Η απάντηση της Αθήνας στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους: Το 1983 ο Ανδρέας θα έστελνε  στρατό στην Κύπρο




Η Αθήνα ήθελε να στείλει στρατεύματα στην Κύπρο ως απάντηση στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των κατεχομένων. Αυτό αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, επικαλούμενο βρετανικά απόρρητα έγγραφα που ήρθαν πρόσφατα στην επιφάνεια.

Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα που υπογράφει ο Michael Daventry αναφέρεται ότι μία ένοπλη σύρραξη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών στο νησί της Κύπρου θα μπορούσε να είχε γίνει το 1983 όταν ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ανδρέας Παπανδρέου πρότεινε στον τότε Πρόεδρο της Κύπρου, Σπύρο Κυπριανού να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη κατά τη διάρκεια επείγουσας συνάντησης στην Αθήνα λίγες ώρες έπειτα από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της «ΤΔΒΚ».

Ο Κυπριανού τότε μετέβει στο Λονδίνο προκειμένου να συζητήσει την πρόταση Παπανδρέου με την τότε Πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία εξέφρασε τις επιφυλάξεις της.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συζήτησης τα οποία βγήκαν στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα: «Ειπώθηκε στον Κυπριακού ότι αν ήθελε τα ελληνικά στρατεύματα να έρθουν στην Κύπρο η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να ικανοποιήσει το αίτημά του».

Τα απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης ότι μια σειρά από χώρες ετοιμάζονταν να αναγνωρίσουν την «ΤΔΒΚ», κάτι που είχε προκαλέσει ανησυχία στην Βρετανία. Οι ανησυχίες ήταν τέτοιες που ο τότε Υπουργός Εξωτερικών, Geoffrey Howe έδωσε εντολή στις βρετανικές διπλωματικές αποστολές σε 6 μουσουλμανικές χώρες να πιέσουν για την μη αναγνώριση της «ΤΔΒΚ».

Σύμφωνα με διπλωματική νότα που απεστάλη στους Βρετανούς Πρέσβεις στο Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Μαλαισία, Λιβύη και Μπαγκλαντές στις 18 Νοεμβρίου, μία ημέρα έπειτα από τη συνάντηση Κυπριακού ? Θάτσερ: «Εκτός εάν θεωρείται ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό να το κάνετε, παρακαλούμε να προσεγγίσετε την κυβέρνηση της χώρας στην οποία είστε διαπιστευμένοι την στιγμή που εσείς κρίνετε κατάλληλη και να τους ενθαρρύνετε να μην αναγνωρίσουν την ‘ΤΔΒΚ’».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: