Ο Γιάνης Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι “εμείς πάμε για συμφωνία”…




“Εμείς πάμε για συμφωνία”, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, στο ερώτημα για το εάν θα υπάρξει σήμερα συμφωνία, ερώτημα που έθεσαν δημοσιογράφοι την ώρα που ο Υπουργός αποχωρούσε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο ερώτημα αν είναι αισιόδοξος, είπε ότι πάντα είναι. Παράλληλα με τον κ. Βαρουφάκη από το Μαξίμου αποχώρησε και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ μερικά λεπτά νωρίτερα είχε αποχωρήσει και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Τα τρία κυβερνητικά στελέχη παρέμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, συνεδριασαν οι θεσμοί μέσω των οποίων εκπροσωπούνται οι δανειστές της Ελλάδας, προκειμένου να εξετάσουν τις πιθανότητες συμφωνίας με την χώρα μας.

Η συνάντηση μπορεί να αποδειχθεί παραγωγική μόνο αν υπάρξει κάποια πρόταση που μπορεί να συζητηθεί, είχαν δηλώσει ευρωπαίοι διπλωμάτες. Ωστόσο, όπως δήλωσε ένας εκ των διπλωματών στο Reuters, σε αυτό το στάδιο, η νέα ελληνική πρόταση «δεν είναι ακόμη διαθέσιμη». Επιπλέον, ευρωπαίος διπλωμάτης που μίλησε στο Bloomberg, υποστήριξε ότι η Κομισιόν δεν έχει λάβει κάποια νέα πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με όσα είπε από το Μιλάνο, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει στείλει νέα πρόταση στους θεσμούς και στην ΕΕ.

Σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να τους παρουσιάσει τη νέα πρόταση με την οποία θα προσέλθει η ελληνική κυβέρνηση στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Η πρόταση εξετάστηκε και στο κυβερνητικό συμβούλιο, η πολύωρη συνεδρίαση του οποίου ολοκληρώθηκε χθεςτο απόγευμα.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ήδη ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ενώ χθες το βράδυ αναχώρησε για την τη βελγική πρωτεύουσα και ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική πρόταση, που είναι υπό επεξεργασία, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, επιπλέον φορολογικά μέτρα για να καλυφθεί η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές σχετικά με τα έσοδα του ΦΠΑ.

Κομβικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η ρύθμιση του χρέους, για την οποία επιδιώκεται μια σαφής αναφορά.

Δεν αποκλείεται οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο στη βελγική πρωτεύουσανα διαρκέσουν έως αργά τη νύχτα, με στόχο να δοθούν έτοιμες αποφάσεις στους υπουργούς Οικονομικών που θα συνεδριάσουν στη 1:30 μμ, δηλαδή εξήμισι ώρες πριν τη σύνοδο κορυφής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Εθνος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: