Ακατανόητος Σόιμπλε: “Δεν είναι βιώσιμο το χρέος, αλλά δεν το κουρεύουμε… λόγω κανόνων”




Της Φαίης Καραβίτη

Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο προαπαιτουμένων προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη των εταίρων της, δήλωσε o γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκφράζοντας επιφύλαξη σχετικά με το αν τα προαπαιτούμενα μπορούν να εφαρμοστούν εγκαίρως. Παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο όταν λέει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι εφικτή χωρίς «κούρεμα», αλλά απέρριψε το ενδεχόμενο, λέγοντας ότι θα συνιστούσε παραβίαση των κανόνων της Ευρωζώνης.

Επανέλαβε δε ότι δεν μπορεί να γίνει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

«Εάν η Ελλάδα θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη, πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο της Bundesbank στην Φρανκφούρτη μαζί με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και πρόσθεσε ότι η Αθήνα «δεν έκανε τίποτα», ενώ, αναφερόμενος στον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων που έχει επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες, επισήμανε ότι είναι άγνωστο πότε θα αρθεί. «Μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να μεταφέρουμε το ρίσκο μιας κυβέρνησης στην κοινότητα», τονίζοντας ότι οι τραπεζικοί κίνδυνοι πρέπει να απομονωθούν από τους κυρίαρχους κινδύνους.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους διότι, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τους κανόνες της Ευρωζώνης, αναγνώρισε ωστόσο ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο όταν λέει ότι χωρίς κούρεμα, το ελληνικός χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Ήδη το 2012 πήγαμε πιο πέρα από το ΔΝΤ(…) Το περιθώριο που έχουμε χάρη στην αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωση του χρέους είναι πολύ μικρό και τις επόμενες μέρες θα συζητήσουμε βεβαίως αν υπάρχει ακόμη τέτοια επιλογή. Αλλά είμαι πιο επιφυλακτικός σε αυτό από ό,τι ο Μισέλ Σαπέν», δήλωσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ‘Αγγελα Μέρκελ είχε δίκιο που επεδίωκε την συμμετοχή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς χωρίς αυτό δεν θα μπορούσαμε να εμπιστευθούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά τον νέο έλληνα ομόλογό του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έχει πιο «συμβατική» συμπεριφορά από τον προκάτοχό του και σημείωσε ότι κατά την πρώτη τους συνάντηση τον συμβούλευσε να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. «Just do it!», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε ότι είπε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: