Δραματικοί τόνοι για τη συμφωνία από την καγκελαρία: “Εχουμε δρόμο” λέει ο εκπρόσωπος Σόιμπλε…

Photo via the German Finance Ministry
Της Φαίης Καραβίτη

Τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης κατά τις διαπραγματεύσεις, υπερασπίστηκε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και σημείωσε ότι η συμφωνία επετεύχθη υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω της δραματικής επιδείνωσης στην Ελλάδα, εξαιτίας των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης και του γεγονότος ότι η Αθήνα διέκοψε τις διαπραγματεύσεις για το β’ πακέτο.

«Για αυτό τον λόγο είχε αποδυναμωθεί η εμπιστοσύνη. Και στην Ευρωζώνη το πιο σημαντικό νόμισμα είναι η εμπιστοσύνη», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, επαναλαμβάνοντας την δήλωση της Άγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε:

«Τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι πολύ βαθιά και πάνε πολύ πίσω, για αυτό είναι καλό που τώρα τα αντιμετωπίζουμε. Γνωρίζουμε ότι υπήρχαν στην Ελλάδα σοβαρές προσπάθειες να ξεκινήσουν μεταρρυθμίσεις. Προφανώς αυτές δεν αρκούν. Η συμφωνία σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση από τα 19 κράτη – μέλη και με την σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας είναι καλό βήμα».

Απαντώντας δε σε ερώτηση αν η Καγκελαρία ανησυχεί για την διεθνή εικόνα της μετά τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «οι χώρες της Ευρωζώνης γνωρίζουν ποια ήταν η συμβολή της Γερμανίας στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας – το ίδιο και άλλες χώρες».

Πολύ απαιτητική και περίπλοκη, χαρακτήρισε την διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου η Ελλάδα να υπαχθεί σε πρόγραμμα του ESM η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν και τόνισε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, καθώς πρόκειται για τεχνική διαδικασία, η οποία «δεν γίνεται γρήγορα».

«Εφόσον θα υπάρχει η βασική απόφαση του Συμβουλίου των Κυβερνητών του ESM, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και κατά το δυνατόν με το ΔΝΤ, θα συμφωνήσουν στους όρους που πρέπει να ακολουθηθούν, δηλαδή στο Μνημόνιο και μετά θα πρέπει και να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες της δανειακής σύμβασης», δήλωσε η κα Φον Τισενχάουζεν και σημείωσε ότι πρόκειται για εκτεταμένες λεπτομέρειες που αφορούν το χρονοδιάγραμμα, τα ορόσημα κ.λπ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: