Οι αντάρτες του PKK αντιδρούν και επιτίθενται… Ακόμα ένα λάθος του Λευκού Οίκου




Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη χθες το βράδυ κατά τη διέλευση στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής στην κουρδική επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, και προκάλεσε τον θάνατο δύο τούρκων στρατιωτών και τον τραυματισμό τεσσάρων.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε την ώρα που η τουρκική πολεμική αεροπορία διεξήγαγε σειρά επιδρομών εναντίον στρατοπέδων των ανταρτών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνείου της επαρχίας, το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη συνοικία Λίτσε κατά την άφιξη αυτοκινητοπομπής της χωροφυλακής, η οποία είχε λάβει κλήση για φωτιά σε αυτοκίνητο σε μια διασταύρωση.

Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ντιγιάρμπακιρ, Τουρκία

Νέα επίθεση ΡΚΚ εναντίον στρατιωτικού οχήματος

Νέα επίθεση εναντίον στρατιωτικού οχήματος σημειώθηκε στην επαρχία Λίτζε του Ντιγιάρμπακιρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, η επίθεση έγινε από το ΡΚΚ και ακολούθησε μάχη. Στην περιοχή μεταφέρθηκαν ενισχύσεις του τουρκικού στρατού και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εναντίον των μελών του ΡΚΚ.

Στο μεταξύ, ο τουρκικός στρατός για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια χτύπησε τα στρατόπεδα του ΡΚΚ στο Καντίλ και τη γύρω περιοχή στο Βόρειο Ιράκ.  Τουρκικά μαχητικά που απογειώθηκαν από τις βάσεις του Νιτιάρμπακιρ, της Μαλάτια, του Μπάτμαν και του Ιντζιρλίκ έριξαν γύρω στις 300 βόμβες.

Η Τουρκία για τέσσερα χρόνια δεν είχε χτυπήσει τα στρατόπεδα του ΡΚΚ λόγω της διαδικασίας επίλυσης του Κουρδικού που βρισκόταν σε εξέλιξη. Ωστόσο ενώ οι Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με τους βομβαρδισμούς εναντίον του ΡΚΚ δίνεται τέλος στη διαδικασία επίλυσης του Κουρδικού, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου το απέρριψε.

Πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης λένε ότι κατά την πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποίησαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χθες αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις τόσο εναντίον του ΡΚΚ όσο και εναντίον του Ισλαμικού Κράτους μέχρι τέλους.

ΚΥΠΕ – Αννα ΑνδρέουΤουρκία

Η Ουάσινγκτον αποκαλεί “τρομοκρατική” οργάνωση το ΡΚΚ, καταδικάζει τις πρόσφατες επιθέσεις από κούρδους αντάρτες στην Τουρκία

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι χαιρετίζει την αυξημένη εστίαση της Άγκυρας και τις έντονες προσπάθειές της στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ενώ αποκάλεσε “τρομοκρατική” την ένοπλη κουρδική οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι από αξιωματούχο του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Κένυα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Την ίδια ώρα, ανώτερος αμερικανός διπλωμάτης έγραψε στο Twitter ότι οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις πρόσφατες επιθέσεις από κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι “δεν υπάρχει σχέση” μεταξύ των αεροπορικών επιδρομών της Τουρκίας εναντίον θέσεων του ΡΚΚ και μιας συμφωνίας για την κλιμάκωση της καταπολέμησης των τζιχαντιστών του ΙΚ.

“Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ των αεροπορικών επιδρομών εναντίον του ΡΚΚ και της πρόσφατης συμφωνίας για την ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας εναντίον του ΙΚ”, έγραψε στο Twitter ο Μπρετ Μακ Γκαρκ, αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Ομπάμα στον συνασπισμό κατά του ΙΚ.

Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναϊρόμπι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: