Έξι μήνες διακυβέρνησης Τσίπρα: Ο έφηβος και ο ώριμος Αλέξης…




Της ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ 

«Σύριζα, είναι η Ευρώπη που αλλάζει. Εργαζόμενοι, άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αγρότες και οι αγρότισσες, έχουν ήδη πάρει την απόφαση να γυρίσουν σελίδα σε αυτό τον τόπο. Το δίλημμα απέναντι στον ελληνικό τόπο είναι καθαρό, μνημόνιο ή Σύριζα το δίλημμα είναι υποταγή ή αποφασιστική σκληρή διαπραγμάτευση, το δίλημμα είναι λιτότητα ή ανάπτυξη; Το να γίνει ξανά η Ελλάδα μια πολιτισμένη χώρα, να μην πεθαίνουν συμπολίτες μας από το κρύο, από την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος, να μην υπάρχει κανείς και καμιά οικογένεια χωρίς ένα πιάτο φαί. Αυτά είναι παροχές. Αυτές είναι δεσμεύσεις, δεν είναι παροχές. Είναι δεσμεύσεις που θα υλοποιηθούν από την πρώτη κιόλας μέρα. Θα αναγνωστούν στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας διακυβέρνησης και θα αρχίσουν να υλοποιούνται ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση. Δε θα αφήσουμε τις τράπεζες να ακουμπήσουν την πρώτη κατοικία της μεσαίας τάξης και του εργαζόμενου λαού, τελεία και παύλα. Ζητάμε τη δύναμη για να κάνουμε την Ελλάδα αυτοδύναμη. Ζητάμε αυτοδυναμία στη βουλή για να δώσουμε αυτοδυναμία στο λαό μας. Θα δώσουμε τη μάχη και θα πετύχουμε. Είναι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία, είναι η ευθύνη απέναντι στο μέλλον, στο μέλλον που μας ζητά να το ξελασπώσουμε και το μέλλον ήδη ξεκίνησε. Θα νικήσουμε. Θα γράψουμε ιστορία…»

Και ο Αλέξης όντως έγραψε ιστορία.  Δευτέρα 26 Ιανουρίου 2015 και ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδοςo δεύτερος νεαρότερος  και ο πρώτος στην ιστορία της χώρας που ορκίστηκε με πολιτικό όρκο.

Το 36,34 % των Ελλήνων, είδαν στο βλέμμα του τον ηγέτη και όχι το δημαγωγό. Ήταν ο καπετάνιος που θα έσωζε τον Τιτανικό λίγο πριν συγκρουστεί με το παγόβουνο.

Ο άπειρος και ονειροπόλος Αλέξης πίστεψε πως θα κατόρθωνε να «αλλάξει τον κόσμο». Το ίδιο ακριβώςπίστεψε και ο ελληνικός λαός.  Θα κούρευε το χρέος, θα απάλλασσε τη χώρα από τα δεσμά των μνημονίων και θα έφερνε την ευημερία και την πολυπόθητη ανάπτυξη.

«… Η τρόικα είναι παρελθόν για το κοινό, ευρωπαϊκό μας πλαίσιο. Θα αγωνιστούμε για να ξαναχτίσουμε την πατρίδα μας πάνω σε δίκαιες βάσεις. Ζούμε ένα πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης από όλη την Ευρώπη ενάντια στη λιτότητα που καταστρέφει το κοινό μας μέλλον. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μία δίκαιη λύση. Για να βγει η Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης, για να επιστρέψει η Ευρώπη στην ανάπτυξη. Δεν θα υπάρξει αμοιβαία καταστροφική ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ούτε υποταγή. Έχουμε σχέδιο βασισμένο στην αλληλεγγύη και στην υπευθυνότητα…” Προπύλαια 25 Ιανουαρίου 2015

Μόνο που ο τέως υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, φάνηκε πως το μόνο που επιθυμούσε ήταν η ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Και όπως στην πορεία αποκαλύφθηκε υπήρξε  ο άλλος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε του εσωτερικού. Δεν είναι κακό να πιστεύεις τόσο πολύ πως ένα Grexit θα σε οδηγήσει στη λύση του προβλήματοςφτάνει να προετοιμάσεις τη χώρα σου κατάλληλα για να μπορεί να το αντέξει.

Πέντε μήνες ταξίδευε χωρίς νομοσχέδια, χωρίς διαπραγματεύσεις, το πρόγραμμα του άλλωστε ήταν αρκετά επιβαρυμένο με φωτογραφίσεις, ταξίδια, ρομαντικά δείπνα και με άλλους τρόπους αναψυχής… Πολλοί πόνταραν στα πτυχία του και στις περγαμηνέςτου. Πτυχία που είμαι σίγουρη πως διαθέτει και ένας νέος που μπορεί να εργάζεται ως ντελίβερι στην πιτσαρία της γειτονιάς, γιατί η τύχη ή η ατυχία δεν το έριξε στην αυλή της οικογένειας Παπανδρέου.

Στο Eurogroup στη Ρίγα οι δανειστές ανέφεραν πως η Ελληνική πλευρά δεν παρουσίασε λίστα μεταρρυθμίσεων και με τον επικεφαλής του EWG να δηλώνει ότι η ρευστότητα της χώρας επαρκεί μόνο μέχρι τον Ιούνιο. Η στασιμότητα των διαπραγματεύσεων στη Λετονία έφερε πολιτικές εξελίξεις, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να συγκροτήσει νέα ομάδα διαπραγμάτευσης στο οποίο προστέθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα είναι σε λάθος κατεύθυνση και προκάλεσε τον Βαρουφάκη να προχωρήσει σε δημοψήφισμα αν το επιθυμεί. Στις 18 Μαίου ο Βαρουφάκης τόνισε ότι θα υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδας και προανήγγειλε νέα μέτρα με ένταξη συντελεστών ΦΠΑ με κάρτες και μετρητά.

Στις 26 Ιουνίου 2015 εν μέσω πολιτικής πίεσης και χωρίς να έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις, ανακοινώθηκε απ’τη κυβέρνηση Εθνικό δημοψήφισμα με σκοπό να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός το αν αποδέχεται τη πρόταση των θεσμών ή όχι.

Ένα δημοψήφισμα άτοπο  ή και σκόπιμο που αποδείχτηκε  τελικά «κατάρα» τόσο για τη χώρα όσο και για τον πρωθυπουργό τον ίδιο. Μέσα σε λίγες ώρες η Ελλάδα έγινε άλλη. Χειρότερη. Οι δανειστές και οι εταίροι μίλησαν ακόμα και για ανθρωπιστική βοήθεια. Ανθρωπιστική βοήθεια σε μια χώρα εντός ευρωπαϊκής ένωσης  και χωρίς πόλεμο. Τα όνειρα όλων μαςβούλιαξαν μέσα σε μια νύχτα. Ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσε μόνος του και προδομένος από τους συνοδοιπόρους τη μεγαλύτερη μάχη που έδωσε ποτέ πρωθυπουργός, χωρίς καμία στήριξη παρά μόνο αυτή του νέου υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου μα και της αντιπολίτευσης. Για πολλούς ο Αλέξης Τσίπρας, «στέφθηκε» από σούπερ ήρωας προδότης. Προσωπικά δεν πίστεψα ποτέ στο συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά προδότη δεν αποκαλείς έναν άνθρωπο – ένα πρωθυπουργό έντιμο κατ’ εμέ, που μετατοπίζει τα πιστεύω του, τις αξίες του αν θέλετε για το καλό του τόπου. Ναι, ίσως να υπέγραψε το χειρότερο μνημόνιο όλων των εποχών, όμως οφείλουμε να παραδεχτούμε πως είναι ο μοναδικός που δέχτηκε τόση ταπείνωση από τους δανειστές, χωρίς άλλη λύση που να μπορεί να αντέξει τόσο ο λαός όσο και η ίδια η χώρα. Ο έρπης στα χείλη και όχι μόνο, φανέρωσε  την ανάγκη του για αυτοτιμωρία, για συναισθήματα ή πράξεις που δεν πρόκειται ποτέ να συγχωρήσει τον εαυτό του.

Τα λάθη του; Πολλά. Το μεγαλύτερο που του καταλογίζω προσωπικά φέρει όνομα και επώνυμο, Γιάνης Βαρουφάκης. Ένας υπουργός οικονομικών που παραθέριζε ανεξέλεγκτα εντός και εκτός συνόρων καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του και όχι μόνο. Ο Γιάνης της Αίγινας, τελικά δε βοήθησε καθ’ όλου τον Αλέξη Τσίπρα παρά μόνο τον εαυτό του. Βούλιαξε κατά πολύ περισσότερο τη χώρα και δίχασε το λαό. Ο ίδιος επιδίωξετη συνεχή προβολή του χωρίς να τον νοιάζει η κακή η καλή διαφήμιση παρά μόνο η διαφήμιση. Και ο Αλέξης άργησε να αποβάλει ότι ματώνει τη χώρα αλλά και να αποβάλει και ο ίδιος τον ονειροπόλο και παρορμητικόέφηβο που κουβαλούσε σε τεράστιο βαθμό μέχρι πρότινος μέσα του.

Έξι μήνες διακυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα. Πραγματικά δεν ξέρω αν ο πρωθυπουργός θα καταφέρει να εφαρμόσει τα απάνθρωπα μέτρα κι αν ο κόσμος θα καταφέρει να ανταποκριθεί στους δυσβάσταχτους φόρους και όχι μόνο. Δεν ξέρω αν η χώρα θα καταφέρει να σωθεί. Το μόνο που ξέρω είναι πως ο πρωθυπουργός έχει πολλά να λύσει. Να τραβήξει τη χώρα από το χείλος του γκρεμούαλλά και να βρει εσωτερικούς συμμάχους που να τους ενδιαφέρει το κοινό καλό και όχι το προσωπικό συμφέρον. Εφικτό; Δύσκολο έως και ακατόρθωτο. Δυσκολότερο όμως και εφιαλτικό, θα ήταν η πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα, και η ραγδαία άνοδος της Χρυσής Αυγής, ως λύση από το αδιέξοδο…..

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: