ΔΝΤ: Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης




Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη, ΚΥΠΕ

Παρότι ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρτ περιέγραψε την Ελλάδα ως «τον ελέφαντα στο δωμάτιο», διευκρίνισε ότι όσο δραματικά κι είναι τα γεγονότα στην Ελλάδα , της οποίας η οικονομία είναι λιγότερο από 2% του ΑΕΠ και της Ευρωζώνης και 0,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.

«Συνεχίσουμε να ελπίζουμε και να εργαζόμαστε για μία συμφωνία η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα υπέφερε και θα συνεχίσει να υποφέρει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση της εξόδου από το ευρώ. Εκείνο όμως που είναι το σημαντικό, στο πλαίσιο αυτής της συνέντευξης, είναι οι πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Ο κ. Μπλανσάρτ είπε πως οι περιορισμένη έκθεση της παγκόσμιας οικονομίας στην Ελλάδα από απόψεως εμπορίου και χρηματοπιστωτικών θεμάτων είναι περιορισμένη κι αυτό είναι καθησυχαστικό, όχι όμως πλήρως, καθώς όπως έχουμε μάθει μπορεί να υπάρχει μεταδοτικότητα σ’ ένα πρόβλημα.

«Μας καθησυχάζει αρκετά αυτό που είδαμε από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, μία δέσμη μικρών «τεστ αντοχής» όπου η πιθανότητα της Grexit αρχικά με την απόφαση για το δημοψήφισμα και στη συνέχεια με την απόφαση του δημοψηφίσματος. Αυτό που συνέβη είναι περίπου αυτό που οι περισσότεροι εκτιμούσαν, μία μετάθεση του ρίσκου, περιορισμένη αύξηση των σπρεντς περιφερειακών χωρών, τίποτε όμως από τις «άγνωστες» συνέπειες που θα μας ανησυχούσαν».

Τα «στρες τεστ» διήρκεσαν 10 μέρες και διαβεβαίωσαν τους οικονομολόγους του «ταμείου» πως αν τα πράγματα πάνε άσχημα, που δεν το εύχονται, ο υπόλοιπος κόσμος θα τα ξεπεράσει αρκετά καλά.

Ένα μάθημα που βγαίνει είναι πως μετά τις κρίσεις είναι πως χρειάζεται μόνο κάτι να πάει άσχημα για να λειτουργήσουν λάθος όλες οι δυναμικές του χρέους.

«Κάτι που το είδαμε στην Ελλάδα, αλλά και το βλέπουμε και σ’ άλλες χώρες και πρέπει να είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε ο κ. Μπλανσάρτ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μπλανσάρτ είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αποτελέσματα για την Ελλάδα μετά το κλείσιμο των τραπεζών θα είναι πολύ άσχημα, αλλά δεν θέλησε να δώσει μία εκτίμηση για την πτώση του ΑΕΠ.

 

Ερωτηθείς για τις προϋποθέσεις από μέρους του ΔΝΤ για να υπάρξει συμφωνία, ο κ. Μπλανσάρτ είπε πως πρέπει να υπάρξουν κινήσεις στους τομείς των δημοσίων οικονομικών και των μεταρρυθμίσεων κι από την άλλη να υπάρξει ένα ξεκάθαρο σχέδιο χρηματοδότησης, που σημαίνει «περισσότερη χρηματοδότηση και ανακούφιση χρέους. Αυτά που λέγαμε πριν δέκα μέρα είναι σχετικά και σήμερα».

 

Σε σχέση με το ρόλο του ΔΝΤ, τόνισε ότι έχει κανόνες.

«Είναι ένας θεσμός με 188 κράτη-μέλη τα περισσότερα των οποίων φτωχότερα από την Ελλάδα. Και δεν είχαν τις ‘ευκαιρίες’ (breaks, παρεκκλίσεις)  που κάποιοι θέλουν να δώσουμε στην Ελλάδα. Με δεδομένο αυτό είναι απολύτως καθοριστικό να σεβόμαστε τους κανόνες μας… Δεν μπορούμε απλά να δίνουμε επέκταση χωρίς πρόγραμμα».

 

Καθώς ο κ. Μπλανσάρτ αποχωρεί από το ΔΝΤ, κληθείς να πει αν έχει κάποια αυτοκριτική για τα δύο ελληνικά προγράμματα στα οποία ήταν αρχιτέκτονας, είπε «πως θα παραμείνει σε επαφή».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: