«Φουλ» για διαπραγμάτευση: Αναστασιάδης και Ακιντζί θα επιλέξουν δυο πτυχές κάθε κεφαλαίου για συζήτηση




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δύο θέματα ανά κεφάλαιο θα επιλέξουν να συζητήσουν σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, οι δυο διαπραγματευτικές ομάδες έχουν στρώσει το δρόμο στους Αναστασιάδη και Ακιντζί για να αρχίσουν την ουσιαστική διαπραγμάτευση στα τρία κεφάλαια που βρίσκονται σήμερα υπό συζήτηση. Δηλαδή, τη Διακυβέρνηση, το περιουσιακό και τα κριτήρια του εδαφικού. Πολλά από τα ζητήματα που προκύπτουν από τις πτυχές αυτές έχουν συζητηθεί από τους δυο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η τουρκική πλευρά συζητά τα πάντα, δεν αρνείται να κουβεντιάσει οποιαδήποτε πτυχή των κεφαλαίων αυτών, ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει πως υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση θέσεων, ώστε να θεωρείται ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος. Είναι, επίσης, προφανές πως πολλά θα εξαρτηθούν από τα όσα συζητούν κατ΄ ιδίαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί. Επί του παρόντος οι εμπλεκόμενοι κρατούν ως σημαντικό το καλό κλίμα και τη διάθεση που υπάρχει για διαπραγμάτευση.

Μετά από ένα δεκαήμερο συστηματικών σχεδόν καθημερινών πολύωρων συναντήσεων οι δυο διαπραγματευτικές ομάδες, χθες είχαν ανάπαυλα για προετοιμασία ενόψει του σημερινού ραντεβού των Αναστασιάδη και Ακιντζί. Όπως ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, οι δυο διαπραγματευτικές ομάδες συνεδριάζουν χωριστά για την προετοιμασία της σημερινής  συνάντησης. Ενόψει τούτου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε χθες τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, έγινε ενδελεχής ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων στο επίπεδο των ομάδων και προετοιμάσθηκαν για σήμερα. Ο κ. Μπουρτζιού ανακοίνωσε ότι χθες συνεδρίασαν οι ομάδες εργασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενόψει του γεγονότος ότι σήμερα θα συζητηθεί και η πορεία εφαρμογής των συμφωνηθέντων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Telsim, της δεύτερης εταιρείας που δραστηριοποιείται στα κατεχόμενα στον τομέα και συμμετέχει στις διεργασίες για την ενοποίηση της κινητής τηλεφωνίας στο νησί. Υπενθυμίζεται πως υπήρξε δημόσια τοποθέτηση στην ε/κ πλευρά ότι εντός Ιουλίου, θα ενοποιηθεί η κινητή τηλεφωνία. Όπως πληροφορούμαστε προχθές συναντήθηκαν οι τεχνικές επιτροπές για τα οδοφράγματα και συζήτησαν διάφορα θέματα, που αφορούν τη διαδικασία εφαρμογής της πολιτικής απόφασης για διάνοιξη δυο διόδων, ένα στη Λεύκα- Απλίκι και το δεύτερο στη Δερύνεια.

* Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Τράπεζας για την περιοχή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, Dirk Reinermann. Λεπτομέρειες για τη συνάντηση δεν δόθηκαν, ούτε και έχουν γίνει δηλώσεις.

ΑΙΝΤΑ: Αναμένεται διορισμός απεσταλμένου Ε.Ε. – «Ομοσπονδία με εφαρμογή  ευρωπαϊκού κεκτημένου»

Το μήνυμα που στέλνει ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είναι πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και Ο Μουσταφά Ακιντζί συμφωνούν 100% ότι σε ολόκληρο το ομόσπονδο κράτος που θα προκύψει από τη λύση θα εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ μιλώντας χθες βράδυ  σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR), στην παλιά Λευκωσία, εξέφρασε την ελπίδα πως πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το όνομα ενός ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ για το Κυπριακό, ο οποίος θα λειτουργήσει υποστηρικτικά προς αυτό. Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, ο κ. Άιντα είπε πως η συμφωνία που θα προκύψει από μια ενδεχόμενη συμφωνία «θα είναι μια πραγματική ομόσπονδη δομή με δύο συνιστώσες πολιτείες, με σαφείς εξουσίες, σαφείς αρμοδιότητες, καθαρά καθορισμένες αλλά εντός μίας ομόσπονδης δομής, όχι μίας συν-ομόσπονδης δομής».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι ο ίδιος νοιώθει έντονα πως η Τουρκία επιθυμεί μια λύση και πως υποστηρίζει την παρούσα διαδικασία, αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα, διεθνούς υφής σε σχέση με την Κύπρο, που δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί.

Ερωτηθείς σε ποιάς ομόσπονδης χώρας το σύνταγμα θα πρέπει να προσομοιάζει το νέο σύνταγμα της Κύπρου, εξέφρασε τη θέση ότι δεν θεωρεί πως πρέπει να αντιγραφεί κάποια άλλη χώρα. Στην Κύπρο, εξήγησε, το Σύνταγμα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων από τη μια, αλλά και να σέβεται τη μεγάλη αριθμητική διαφορά που υπάρχει μεταξύ τους από την άλλη. Χρειάζονται, πρόσθεσε ισχυροί και συμπαγείς θεσμοί, ικανοί να λάβουν αποφάσεις. Μίλησε ακόμη για ένα σύγχρονο Σύνταγμα, αφού όπως είπε, αν συμφωνηθεί, θα είναι και το νεότερο στην ιστορία της ΕΕ. Αναφερόμενος στην αισιοδοξία του, είπε ότι νοιώθει πως κάθε μέρα επιτελείται πρόοδος. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν στην Κύπρο τρία συστατικά ταυτόχρονα, προσθέτοντας ότι αυτά είναι η ειλικρινής εμπιστοσύνη, η ειλικρινής θέληση και η ηγεσία.

«ΚΑΛΑ ΤΑ ΠΗΓΕ Ο ΑΚΙΝΤΖΙ»

Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος επί θεμάτων της ΕΕ και Αρχιδιαπραγματευτής, Βολκάν Μπόζκιρ δήλωσε ότι οι πρόσφατες επαφές του Μουσταφά Ακιντζί στις Βρυξέλλες δημιούργησαν «άκρως θετικές εντυπώσεις».

Μιλώντας κατά τις  επαφές του στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στις επαφές του Ακιντζί στις Βρυξέλλες και υπέδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλοδέχονται  τα βήματα που γίνονται για την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος. Επισημαίνοντας ότι οι επαφές Ακιντζί δημιούργησαν θετικές εντυπώσεις, ο Βολκάν Μπόζκιρ είπε: «Αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν ότι αυτές οι επαφές παίζουν σημαντικό ρόλο στη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος».

ΜΥΘΟΣ Η «ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ»

Ο Γιουσούφ Κίσα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της GIFA Holdings δήλωσε ότι σχεδίαζε το 2003 να επενδύσει 800 εκατομμύρια ευρώ στα κατεχόμενα, αλλά η πρόταση που υπέβαλε απορρίφθηκε από το ψευδοκράτος.

Η τ/κ εφημερίδα Γενί Μπακίς, ο επιχειρηματίας σχεδίαζε να δημιουργήσει θεματικό πάρκο για να προσελκύσει τουρίστες από την περιοχή. Σύμφωνα  με την εφημερίδα μετά την απόρριψη της πρόταση ο επιχειρηματίας προσεγγίστηκε από στελέχη ε/κ κόμματος για να επενδύσει στην περιοχή Πύλας- Ορόκλινης, πλην όμως αυτός δεν αποδέχθηκε καθώς ήθελε να κατασκευάσει το πάρκο «μόνο στα κατεχόμενα».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: