ΔΝΤ: Πρώτα αναδιάρθρωση και μετά οτιδήποτε άλλο…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα λάβει μέρος στο νέο Πρόγραμμα, που σχεδιάζουν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί με την Ελλάδα, εάν προηγουμένως δεν γίνουν δεκτές οι εισηγήσεις του για το ελληνικό χρέος, και εάν δεν παίζει το βασικό πρώτο ρόλο στην εφαρμογή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η σκληρή στάση που τηρεί το Ταμείο το τελευταίο διάστημα, έναντι της Αθήνας αλλά και των Ευρωπαίων εταίρων της θα συνεχιστεί, και ειδικά στο θέμα της αναδιάρθρωσης η θέση είναι αδιαπραγμάτευτη. «Πρέπει να γίνει γενναία αναδιάρθρωση», τονίστηκε στο «ΕτΚ», διότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος για να γίνει το χρέος βιώσιμο.

Παράλληλα, και στην περίπτωση που συμφωνηθεί το τρίτο Πρόγραμμα, και εφόσον το Ταμείο θα συμμετέχει και στη χρηματοδότηση, όπως αναμένεται, απαιτεί να έχει εποπτικό ρόλο, όπως και τον πρώτο ρόλο. Συγκεκριμένα, επιθυμεί να έχει το πάνω χέρι, ως να είναι αποκλειστικά δικό του Πρόγραμμα, κάτι που θα το φέρει σε ευθεία σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Μετά την αποστολή της επιστολής του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, θα ενημερωθεί το διοικητικό συμβούλιο για τις περαιτέρω ενέργειες των γραφειοκρατών. Τα μέλη του Δ.Σ. αναμένεται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στα όποια αιτήματα παρουσιάσει η κ. Λαγκάρντ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν, όμως θα τονιστεί η ανάγκη επιβεβαίωσης της εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση. Για να συμβεί αυτό, θα απαιτηθούν νέες διαβεβαιώσεις από την Αθήνα και θα τεθεί το ζήτημα της παρουσίας των μελών της Αποστολής στα υπουργεία ώστε να διεξαχθεί η επιθεώρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ», το παραπάνω αποτελεί αίτημα του ΔΝΤ και δεν δέχεται την ελληνική θέση ότι οι συναντησεις πρέπει να διεξάγονται εκτός υπουργείων για λόγους ασφαλείας. Ενας αξιωματούχος εξήγησε σε συνομιλητή του ότι τα μέλη της Αποστολής του ΔΝΤ δεν έχουν καν γνωριστεί με τους υπουργούς, που έχουν την αρμοδιότητα της υλοποίησης του Προγράμματος. Στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιλυθεί αυτό το ζήτημα και οι επιθεωρήσεις θα γίνουν με τον παλιό, κλασσικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Ενα άλλο ζήτημα που τίθεται από το Ταμείο είναι αυτή καθ’ αυτή η υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Υποστηρίζουν ότι η στάση της κυβέρνησης, μέχρι της στιγμής, δεν είναι ενθαρρυντική και προειδοποιούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν θα βελτιωθεί εάν δεν γίνει πιστή εφαρμογή των προνοιών του Προγράμματος.

Το ΔΝΤ βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την Αθήνα στο θέμα του συνταξιοδοτικού και του εργασιακού καθεστώτος, και επίσης φαίνεται να επιμένει στην απόσυρση αποφάσεων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση το προηγούμενο εξάμηνο. Δεν διευκρινίζεται αν ανάμεσα στις αποφάσεις αυτές είναι η πρόσληψη των καθαριστριών και η επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Οι δανειστές γνωρίζουν βεβαίως ότι η απόσυρση αυτών τα αποφάσεων θα αποτελέσει ταπεινωτική ήττα για τον πρωθυπουργό, στον οποίο όμως αναγνωρίζουν αλλαγή στάσης λόγω της ανάγκης πραγματοποίησης των μεταρρυθμίσεων, ορισμένες εκ των οποίων υποστηρίζει και ο ίδιος φανατικά.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται ότι το ΔΝΤ και ο κ. Τσίπρας ταυτίζονται στα θέματα της αναδιάρθρωσης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Ομως οι διαφωνίες τους στο θέμα των συντάξεων, των μισθών και των απολύσεων μοιάζουν αυτή τη στιγμή αγεφύρωτες και εάν δεν υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις θα τεθούν σε κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις.

Αναφορικά με την αναδιάρθρωση ο εκπρόσωπος του Ταμείου δεν μπορούσε να θέσει το θέμα πιό καθαρά. «Εχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι μία ελάφρυνση είναι απαραίτητη», για να είναι αποτελεσματικό το Πρόγραμμα του ΔΝΤ, είπε ο κ. Ράις και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να υπάρξει μια συμπαγής δέσμευση για το χρέος. Έχουμε παρουσιάσει τις επιλογές που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν. Οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν για το πώς θα γίνει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο κατέθεσε γραπτώς τις θέσεις του στην Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και τους βασικούς παίκτες του Eurogroup, όπως ο πρόεδρος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Από οικονομικά στελέχη στην Ουάσιγκτον τέθηκε ένα μείζον θέμα, και αυτό αφορά το κατά πόσον είναι αποφασισμένη η κ. Λαγκάρντ να φτάσει στα άκρα στο θέμα της αναδιάρθρωσης. Μία δοκιμασμένη πηγή, απάντησε στο «ΕτΚ» ότι ανάμεσα στα στελέχη του ΔΝΤ επικρατεί αυτό το παράξενο συναίσθημα, «να πάρουν το αίμα τους πίσω» για την αποτυχία επιβολής της αναδιάρθρωσης τον Μάιο του 2010. Με βάση τη λογική αυτή, η σύγκρουση του Ταμείου και των Ευρωπαίων είναι αναπόφευκτη, σημείωσε η πηγή, που είχε λάβει μέρος σε συναντήσεις για την συγγραφή του πρώτου Προγράμματος.

WWW.MIGNATIOU.COM, WWW.ETHNOS.GR

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: