέκα ημέρες και από το Δεκέμβρη του 2014. Είναι αυτό ευθύνη της κυβέρνησης που νόμιζε ότι κέρδιζε χρόνο, ενώ έχανε χρόνο. Οφείλουμε όλες οι πολιτικές ηγεσίες να συμβάλλουμε ώστε να βρούμε την ενότητα και να έχουμε τη ψυχραιμία να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να φέρει μία συμφωνία που θα έχει ευρύτερη αποδοχή”.

Η λύση είναι μονόδρομος δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων μετά την σύσκεψη του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Καμμένος ανέφερε: “Χθες ο ελληνικός λαός με εθνική ομοψυχία έστειλε ένα μήνυμα ότι δεν τρομοκρατείται. Σε λίγο θα έχουμε κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ. Είναι μία μεγάλη ημέρα.

Η επόμενη ημέρα της Μεταπολίτευσης που το σύνολο του πολιτικού συστήματος πλήν ΚΚΕ, δίνουμε την δύναμη στον πρωθυπουργό να διαπραγματευθεί εκ μέρους της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Είναι στο χέρι της Ευρώπης ότι η λύση πρέπει να βρεθεί άμεσα με ανάπτυξη.

Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης (ΠΟΤΑΜΙ) είπε ότι η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι στον πρωθυπουργό, ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και οι πολιτικοί αρχηγοί να είμαστε χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι. Σημείωσε ότι θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν που αφορά την συνέχιση των διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει συμφωνία για ένα πρόγραμμα και για την οικονομική ανάπτυξη.

Σημείωσε ότι έγινε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων όχι μόνο για το δημοψήφισμα αλλά και για το τι θα διεκδικήσουμε. Η κατάσταση, πρόσθεσε, είναι πολύ κρίσιμη. Υποστήριξε ότι χθες ο ελληνικός λαός αποφάσισε την διαπραγμάτευση για την παραμονή στην ευρωζώνη. Στο ανακοινωθέν υπάρχει αναφορά ότι πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους. Είναι η τελευταία μεγάλη προσπάθεια για να δοθεί μία λύση στα αδιέξοδα.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δυστυχώς έγινε στο και πέντε και μας βρίσκει με τις τράπεζες κλειστές, χωρίς συμφωνία και χωρίς πρόγραμμα. Αν είχε γίνει νωρίτερα πολλά από αυτά που ζούμε θα τα είχαμε αποφύγει. Είναι ανάγκη είπε η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης για εξεύρεση λύσης, για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και ομαλοποίηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη, οι θυσίες του λαού πρέπει να δικαιωθούν.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας διαχώρισε την θέση του λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσε ότι το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το ανακοινωθέν καθώς κανείς δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να υπογράψει νέα μνημόνια για τον λαό. Είπε ότι η αδιέξοδη πολιτική που ακολουθείται οδηγεί είτε σε μία νέα επώδυνη συμφωνία είτε σε χρεοκοπία και grexit. Και οι δύο εκδοχές είναι αρνητικές για τον λαό μας.

Δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Σακελλαρίδη

«Ο πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση της απόφασης του ελληνικού λαού», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και τονίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών προχωρά άμεσα στη λήψη όλων των απαραίτητων πολιτικών πρωτοβουλιών για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό».

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι «το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, δεν θα μπορούσε να αγνοήσει το μαζικό, πλειοψηφικό και σαφές μήνυμα του ελληνικού λαού». «Την εντολή, δηλαδή», όπως σημείωσε,«για μια ουσιαστική και βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση που θα επιμερίζει τα βάρη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, θα ρυθμίζει το ζήτημα του χρέους, θα διασφαλίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και φυσικά θα αποκαθιστά τη ρευστότητα των τραπεζών».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: