Τουρκία: Αύξηση κατανάλωσης και δημόσιες δαπάνες “κρατάνε” την οικονομία, “τσιμπάνε” όμως οι εξαγωγές




Η τουρκική οικονομία είχε ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης 2,3% το πρώτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής. Το ποσοστό αυτό ανάπτυξης του ΑΕΠ στην Τουρκία, αποδίδεται στην αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης προϊόντων και υπηρεσιών.

Ωστόσο, στην ανάλυση των στατιστικών δεδομένων, η Παγκόσμια Τράπεζα παρατηρεί ότι πίσω από την αύξηση της κατανάλωσης, κρύβεται η τουρκική κυβέρνηση. Έτσι, στην ουσία πρόκειται για ενίσχυση της κατανάλωσης μέσω δημοσίων δαπανών και όχι μέσω της τόνωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.

Από την άλλη μεριά, καταγράφεται θετική τάση, στην πορεία ανάκαμψης των τουρκικών εξαγωγών οι οποίες παραδοσιακά στηρίζουν την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Τουρκία μειώθηκε κατά 1,5 δισ. δολάρια, στα 3,4 δισ. δολάρια τον Απρίλιο του 2015, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα. Το ετήσιο (12μηνο) επίπεδο του ελλείμματος έχει μειωθεί στα 44,2 δισ. δολάρια, από 45,7 δις δολάρια.

Παρά το γεγονός ότι η μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών αποτιμάται θετικά, από τους οικονομολόγους, υπάρχει προβληματισμός για την ανάγκη εξωτερικής χρηματοδότησής του, σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις που δρομολογήθηκαν από τις εκλογές της Κυριακής, στην Τουρκία.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ (Ν.Χ.), ΑΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: