Αρθρογράφος απολύθηκε για μήνυμα στο Twitter κατά του Ερντογάν!




Η τουρκική εφημερίδα Milliyet απέλυσε τον επιφανέστερο από τους αρθρογράφους της για ένα μήνυμα στο Twitter, στο οποίο ο δημοσιογράφος έκανε λόγο για την ευθύνη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην φονική επίθεση αυτοκτονίας στο Σουρούτς, που αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

“Σταματήσαμε τη συνεργασία μας με τον κ. Καντρί Γκιουρσέλ από τις 22 Ιουλίου 2015 εξαιτίας των θέσεών του που επηρεάζουν το εργασιακό περιβάλλον μας”, ανακοίνωσε η διεύθυνση της Μιλιέτ με μια σύντομη δήλωση που δημοσιεύεται σήμερα στον τουρκικό Τύπο.

Την, Τετάρτη, ο δημοσιογράφος κατήγγειλε στο λογαριασμό του στο Twitter την υποκρισία των υπεύθυνων του πλανήτη που απηύθυναν τα συλλυπητήριά τους στον Ερντογάν μετά την επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή 32 ανθρώπων και προκάλεσε τον τραυματισμό περίπου 100 στο Σουρούτς, κοντά στη Συρία.

“Είναι ντροπή ξένοι αξιωματούχοι να τηλεφωνούν στο πρόσωπο που είναι ο κύριος υπεύθυνος για την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία για να του υποβάλουν συλλυπητήρια μετά την επίθεση του Σουρούτς”, έγραψε χωρίς να κατονομάσει τον αρχηγό του κράτους.

Η τουρκική αντιπολίτευση και πολλές ξένες πρωτεύουσες κατηγορούν την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002 στην Άγκυρα, ότι έκλεισε τα μάτια, ακόμη και ότι ενθάρρυνε τις δραστηριότητες τζιχαντιστικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Η Άγκυρα απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες.

Τον Μάιο, ο Ερντογάν είχε καταθέσει μήνυση εναντίον της εφημερίδας Cumhuriyet που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και είχε δημοσιεύσει τις φωτογραφίες από την αναχαίτιση, τον Ιανουάριο του 2014, μιας αυτοκινητοπομπής η οποία μετέφερε όπλα με προορισμό της Συρία τα οποία ανήκαν στις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών (MIT). Ο διευθυντής της εφημερίδας, ο Τσαν Ντιντάρ, διατρέχει τον κίνδυνο να του επιβληθεί βαριά ποινή φυλάκισης.

Εδώ και πολλούς μήνες, το τουρκικό καθεστώς κατηγορείται τακτικά από τους υπερασπιστές της ελευθερίας του Τύπου, οι οποίοι καταγγέλλουν τις πιέσεις που ασκεί στους δημοσιογράφους.

Η εφημερίδα Milliyet είναι ιδιοκτησία του επιχειρηματία Ερντογάν Ντεμιρορέν, ο οποίος θεωρείται προσκείμενος στο κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: