Δυσκολίες και εμπόδια στην Κύπρο: Πολλά τα αγκάθια στο περιουσιακό




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στην αφετηρία βρίσκονται οι συζητήσεις για το περιουσιακό και όπως συναφώς προκύπτει από τις μέχρι σήμερα συναντήσεις, είναι μακρύς ο δρόμος καθώς πρόκειται από τις δυσκολότερες πτυχές του Κυπριακού.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε δεν υπάρχει διαφοροποίηση των εκατέρωθεν θέσεων και η προσπάθεια επικεντρώνεται στον καθορισμό κριτηρίων που θα κρίνουν εν πολλοίς την τύχη των περιουσιών με πρωταγωνιστές τον νόμιμο ιδιοκτήτη και τον σημερινό χρήστη. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί με την ομάδα εργασία για το περιουσιακό. Παρών στη συνάντηση και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Όπως πληροφορούμαστε, από τις συζητήσεις που βρίσκονται σε πρώιμη φάση, προκύπτουν διάφορα ζητήματα, τα οποία θα προσπαθήσουν να ξεκαθαρισθούν στην ομάδα εργασίας για τις περιουσίες.

Πάντως, αυτό που είναι συνάγεται από τις συζητήσεις είναι πως η καταρχήν συμφωνία που ανακοίνωσε προ ημερών ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, μετά από συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί, τυγχάνει ήδη πολλών αναγνώσεων.

Ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού κάνει λόγο για «παλιούς ιδιοκτήτες» και «σημερινούς χρήστες». Ένας διαχωρισμός που γίνεται όχι τυχαία καθώς αφορά το μείζον: Ποιος έχει προτεραιότητα. Ο κ. Μπουρτζιού είπε πως δεν υπάρχει θέμα ασέβειας του δικαιώματος στην περιουσία, ούτε αποδοχής κάτι νεότερου σε αυτό το θέμα, προσθέτοντας ότι σημαντικό είναι να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα των παλιών ιδιοκτητών και των σημερινών χρηστών και «να βρεθεί μια δίκαιη λύση». Είπε ακόμη θέλοντας να καθησυχάσει τους χρήστες πως η “επιτροπή” ακίνητης περιουσίας εφαρμόζει αυτή τη στιγμή τις επιλογές της αποζημίωσης, της επιστροφής και της ανταλλαγής( άρα τίποτε δεν θα αλλάξει!). Παραπέμποντας στα όσα δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα την περασμένη Δευτέρα, ανέφερε πως θα επωφεληθούν από τις λύσεις που θα βρεθούν όχι μόνο οι παλιοί ιδιοκτήτες των περιουσιών αλλά και οι σημερινοί χρήστες. Σημειώνεται ότι έχει αποφασιστεί να συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα αποφασίζει για τις περιουσίες. Η επιτροπή για το περιουσιακό, υποστήριξε ο Μπουρτζιού, θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ε/κ και Τ/κ και δεν τίθεται θέμα επιβολής της μιας πλευράς στην άλλη. Η επιτροπή, συνέχισε, θα αποφασίζει στη βάση της ουσίας των κριτηρίων και της κατηγοριοποίησης των περιουσιών με από κοινού συμφωνία των πλευρών και όχι με βάση προσωπικές γνώμες. Σημειώνεται, πάντως, ανεξαρτήτως τι έχει δηλώσει ο κ. Άιντα αλλά και ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, είναι σαφές πως έχει συμφωνηθεί στην επιτροπή θα συμμετέχει, στις περιπτώσεις αδιεξόδου και ξένος.

ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΔΡΑΣΗ

Χθες συναντήθηκε εκ νέου η ομάδα εργασίας για την Ε.Ε. και συνέχισε τις συζητήσεις στην παρουσία και του απεσταλμένου του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, Πίτερ Βαν Νούφελ. Η ίδια επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη στην παρουσία και των δυο διαπραγματευτών. Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα με την ομάδα εργασίας για την Οικονομία.

Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ: Δεν είναι μέρος των συνομιλιών η Ε.Ε. – Διευκρινίσεις για να αποφευχθούν…παρεξηγήσεις

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ πλευρά έσπευσε χθες να ξεκαθαρίσει το ρόλο του κ. Πίτερ Βαν Νούφελ για να μην υπάρξουν «παρεξηγήσεις». Ο Μπαρίς Μπουρτζιού είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια να δοθεί λάθος εντύπωση για το θέμα, διευκρινίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα διορισμού στο τραπέζι των συνομιλιών ως να είναι η ΕΕ μια πλευρά στις διαπραγματεύσεις και ως τέτοια να διαπραγματεύεται.

Αυτή η εντύπωση, σημείωσε, είναι λάθος να δημιουργείται. Ο κ. Βαν Νούφελ ως Ειδικός Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν του ζητηθεί από τις πλευρές και εφόσον υπάρξει ανάγκη όσον αφορά το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την εφαρμογή του, θα δίδει τεχνική υποστήριξη. Δεν πρέπει, πρόσθεσε, να ξεχνούμε ότι οι χώρες που γίνονται μέλη της ΕΕ κάνουν πολυετή προετοιμασία και «είδαμε ότι αυτή τη δύσκολη περίοδο, χώρες που δεν έκαναν σωστή προετοιμασία, πλήρωσαν το τίμημα». Η τ/κ κοινότητα, σημείωσε, πρέπει γρήγορα να προετοιμαστεί για την ΕΕ και ιδιαίτερα από τεχνικής και χρηματο-οικονομικής πλευράς υπάρχει ανάγκη στήριξης και ενδιαφέροντος από την ΕΕ.

* Ο Μουσταφά Ακιντζί θα ενημερώσει για το Κυπριακό στις 5 Αυγούστου τα τ/κ μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο ενώ στις 7 Αυγούστου θα ενημερώσει τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη “βουλή”. Το Σεπτέμβριο θα συναντηθεί με όλους τους “βουλευτές” και εκπροσώπους μη ‘’κυβερνητικών’’ οργανώσεων στα κατεχόμενα για να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ Ο ΔΗΣΥ

Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης δήλωσε πως «η εμπλοκή της Ε.Ε στο Κυπριακό ήταν για πολλά χρόνια το μεγάλο ζητούμενο. Προχθές ο εκπρόσωπος της Ε.Ε κ. Βαν Νούφελ «κάθισε για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σηματοδοτώντας έτσι την πιο ενεργή συμμετοχή της Ε.Ε στις συνομιλίες   για επίλυση του Κυπριακού. Χαιρετίζουμε την άμεση παρουσία της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κοινοτικό κεκτημένο και οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες  είναι τα αναπόσπαστα εκείνα στοιχεία που πρέπει να υπάρχουν στην τελική συμφωνία», ανέφερε.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΕΥΡΩΚΟ

ΤΟ ΕΥΡΩΚΟ, διά του Ανδρέα Χριστοφόρου, δήλωσε πως καλωσορίζει την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις του απεσταλμένου του Ζαν Κλόντ Γιούγκερ του κυρίου Πίτερ Βαν Νούφελ. «Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά η παρουσία Βαν Νούφελ δεν θα είναι διακοσμητική αλλά ουσιαστική», ανέφερε και πρόσθεσε πως «απαιτούμε τόσο ο Ζαν Κλόντ Γιούγκερ όσο και ο Πίτερ Βαν Νούφελ να βοηθήσουν να εναρμονιστεί η λύση με τον ευρωπαϊκό κεκτημένο». «Θέλουμε να ματαιώσουν τους τουρκικούς στόχους να αποτελέσει η λύση πρωτογενές δίκαιο και να προσαρμοστεί σε αυτήν το κεκτημένο.» δήλωσε ο Αντρέας Χριστοφόρου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: