Ενθουσιασμός «δυο ταχυτήτων»! Εποικοδομητικές είναι οι συζητήσεις, αλλά διαπιστώνονται διαφωνίες στην Κύπρο




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Διεξάγονται εποικοδομητικές συζητήσεις στις συνομιλίες, ωστόσο, δεν έχουν φθάσει οι εμπλεκόμενοι στο σημείο να παρουσιάζονται ενθουσιασμένοι, πλην του Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Το σημαντικό, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, είναι πως όλα τα θέματα συζητούνται.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση και σε κάποια από τα βασικά ζητήματα και καταγράφεται χάσμα απόψεων. Το ζητούμενο είναι εάν στα μεγάλα και σημαντικά θα μπορέσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές και να επιβεβαιωθεί ο ενθουσιασμός που εκπέμπουν τα Ηνωμένα Έθνη στην προσπάθεια τους να σπρώξουν προς τα εμπρός τη διαδικασία αλλά να «διοχετεύσουν θετική ενέργεια στους πολίτες».  Οι διαπραγματευτές είχαν και χθες νέα μακρά συνάντηση και συνέχισαν τις συζητήσεις ενόψει και της μεθαυριανής συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί.

Η καταγραφή των θέσεων αλλά και η ανταλλαγή απόψεων γίνεται περιλαμβάνοντας κάθε φορά και νέα θέματα. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση ενώ το βράδυ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα μιλήσουν σε κοινή εκδήλωση του ΚΕΒΕ και του τ/κ Επιμελητηρίου στη νεκρή ζώνη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7:00μ.μ. στο Chateau, 1, απέναντι από το Λήδρα Πάλας ενώ η προγραμματισμένη για συνάντηση με τους θρησκευτικούς ηγέτες έχει αναβληθεί καθώς ο Πρόεδρος σήμερα επιστρέφει από τις Βρυξέλλες, όπου πήγε για την έκτακτη σύνοδος κορυφής των χωρών της ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος πραγματοποιεί σειρά επαφών παράλληλα με τη διαδικασία, συναντήθηκε χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε πως κάθε μέρα που περνά είναι και πιο αισιόδοξος. Επανέλαβε ότι οι συνομιλίες έχουν περάσει σε μια πιο εντατική και εποικοδομητική φάση και ότι για το λόγο αυτό ο ίδιος θέλησε να παρευρίσκεται στις συναντήσεις και των διαπραγματευτών, προσθέτοντας ότι κάθε μέρα που περνά καταγράφεται πρόοδος. Από την πλευρά του ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας ανέφερε πως φαίνεται πως «προχωρούμε σωστά` και ότι η γενική άποψη είναι πολύ θετική». «Μέσα σε ένα όμορφο και χαρούμενο κλίμα που έχουμε δημιουργήσει ανταλλάξαμε απόψεις και επί του εθνικού θέματος, και το ευχάριστο είναι ότι -από ό,τι μας έχει πει -συμφωνούμε, φαίνεται ότι προχωρούμε σωστά, βεβαίως ακόμη δεν φτάσαμε στις λεπτομέρειες. Η γενική άποψη είναι πολύ θετική και ελπίζω να συνεχίσουν οι συνομιλίες θετικά για το καλό όχι μόνο του Κυπριακού λαού και Τούρκων και Ελλήνων αλλά και της όλης περιοχής, της Μέσης Ανατολής αλλά και παγκοσμίως, αυτή είναι η ευχή μας και ότι μπορούμε να συμβάλουμε για μια σωστή και βιώσιμη λύση μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, εμείς με πολλή χαρά ως Εκκλησία θα το πράξουμε», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΥΠΡΟΣ»

Εκδήλωση με τίτλο “Ανεξάρτητη Κύπρος” θα πραγματοποιήσουν  στις 1 Αυγούστου οι νεολαίες των τ/κ κομμάτων Κοινοτικής Δημοκρατίας και Ενωμένη Κύπρος μαζί με το πολιτιστικό κέντρο Μπαράκα και την κίνηση Ανεξάρτητος δρόμος”.
Ανακοινώνοντας χθες την εκδήλωση ο πρόεδρος της νεολαίας του ΚΚΔ, Γιουσούφ Οσμάν ανέφερε ότι η συνεργασία των τεσσάρων οργανισμών πάει πέρα από την προεκλογική περίοδο, όπου είχαν ξανασυνεργαστεί, και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους αυξάνοντας τις φωνές στους δρόμους μέχρι να επέλθει μια ανεξάρτητη Κύπρος.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΣΕΡΝΤΑΡ

Ο Εσπεν Μπαρθ Άιντα συναντήθηκε χθες με τον Σερντάρ Ντενκτάς λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια “καλή κατανόηση από όλα τα πολιτικά κόμματα”.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς μίλησε για έλλειψη ενημέρωσης για το τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις “Ελπίζω η αισιοδοξία σας να είναι πραγματική”, είπε στον κ. Άιντα. Έχει αμφιβολίες, πρόσθεσε, για μια συμφωνία, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πρόθεση να στηρίξει το κόμμα του μια ενδεχόμενη λύση “εφόσον θα αντανακλά τις προσδοκίες των Τ/κ”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: