Εξοργιστικός Σόιμπλε για το γερμανικό χρέος του Β’ ΠΠ και πρόταση… ανταλλαγής Ελλάδας με Πουέρτο Ρίκο στον Λιού!




Της Φαίης Καραβίτη

Η Ελλάδα δεν ήταν ανταγωνιστική, και πριν ακόμη από την κρίση – δήλωσε ο Β. Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο της Bundesbank στην Φρανκφούρτη, και έκανε λόγο για ένα θεσμικό πλαίσιο «που δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο σε αυτό μιας αναπτυγμένης οικονομίας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις παραινέσεις Αμερικανών αξιωματούχων να προχωρήσει η Ευρωζώνη σε διαγραφή του ελληνικού χρέους, όπως έγινε με το γερμανικό χρέος το 1953, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι οι δύο περιπτώσεις δεν είναι συγκρίσιμες και χαρακτήρισε την σύγκριση παραπλανητική, καθώς «η κατάσταση τότε δεν αφορούσε την συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση».

Οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει νομισματική ένωση – τόνισε ο κ. Σόιμπλε – και αποκάλυψε ότι πρόσφατα είπε στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου ότι η Ευρώπη θα ήταν έτοιμη να δεχθεί το Πουέρτο Ρίκο στην Ευρωζώνη, εάν οι ΗΠΑ δέχονταν την Ελλάδα στην περιοχή του δολαρίου. «Νόμιζε ότι αστειευόμουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για τον ρόλο του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι δεν υπήρχε αρκετή εμπιστοσύνη στην αντικειμενικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών και για αυτό η Καγκελάριος επέμενε για την συμμετοχή του ΔΝΤ – «και είχε δίκιο».

Σε κάθε περίπτωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε το παράπονό του, για το ότι έχει στοχοποιηθεί ως πιο αυστηρός αν και προσπαθούσε πάντα να βοηθήσει, ενώ ήταν το ΔΝΤ που τον προειδοποιούσε πάντα να μην δείχνει τόση γενναιοδωρία προς την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: