Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ, ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Τουρκικό θράσος… Η Αγκυρα προειδοποιεί το Ευρωκοινοβούλιο

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ προειδοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην προχωρήσει στην έγκριση Έκθεσης Προόδου της Τουρκίας για το 2014 που να περιλαμβάνει αναφορές στη Γενοκτονία των Αρμενίων και στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) και οι οποίες θα εμποδίζουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

«Αν αυτή η έκθεση εγκριθεί με αναφορά στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα γεγονότα του 1915, τότε θα κηρυχθεί άκυρη από την Τουρκία,” δήλωσε το Σάββατο στους δημοσιογράφους ο κ. Μποζκίρ μετά τη συνάντησή του με την εισηγήτρια της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία Κάτι Πίρι,  στο γραφείο του, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι “αν υπάρξει αναφορά στην έκθεση για αφαίρεση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, δεν θα είναι δυνατό για μας να αποδεχθούμε την έκθεση αυτή. ”

Ανέφερε ακόμη ότι η έκθεση δεν θα γίνει αποδεκτή από την Τουρκία εάν εμποδίζει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας και αν υποδηλώνει τον τερματισμό της οικονομικής συνεισφοράς της ΕΕ προς την Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε, επίσης, ότι η Τουρκία είναι ανοικτή στην κριτική. “ “Φυσικά, θα δεχτούμε την θετική κριτική η οποία θα συμβάλει στην προσπάθεια μας για εμβάθυνση της   δημοκρατίας μας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών μας, όπως κάνουμε μέχρι τώρα”.

Ο κ. Μποζκίρ ευχαρίστησε την κα. Πίρι για τις προσπάθειές της για την έκθεση, λέγοντας πως «ως φίλη της Τουρκίας κατέβαλε σκληρές προσπάθειες (για την έκθεση).”

Η Ολλανδή Ευρωβουλευτής της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην ομιλία της, τόνισε τη σημασία της διατήρησης του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, σημειώνοντας ότι για το σκοπό αυτό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Τουρκία, έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με αξιωματούχους της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης καθώς επίσης και με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της έκθεσης προόδου της Τουρκίας για το 2014 αναβλήθηκε για την Ολομέλεια του Ιουνίου μετά από σχετική πρόταση της κας Πίρι.

ΚΥΠΕ – Ανατόλια – ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΥΛΗ

Be the first to comment on "Τουρκικό θράσος… Η Αγκυρα προειδοποιεί το Ευρωκοινοβούλιο"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*