Δυο προγράμματα – ένα βραχυπρόθεσμο κι ένα μεσοπρόθεσμο – στο τραπέζι για την Ελλάδα




Κορυφώνονται στις Βρυξέλλες οι διεργασίες με αντικείμενο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα αλλά και στο άμεσο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Καθώς ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης – κι ολοκληρώθηκε η τετραμερής της Γερμανίδας Καγκελλαρίου Αγγελας Μέρκελ με τους Αλέξη Τσίπρα, Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – είναι ήδη γνωστό πως αύριο το πρωί θα κατατεθεί το ελληνικό αίτημα για υπαγωγή σε διετές ή τριετές πρόγραμμα του ESM.

Η ελληνική πρόταση θα εξεταστεί από το Euro Working Group, καταρχήν, κι από το Eurogroup με τηλεδιάσκεψη στη συνέχεια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ελληνικό αίτημα θα συνοδεύεται και με λίστα προαπαιτούμενων δημοσιονομικών μέτρων, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι προκειμένου να καλυφθεί το πρόβλημα ρευστότητας που έχει καταστεί επείγον για την Ελλάδα, επιχειρείται η συγκρότηση ενός ενδιάμεσου προγράμματος, βάσει του οποίου η μεν Ελλάδα θα προχωρήσει μονομερώς στην προώθηση κάποιων μεταρρυθμίσεων – προεξαρχόντων των μεταβολών στον ΦΠΑ και των περιορισμών στις πρόωρες συντάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ – ενώ οι εταίροι θα καλύψουν τα ¨χρωστούμενα¨ της Αθήνας στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα επιθυμεί αυτό το ενδιάμεσο πρόγραμμα να έχει πολύ μικρή διάρκεια – έως τα τέλη Ιουλίου, για παράδειγμα – ενώ οι περισσότεροι εταίροι θέλουν μεγαλύτερη διάρκεια, ενδεχομένως τεσσάρων μηνών, στη διάρκεια των οποίων θα λάβει χώρα η διαπραγμάτευση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του ESM.

Ηδη, ο πρόεδρος του Eurogroup, με γραπτή του δήλωση ξεκαθάρισε πως αφού κατατεθεί το ελληνικό αίτημα για πρόγραμμα του ESM, θα ζητήσει από τους θεσμούς – την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ – “να εξετάσουν την χρηματοοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τα οικονομικά τους και τη βιωσιμότητα του χρέους, και τότε οι θεσμοί θα γυρίσουν πίσω σε μας και θα δούμε εάν μπορούμε επισήμως να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις. Ολα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα σε λίγες μέρες”.

Συνεργάτες του Ελληνα πρωθυπουργού έλεγαν ότι ο κ. Τσίπρας στην αποψινή σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης δεν θα παρουσιάσει έναν κατάλογο των ελληνικών θέσεων, αλλά έναν “κοινό τόπο” μεταξύ των ελληνικών θέσεων και των θέσεων που διατύπωσαν ακριβώς πριν από το δημοψήφισμα οι θεσμοί.

Ειρήνη Καρανασοπούλου – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΚΥΠΕ/ΕΚ/ΑΧΡ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: