Αντάλλαγμα στο Ισραήλ για τη συμφωνία με το Ιράν ένας εμβληματικός κατάσκοπος;




Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής διέψευσε το δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο εξετάζει το ενδεχόμενο να αφεθεί ελεύθερος πρόωρα ο Τζόναθαν Πόλαρντ, ο άλλοτε αξιωματικός της υπηρεσίας Πληροφοριών του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που έχει καταδικαστεί για κατασκοπεία για λογαριασμό του Ισραήλ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο Πόλαρντ πρέπει να εκτίσει ολόκληρη την ποινή—30 χρόνια κάθειρξη—η οποία του είχε επιβληθεί. Σημείωσε ότι είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το Νοέμβριο ίσως αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης στη διαδικασία και την όποια έκβασή της.

Εξάλλου, κυβερνητικός αξιωματούχος απέρριψε την εκτίμηση της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ ότι η απελευθέρωση του Πόλαρντ συνδέεται με τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ισραήλ μετά τη συμφωνία της ομάδας 5+1 με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, στην οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιτάχθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα.

Η Τζέρναλ ανέφερε ότι ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούν πιέσεις να απελευθερωθεί ο Πόλαρντ μέσα σε μερικές εβδομάδες, ενώ άλλοι παραδέχονται πως η διαδικασία θα πάρει μήνες και πιθανόν δεν θα ολοκληρωθεί παρά με την εξέταση της πιθανής αποφυλάκισής του υπό όρους από το Συμβούλιο Αναστολών τον Νοέμβριο.

Η μια ισραηλινή κυβέρνηση μετά την άλλη έχουν καλέσει να αφεθεί ελεύθερος ο Πόλαρντ, κάτι που θα γινόταν δεκτό με ενθουσιασμό σο Ισραήλ, όμως οι πρόεδροι των ΗΠΑ πρόβαλαν πάντοτε αντίσταση στο αίτημα αυτό. Ο Πόλαρντ, 60 ετών, είχε καταδικαστεί το 1987 για κατασκοπεία για λογαριασμό της ισραηλινής κυβέρνησης και του είχε επιβληθεί ισόβια κάθειρξη.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ “επέμενε πάντα και συνεχίζει να επιμένει ότι ο Τζόναθαν Πόλαρντ πρέπει να εκτίσει ολόκληρη την ποινή η οποία του επιβλήθηκε για τα σοβαρά εγκλήματα που διέπραξε”, ενώ η υπόθεσή του θα εξεταστεί από την Επιτροπή Αναστολών “με βάση τις νόμιμες διαδικασίες”, επισήμανε ο Άλιστερ Μπάσκι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. “Δεν υπάρχει απολύτως καμιά σύνδεση ανάμεσα στην υπόθεση του κ. Πόλαρντ και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Νετανιάχου ασκεί προσωπικά πιέσεις επί χρόνια στις ΗΠΑ για να αποφυλακίσουν τον Πόλαρντ, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος σε ομοσπονδιακή φυλακή στο Μπάτνερ, στη Βόρεια Καρολίνα, και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας—πάσχει από διαβήτη και αρτηριακή υπέρταση.

Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε εξετάσει το ενδεχόμενο της πρόωρης αποφυλάκισης του Πόλαρντ την άνοιξη του 2014, για να ενθαρρύνει το Ισραήλ και να σημειωθεί πρόοδος στις ισραηλινοπαλαιστινιακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά η ιδέα ξεσήκωσε κατακραυγή στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κι εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ (Γ.Σ.), Reuters, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: